Count your blessings

510

Een van de mooiste Engelse spreekwoorden vind ik “Count your blessings, to find what you look for”. Stilstaan bij de mooie momenten in je leven, valt in de gewone dagelijkse drukte vaak al niet mee. Maar als je teveel of langdurig stress ervaart of burn-out bent geraakt lijkt dat soms bijna onmogelijk. 

Bij langdurige stress of burn-out ervaar je zowel lichamelijke als psychische klachten.

Je kunt bijvoorbeeld slecht slapen, sterk vermoeid zijn of een gevoel van uitputting ervaren. Buikpijn, spierpijn, hoofdpijn, oorsuizen, het koud hebben of kortademigheid zijn lichamelijke signalen die je kunt hebben. Maar je kunt ook problemen met concentratie ervaren, je neerslachtig, opgejaagd, verward of duizelig voelen, stemmingswisselingen hebben of veel piekeren.

Vooral de psychische symptomen voelen alsvervelend en moeilijk uit te leggen aan je omgeving. In studies is aangetoond dat – vooral bij burn-out – de hormoonhuishouding en met name het hormoon cortisol ontregeld is. Cortisol is het stresshormoon dat ons lichaam aanmaakt om alert te zijn in gevaarlijke situaties. Nu was dat vroeger heel helpend toen wij mensen nog werden geconfronteerd met sabeltandtijgers en andere gevaarlijke situaties, maar in ons hedendaags leven zijn de gevaarlijke situaties (meestal) minder groot.

Om je stabiel en optimistisch te voelen maakt je lichaam het hormoon serotonine aan. In periodes van langdurige of chronische stress maakt je lichaam minder serotonine en meer cortisol aan. Daardoor is het steeds moeilijker om je stabiel en optimistisch te voelen.

Een van de belangrijkste signalen is dat je sociale contacten of leuke dingen gaat vermijden omdat ze “teveel” van je vragen. Met de kinderen naar het bos of het strand? Je moet er niet aan denken. Uit eten of naar de film met vrienden? Alleen het idee al dat je “leuk” moet doen en laat naar bed gaat veroorzaakt stress.

En toch: juist in die momenten zitten de zegeningen (blessings) die je laten zien wat je wel hebt. Want wat is nu mooier dan jouw kinderen die in het bos van boom tot boom rennen en ondertussen de herfstbladeren voor zich uit schoppen. Wat is er nu mooier dan een etentje met vrienden en samen herinneringen ophalen aan die ene keer dat jullie uit eten gingen en de ober zo raar deed.

Wat is er nu mooier dan de dag na een filmavondje terugdenken aan die ene romantische scene uit de film en dat juist toen jouw lief ineens je hand vastpakte. En hoe moeilijk het ook lijkt in perioden van langdurige stress of burn-out, de “blessings” laten je zien wat je al hebt en waar je dankbaar voor kunt zijn.

Count your blessings is je bewust worden van de kleine geluksmomentjes die we voorbij laten gaan zonder ze op te merken. Count your blessings kan je helpen om stil te staan bij klein geluk. Probeer in het dagelijks leven, maar vooral in perioden van stress liefst dagelijks stil te staan bij wat er is. Dat kun je op verschillende manieren doen, ik geef je 3 tips.

  1. Bedenk voor je in slaap valt 3 momenten van de dag waarvoor je dankbaar bent
  2. Leg een dankbaarheidsdagboek aan, en schrijf hier iedere dag in
  3. Maak een positieve-dingen-potje en stop daar iedere dag een briefje in met daarop een dankbaarheidsmomentje.

Een dankbaarheidsmomentje hoeft niet groot te zijn, maar is vaak juist klein. Bijvoorbeeld dat het niet regende toen je op de fiets weg moest, dat je partner je een kopje thee bracht toen jij uitgeblust op de bank zat, de tekening van je kind of de buschauffeur die je een knipoog gaf toen je instapte.

Waar ben jij dankbaar voor vandaag?


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!

Vorig artikel7 tips voor een evenwichtig nieuwjaar
Volgend artikelMindfulness in het basisonderwijs? Wij hebben het getest!
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.