Vaak pijn in jouw nekspieren? Masseren kun je ook zelf!

42042

In de loop van de dag kunnen de spieren in jouw nek steeds pijnlijker worden. Je wilt niet altijd afhankelijk zijn van anderen of een masseur, toch wil je van jouw pijnlijke nekspieren af.

Als je druk bent geweest of veel tijd achter de computer hebt doorgebracht kan je nek behoorlijk pijnlijk zijn. Jouw nek voelt stram en je kunt hem moeilijker bewegen, een vervelend gevoel. Zodra jij je hoofd probeert te bewegen om de spieren soepeler te krijgen, lost dat eigenlijk niets op.

De pijn is vervelend en vermoeiend. Het maakt dat jij je na een dag met bezigheden niet fit voelt. Als de pijn echt erg is kun je er ook hoofdpijn van krijgen. Hierdoor heb je geen zin meer om nog iets te gaan doen en dat vind je jammer.

Door spanningen in jouw lichaam zijn jouw nekspieren continu aangespannen. Dat kan komen door stress of door te lang in dezelfde houding werken. Jouw spieren functioneren optimaal als er een afwisseling is tussen aanspannen en ontspannen. Zodra spieren constant aangespannen zijn gaan ze verharden en worden ze pijnlijk.

Als je vaak last hebt van pijnlijke nekspieren vraag je dan af op het komt door jouw dagelijkse lichamelijke houding of omdat je last hebt van stress. Stress kan ontstaan door een deadline, of omdat de werkdruk te hoog is, of omdat je te veel op je tenen moet lopen, of je baan op de tocht staat.

Bij een en whiplash is jouw nek extra gevoelig. Je kunt hierdoor snel last hebben van klachten in jouw nekgebied. Als je een whiplash hebt gehad, voel dan zelf of onderstaande tips voor jou geschikt zijn, en forceer niks.

Pak jouw stress aan. Je hebt de pijn in jouw nekspieren misschien omdat je last hebt van stress. Hieronder geef ik je een aantal tips om jouw nekspieren weer los te krijgen, maar als stress de oorzaak is, zal je ook de stress moeten aanpakken. Anders zullen jouw nekklachten telkens weer terugkomen.

3 tips voor ontspannen nekspieren

  1. Trek schouders op. Jouw schouders- en nekspieren zijn met elkaar verbonden. Om die reden kun je het volgende doen: Adem diep in en trek je schouders helemaal op, hou even vast, adem uit en laat je schouders helemaal zakken. Herhaal dit een paar keer.
  2. Door druk ontspannen. Zet je vingertoppen van je linkerhand op de plek waar je nek over gaat naar je schouder aan de rechter achterkant van jouw lichaam. Voel even wat de juiste plek is. Druk dan op de spieren en hou even vast. Laat los zodra je voelt dat de spieren zich ontspannen. Doe hetzelfde met je rechterhand aan de linker achterkant van jouw lichaam.
  3. Zachtjes masseren. Hou je hoofd ontspannen rechtop. Masseer met beide handen tegelijk of één voor één, net wat je prettig vindt, de spieren van je nek. Begin bovenaan bij de overgang van hoofd naar nek en ga langzaam naar beneden terwijl je kleine rondjes draait. En ga door tot het punt waar je nek overgaat in je schouder. Herhaal zo vaak je wilt!

Kortom heb je vaak pijn in jouw nekspieren? Zorg dat je de stress in jouw leven vermindert, zodat de spierspanning in je nekspieren niet elke keer opnieuw optreedt. Zijn ze al gespannen? Met bovenstaande tips kun jij jouw nekspieren weer ontspannen, zodat de pijn weg is, en jij je weer fit en energiek voelt.

Vorig artikel5 tips voor meer dankbaarheid in jouw leven
Volgend artikelZo pak je de deuk in je eigenwaarde aan bij een burn-out
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.