Je kunt een ander niet veranderen, wel jezelf!

1144

Stoor je je door je burn-out veel aan anderen? Dat zorgt voor irritatie en alleen nog maar meer onrust en stress. Je wilt die stress niet, dus probeer je de ander te veranderen. Maar dat lukt vervolgens niet…. En dat zorgt voor nog meer stress.

Je collega praat altijd heel hard als hij aan de telefoon zit, je stoort je hier mateloos aan. Je hebt al een paar keer gevraagd of hij stiller kan doen, want jij kan je zo helemaal niet concentreren. Dan is een poosje wat rustiger en vervolgens gaat het toch weer op vol volume door. En thuis stoor je je mateloos aan het feit dat je partner zijn sokken niet in de wasmand gooit. Hij beloofd het voortaan wel te doen, en toch vind je regelmatig rondslingerende sokken.

Je raakt hier helemaal van geïrriteerd. Dit zorgt voor frustratie, onrust en stress. Je voelt je niet serieus genomen omdat er in jouw ogen geen rekening met je wordt gehouden. Je bent boos en teleurgesteld omdat het juist steeds vaker lijkt te gebeuren in plaats van dat het minder wordt.

Een ander kun je niet veranderen, wel jezelf. Hier ligt de sleutel tot jouw oplossing. Je hebt geen invloed op wat andere mensen doen. Ook niet op de dingen waar jij je aan stoort. Je hebt wel invloed op hoe jij omgaat met de dingen die er om je heen gebeuren. Als jij dus niets  veranderd blijft alles zoals het is en blijf je je dus storen.

Besluit dat jij er voortaan anders mee omgaat. Als je inziet dat die collega die hard praat, niet kan veranderen hoe hij is en hoe zijn stem is, helpt dat. Hij is misschien gewoon enthousiast, en dat is een positieve eigenschap. Regel oordopjes of een andere werkplek als het je echt belemmerd om jouw werk goed uit te voeren. En zijn die sokken jouw frustratie waard? Of bespaar je jezelf een hoop stress als je soms wat sokken in de was gooit van je partner?

Ga er van uit dat de mensen in jouw omgeving zich niet zo gedragen om jou op de kast te jagen. Iedereen is anders. Daarnaast kan iemand nog zijn best doen om jou tegemoet te komen. Gewoontes zijn soms lastig te doorbreken. Dus toon daar begrip voor. Je voelt je niet alleen beter maar zal ook minder heftig reageren, wat de sfeer ten goede komt.

Voorkom de valkuil dat je steeds meer op het gedrag van de ander gaat focussen. Waarom stoort het je zo? Doet het je aan iemand denken? Dat maakt het vaak makkelijker om het los te koppelen van de persoon waarbij je het nu ziet. Of gaat het in tegen één van jouw waardes of normen? Bedenk dat iedereen dezelfde waardes en normen heeft. En accepteer dat de ander anders is dan jij.

7 tips om niet langer anderen te willen veranderen:

  1. Je kunt de ander niet kunt veranderen, wel jezelf;
  2. Als je er mee bezig blijft, bezorg je vooral jezelf onnodig stress;
  3. Als het je echt belemmerd om te functioneren, kijk wat je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren;
  4. Realiseer je dat de ander het waarschijnlijk niet expres doet;
  5. Herken je het gedrag van iemand anders in deze persoon?;
  6. Gaat het in tegen jouw waarden en normen? Accepteer dat niet iedereen dezelfde heeft;
  7. Focus minder op het gedrag van anderen. Zo voel je jezelf beter.

Een klant van mij stoorde zich continu aan de slaapkamer van haar dochter. Ze was zelf netjes maar die slaapkamer was altijd een rommel. Ze ruimde dat dan continu op en stoorde zich daar vreselijk aan. Toen we dit bespraken leerde ik haar hoe ze hier mee om kun gaan. Zodat ze het los kon laten. En ze zich ontspannen voelde, het was totaal geen probleem meer voor haar en dat was zo’n opluchting.

Dus wil je je niet langer aan alles en iedereen storen? Weet dat je dat je een ander niet kunt veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe je zelf mee omgaat. Dat bespaart je een hoop irritatie, onrust, frustratie en stress. Je hebt vooral jezelf ermee als je je blijft focussen op het gedrag van anderen. In het uiterste geval kun je maatregelingen nemen waardoor je minder last hebt van het gedrag van anderen zodat jij weer rust ervaart.

Vorig artikelMet een burn-out naar de arbo-arts
Volgend artikel7 fasen van een burn-out
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.