Boekrecensie: Hollend voor je stress uit

Dolf Jansen rent de lezer alvast vooruit in het voorwoord van de wegwijzer die Suzan Kuijsten schreef. Ze heeft een manier gevonden om het thema stress in begrijpelijke taal inzichtelijk te maken, opgefleurd met tegeltjeswijsheden en meer spreuken die ons aan de hand meenemen door een springerig landschap vol kansen en valkuilen.

Haar blik gericht op een positieve insteek stelt de schrijfster de Firma Stress voor, een metaforische kapstok waaraan drie haakjes zijn bevestigd: Level 1 wijdt in algemene termen uit over stress, level 2 beschrijft het cumulatieve effect van stressbezorgers en level 3 biedt stressreducerende technieken, de leveranciers van ontspanning.

Voor de beginnende gestreste mens is het boek absoluut de moeite van het lezen waard, want al snel krijgt hij of zij op een prettige, praktische en goed geredigeerde manier inzicht in het fenomeen (werk-) stress. De binnenkant is mooi en overzichtelijk vormgegeven.

Compleet is het boekwerk niet en hier en daar naar mijn smaak te kort door de bocht, zoals rondom motivatie en succes dat vooral een kwestie is van anders denken. Maar daar is het ook niet voor bedoeld. Het is een opmaat naar meer, hoewel ik vermoed dat Suzan met haar expertise van de alledaagse praktijk van stresshantering en vaardige pen met gemak een tweede boek kan vullen.

‘Hollend voor je stress uit’ is te bestellen bij Bol.com

Vorig artikelZo kom je af van het continu van alles ‘moeten’
Volgend artikelSlecht slapen door stress of stress door slecht slapen?
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.