Hoe krijg je een goede balans tussen werk en kinderen?

153

In de Westerse wereld kan het lastig zijn om de balans te vinden tussen werk en kinderen. Het is niet normaal om je kind mee naar het werk te nemen. In Oosterse landen zie je dat heel normaal. Hierdoor kun je veel stress ervaren om de balans tussen werk en kinderen te bewaren.

Je moet een rapport afmaken terwijl je kind een optreden op school heeft. Aan de ene kant wil je het optreden niet missen. Maar je wilt ook je werk goed doen. Dus maak je het rapport de avond ervoor thuis af. Zodra je ‘middags uitgeput thuis komt heb je direct weer de zorg voor je kinderen. Terwijl jij ook wel eens behoefte hebt aan rust, eventjes niets . Maar je wilt ook een goede moeder zijn. Dus ga je ondanks je vermoeidheid stug door.

Je voelt je schuldig dat je niet meer tijd aan je kinderen besteed. En op het werk voel je je schuldig dat je niet altijd voor 100% je aandacht op het werk kunt houden. Dus neem je regelmatig werk mee naar huis. Waardoor je thuis nog niet alle tijd hebt voor je kinderen. En het huishouden, ja, daar ren je ook altijd achteraan.

Het aantal uur dat je werkt is niet bepalend. Er zijn mensen die tachtig uur in de week werken en daar helemaal gelukkig mee zijn. Wat wel belangrijk is hoe je je leven inricht. En dat is heel persoonlijk. Misschien wil je het liefst stoppen met werken zodat je er helemaal voor je kinderen wilt zijn. En heb je het gevoel dat je wel moet werken om rond te komen. Zoiets kan zorgen voor een dagelijkse wrijving, waardoor het voelt alsof er geen goede balans tussen werk en privé en dat geeft stress.

Dus zorg dat je helder krijgt wat echt belangrijk is voor jou. En richt je leven dusdanig in. Kun je niet minder werken terwijl je dat we zou willen? Dan is het de kunst om je daarbij neer te leggen. Als je kinderen mogen kiezen willen ze doorgaans vaker jou zien dan meer geld te besteden. Uiteindelijk gaat het erom hoe jij je erbij voelt.

Zodra je duidelijk hebt wat je wilt, zet dan ook de bijbehorende acties door. Zo krijg je de juiste balans die je graag wilt. Soms moet je dan afscheid nemen van dingen. Maar meestal creëer je daardoor meer ruimte voor wat je echt belangrijk vindt.. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om die stap te zetten.

Wat een ander er van vindt is niet belangrijk. Met je partner is het wel handig om te overleggen. Als het goed is wil je partner dat jij gelukkig bent. Verder is de mening van anderen niet belangrijk. Jij bent verantwoordelijk voor het geluk in jouw leven, dus dat kunnen anderen niet voor jou bepalen. Je hoeft anderen dus niet tevreden te houden door naar hun pijpen te dansen.

In 7 stappen meer balans tussen werk en kinderen

 1. Hoeveel uur werk je in jouw ideale situatie?;
 2. Welke taken in huis kun je laten of minder vaak doen?;
 3. Welke taken in huis kun je door iemand anders laten doen zoals je partner, kinderen of derden?;
 4. Hoe belangrijk is het voor jou om een leuke moeder te zijn?
 5. Overleg met jouw kind of kinderen wat zij leuk vinden om met jou samen te doen en bepaal hoeveel tijd dat kost;
 6. Wat kun je nog meer minder prioriteit geven omdat het je toch weinig oplevert?;
 7. Vergeet niet om te genieten van een betere balans en meer tijd met je kinderen.

Een klant met een eigen bedrijf werkte gemiddeld elf uur op een dag. Ze ging pas aan tafel als haar man het eten op tafel had gezet. Na het avondeten ging ze soms nog aan het werk. Ze bracht nauwelijks tijd met haar gezin door. In het weekend deed ze het huishouden. Ze nam geen tijd voor zichzelf, haar kinderen en haar partner. Ik hielp haar aan meer balans. Waardoor ze nu veel minder uur per week werkt. Eén keer per veertien dagen is ze een vrijdag vrij. De avonden en het weekend besteed ze nu aan haar gezin en zichzelf en dat voelt fijn voor haar.

Dus zorg voor de juiste balans tussen werk en kinderen. Op die manier hoef je je niet langer schuldig te voelen op je werk en naar je kinderen toe. En je hebt niet langer het gevoel dat je te kort schiet in het huishouden. Je hebt meer rust voor jezelf. Waardoor je kinderen je weer een leuke moeder vinden.

 


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

 • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
 • Geef je beter je grenzen aan;
 • Heb je meer regie over je eigen leven;
 • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
 • Kijk je weer positief naar de toekomst;
 • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!

Vorig artikelZo pak je de deuk in je eigenwaarde aan bij een burn-out
Volgend artikelZorgverzekering keuzestress
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.