Zo pak je de deuk in je eigenwaarde aan bij een burn-out

Door een bun-out krijg je eigenwaarde een deuk. Je hebt het gevoel dat je faalt. Je vind het zwak dat je het allemaal niet meer kunt opbrengen. Je vindt dat je alles moet kunnen wat anderen ook kunnen. Als dat niet lukt voelt dat als falen.

Je kent mensen die werken, en een gezin hebben, ze sporten, en lijken dat allemaal op hun sloffen te doen. Terwijl jij al een tijd op je tenen loopt om alles vol te houden. Je de leuke dingen schrapt en toch jouw lontje steeds korter wordt. Je hebt het gevoel dat je nog net je hoofd boven water kunt houden. En dat terwijl jij tot nu toe altijd degene was die juist bleef staan terwijl collega’s al eerder het niet meer aankonden.

Je vergelijkt jezelf vaak met anderen, waardoor je denkt dat je minder waard bent. Terwijl je je jezelf daar alleen maar mee onder druk zet en opjaagt. Je ervaart vooral je negatieve kanten en omdat je zo niet wil zijn, zet je jezelf nog verder onder druk. Hierdoor vererger je je klachten alleen maar. Je eigenwaarde daalt en je voelt je slechter.

Je eigenwaarde ontstaat tijdens je kindertijd. Doordat je gedachtes op dat moment nog kinderlijk zijn, trek je conclusies over jezelf naar aanleiding van wat er om je heen gebeurd. Als je ouders bijvoorbeeld druk waren met hun werk en weinig aandacht hadden voor jou, dacht jij dat het door jou kwam. Hierdoor trok je de conclusie dat je niet de moeite waard bent. Of dat je niet goed genoeg bent. Maar dat wat er in je omgeving gebeurde hoeft natuurlijk helemaal niets met jou te maken te hebben. Ook een relatie die niet op een prettige manier verloopt kan je het gevoel geven dat je niet veel waard bent.

Iedereen is even veel waard. Jij bent dus ook net zo veel waard als ieder ander. Ook al voelt het nu niet zo. Weet dat dit een feit is. Jouw eigenwaarde hangt ook niet af van of een ander dat wel of niet ziet. Of hoe een ander jou behandelt. Dat wat een ander zegt of doet, zegt meer over de ander dan over jou.

Net als leren lopen kun je leren om je eigenwaarde te vergroten. Dat is niet ingewikkeld. Er is net als bij lopen wel oefening voor nodig. Zodat je stap voor stap je eigenwaarde vergroot. Zodat je je steeds beter en beter voelt.

Misschien denk je wel dat dit alleen voor anderen geldt en niet voor jou. Dat is juist een bewijs dat je een lage eigenwaarde hebt. Dat is namelijk een typische manier waarop iemand denkt met een lage eigenwaarde. Dus ja, ook jij kunt je eigenwaarde vergroten.

7 tips voor het vergroten van je eigenwaarde bij een burn-out

  1. Stop met negatief praten tegen jezelf en over jezelf;
  2. Accepteer dat je een burn-out hebt, als je stopt met je te verzetten bespaar je jezelf veel energie;
  3. Oefening baart kunt. Ook jij kunt leren om weer positief over jezelf te denken;
  4. Realiseer je dat een burn-out niets zegt over wie je bent en wat je waard bent;
  5. Focus vaker op je kwaliteiten in plaats van wat er in jouw ogen niet goed gaat;
  6. Stop met jezelf te vergelijken in negatieve zin met anderen;
  7. Beloon jezelf voor alle stappen die je maakt.

Een klant sprak continu negatief tegen zichzelf. Ze herhaalde continu dat er iets mis was met haar. Hierdoor was haar eigenwaarde enorm gedaald, ze gaf zichzelf een vier. Ik hielp haar om haar burn-out op te lossen en tegelijkertijd de patronen die ervoor zorgde dat ze zich zelf weinig waard was gaan vinden. Waardoor ze enorme stappen maakte. En toen ze uit haar bun-out was kon ze zich niet meer voorstellen hoe ze vroeger met zichzelf was omgegaan. En ze zichzelf uiteindelijk een negen gaf.

Kortom is je eigenwaarde gedaald door je burn-out? Los je burn-out op. Besteed in plaats van negatief denken over je jezelf tijd in het vergroten van jouw eigenwaarde. Dan voel je veel beter. Je voelt je veel rustiger, lichter, gelukkiger en vrijer.

Ik geef vrijdag 12 juli om 10:00 uur een gratis online masterclass. Je kunt je hier inschrijven.

Vorig artikelVaak pijn in jouw nekspieren? Masseren kun je ook zelf!
Volgend artikelHoe krijg je een goede balans tussen werk en kinderen?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.