7 tips voor een evenwichtig nieuwjaar

658

Zo op de valreep van 2016 heb je vast, bewust of onbewust je leven onder de loep genomen. Wellicht heb je jezelf een dikke voldoende gegeven. Super. Misschien was het ook wel een dikke onvoldoende. In dat geval is er werk aan de winkel voor het nieuwe jaar. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor die onvoldoende. Zaken buiten jezelf, zaken in jezelf. Het kan van alles zijn.

Veel mensen zijn op zoek naar meer balans, meer evenwicht of zelfs overzicht in hun leven. Alles met als doel om meer rust en bezieling te ervaren. Laten we maar eens beginnen met meer evenwicht. Als het goed is volgt de rest dan vanzelf.

Tip 1:

Maak een schema voor jezelf van de dingen die iedere week terug komen in je leven. Geef die zaken een vaste plek in je agenda. En gebruik die tijd die je daarvoor in hebt gepland er dan ook echt voor. Op die manier voorkom je paniek voetbal in je leven en dat is echt fijn. Dat geeft rust en houvast. Je weet waar je aan toe bent.

Tip 2:

Wees realistisch met plannen. Onderhand heb je al behoorlijk wat ervaring met jezelf. Jij weet hoe je de dingen aanpakt en dus weet je ook best wel hoeveel tijd bepaalde zaken kosten. Ik noem maar een voorbeeld als boodschappen doen. Het is irreëel om daar 30 minuten voor in te plannen. Je moet waarschijnlijk eerst nog bedenken wat je moet halen. Daarna moet je nog naar de winkel, de zaken in je kar laden, afrekenen, terug naar huis en thuis de boel een plek geven. Wees dus realistisch. Zelfs al doe je je boodschappen online, dan nog kost het meer tijd dan je denkt.

Tip 3:

Plan tijd in voor jezelf. Echte me-time dus. Nee dat is niet egoïstisch, dat is juist heel wijs en verstandig. Me-time is vaak het sluitstuk van een planning en dat is me toch een partij onhandig. Jij bent degene met wie je het moet doen. Wanneer jij fit bent, lekker in je vel zit en blij bent, kun je immers veel meer aan. Dan heb je veel meer flexibiliteit in je systeem. Dus me-time, daar begin je mee.

Tip 4:

Stel je grenzen. Bepaal tot hierver je wilt gaat. Hoeveel tijd je voor bepaalde zaken nodig hebt. Hoeveel je kunt geven of besteden. Grenzen gaat niet alleen over tijd, maar ook over een andere laag. Wat accepteer je van iemand en wat niet. Wees duidelijk over die grenzen. Communiceer daarover. Wees daar helder in. Mensen kunnen het niet ruiken of van je gezicht aflezen. Wees helder.

Tip 5:

Zorg voor voldoende beweging in je leven. Letterlijk en figuurlijk. Goed onderhoud aan jezelf dus. Het lijkt wellicht wat overbodig bij een leven in evenwicht, maar het is juist een van de pijlers (net als me-time) voor een goed en evenwichtig leven.

Dus maak regelmatig een wandeling als je niet echt van intensief sporten houdt. Ga een stuk fietsen. Of kies voor een sport die je leuk vindt, waar je plezier aan beleeft. Ook figuurlijke beweging is belangrijk, zorg dus voor voldoende afwisseling in je leven.

Tip 6:

Verbind je met andere mensen. Zorg voor sociale contacten. Ieder mens heeft daarin een andere maat. De een heeft genoeg aan een paar goede vrienden en bij een ander kan het niet genoeg zijn. Dat is allemaal niet erg. Zorg voor die mate van sociaal contact die goed is voor jou. Mensen die zich verbonden voelen met andere mensen, ervaren meer zingeving, hebben het gevoel er niet alleen voor te staan. Juist dat gevoel geeft een gevoel van evenwicht.

Tip 7:

Zorg voor voldoende slaap. Ruim daar ook echt tijd voor in. Slaap is vaak een van de sluitposten in ons leven en dat is echt onverstandig. Goed uitgerust zijn zorgt voor evenwicht. Zorgt voor een helder hoofd en een fit lijf. Met die 2 belangrijke ingrediënten is het veel gemakkelijker om aan een evenwichtig leven te werken. Want een fit lijf is onontbeerlijk en een helder hoofd, dat goed functioneert, is van essentieel belang voor ons functioneren.

Ik wens je een evenwichtig 2017. Een jaar waarin jij minder stress. Is dat niet een goed vooruitzicht?

Vorig artikelDepressie: oorzaken en oplossingen
Volgend artikelCount your blessings
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).