Iedereen heeft weleens last van buikpijn. Er zijn echter verschillende vormen van buikpijn met verschillende oorzaken. In deze blog leggen we je uit hoe buikpijn ontstaat en wat je hiertegen kunt doen.
We bespreken de definitie van buikpijn en op welke plekken in je buik de klachten het meest voorkomen. Vervolgens benoemen we de verschillende oorzaken van buikpijn en gaan we dieper in op stress als oorzaak. Tot slot kijken we naar mogelijke oplossingen en behandelingen tegen buikpijn.
Inhoudsopgave
Wat is buikpijn?
Buikpijn is een veel voorkomende klacht, waar ook gezonde mensen last van hebben. Je buik is een holte in het midden van je lichaam die plaats biedt aan een aantal essentiële organen. Gezamenlijk vormen deze organen een systeem dat een vitale levensfunctie verzorgt. Een stabiele buik is dus van belang voor het goed functioneren van je hele lichaam.
Het begrip buikpijn is vrij breed. Er zijn namelijk verschillende vormen van buikpijn die weer verschillende oorzaken kunnen hebben. Hieronder leggen we uit in hoeverre de plaats van je buikpijn iets zegt over de kwaal die de buikpijn veroorzaakt.
Plaats van de buikpijn
- Boven in je buik (maagpijn): duidt vaak op je maag die van streek is. Het kan zijn dat er brandend maagzuur naar boven komt.
- Midden in de buik: duidt ook vaak op maagzuur wat naar boven komt. Hierbij kan je maag van streek zijn of kunnen krampen ter hoogte van je maag-darmkanaal de oorzaak van deze vorm van buikpijn zijn.
- Midden onder in je buik: geeft bij vrouwen aan dat er problemen bij de blaas of baarmoeder zijn. Bij mannen duidt dit op klachten bij de prostaat.
- Rechtsonder in je buik: geeft aan dat je problemen kunt hebben met je dikke darm, blinde darm. Bij vrouwen kan het ook duiden op problemen met de eierstok.
- Linksonder in je buik: kan ook duiden op problemen bij je dikke darm of de eierstok bij vrouwen.
Vaak gaat buikpijn gepaard met de volgende klachten:
- misselijkheid
- diarree
- overgeven
- pijn bij het plassen
- koorts
- een harde of opgeblazen buik en borrelende geluiden
Oorzaken van buikpijn
Omdat buikpijn, als verzamelnaam, een groot aantal klachten herbergt, is het vanzelfsprekend dat er zeer uiteenlopende oorzaken voor kunnen zijn. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke oorzaken.
1. Griep
De meest bekende oorzaak van buikpijn is griep. Dit noemen we buikgriep en komt door een darminfectie met een virus. Andere kenmerken van griep zijn: koorts, misselijkheid (met overgeven) en/of diarree. Griep kan meerdere dagen duren. Met uitzieken in bed gaat dit vanzelf over.
2. Voeding
De kans is groot dat voeding de boosdoener is voor je buikpijn. Te veel (vet) eten kan zorgen voor opkomend maagzuur. Ook geven sommige producten gasvorming in je buik, denk maar aan uien. Sommige producten kunnen laxerend werken. Andere bevatten juist weinig vezels, waardoor je darmen ontstoppen. Verder is een voedselvergiftiging, vaak opgelopen in het buitenland, ook een mogelijke oorzaak. Buikpijn door voeding is meestal van tijdelijke aard.
3. Ontstekingen in de buik
Een andere oorzaak van buikpijn is een ontsteking. De meest bekende vormen zijn de blaasontsteking en blindedarmontsteking. Overige vormen van een ontstekingen zijn een eileiderontsteking, buikvliesontsteking en nierbekkenontsteking.
Deze ontstekingen komen door een bacteriële infectie in het desbetreffende orgaan. Soms is een operatie noodzakelijk om van je buikpijnklachten af te komen.
4. Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Het prikkelbare darm syndroom wordt ook wel een spastische darm genoemd. Het is een chronische darmstoornis die de darmen verkeerde bewegingen laat maken, waardoor je buikpijn ervaart.
5. Stress
Veel mensen hebben buikpijn vlak voor een belangrijke presentatie, bij verliefdheid of bij andere gebeurtenissen waar zij zenuwachtig van worden. Dit komt doordat de stress overslaat op de buik. Hoe dit precies komt lees je hieronder. We gaan hier dieper in op de relatie tussen buikpijn en stress.
6. Overige oorzaken
Bovengenoemde oorzaken komen het meest voor bij buikpijnklachten. Andere, minder voorkomende oorzaken voor buikpijn zijn:
- menstruatie
- galstenen
- maagzweer
- cyste in de baarmoeder of eierstok
- tekort aan stoffen als ijzer en vitamine B
De relatie tussen buikpijn en stress
Wanneer je last hebt van stress, betekent dit een onnodig hoge mate van spanning in je lichaam. Door spanning wordt adrenaline aangemaakt en raakt je lichaam in een staat van paraatheid. Als dit langer aanhoudt dan nodig is, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan, ook wel het stresshormoon genoemd.
Bij stress kan cortisol ervoor zorgen dat je maag en darmen van slag raken. De gespannen spieren en overprikkeling van de hersenen, kunnen leiden tot verstoringen van de werking van het spijsverteringskanaal. Dit geeft buikklachten.
Oplossingen tegen buikpijn
Voedsel en eetgedrag
Om voedsel als oorzaak van je buikpijn uit te sluiten, is het belangrijk om er op te letten wat je eet en hoe je eet. Voorkom het eten van voedsel waar veel vet in zit en eet nooit teveel. Zorg er daarnaast voor dat je rustig eet en bij elke hap goed kauwt. Dit is beter voor je spijsvertering.
Als je toch last van buikpijn hebt, kun je de pijn verlichten door een warme waterkruik op je buik te leggen. Warmte helpt de spieren te ontspannen, waardoor de pijn vermindert. Bij diarree is het belangrijk voldoende te drinken om uitdroging tegen te gaan.
Medicatie
Er zijn verschillende soorten medicijnen die helpen tegen buikpijn. Zo helpt paracetamol meestal bij lichte buikpijn. Mocht de buikpijn door menstruatie komen, kun je speciale medicatie voor menstruatieklachten nemen. Vraag je huisarts welke medicatie je in jouw geval het beste kunt nemen.
Omgaan met stress
Lange periodes van stress zijn niet goed. Stress kan namelijk leiden tot een burn-out of depressie. Luister daarom goed naar je lichaam. Ga na waar de stress vandaan komt en probeer hier een oplossing voor te vinden. Geef je lichaam en geest voldoende rust wanneer je vaak piekert en probeer structuur in je dagen aan te brengen.
Ook ontspanningsoefeningen helpen om je spanning los te laten. Wil je meer hulp bij het omgaan met stress? Lees deze online cursus tegen stress.
Veelgestelde vragen
Hoe gevaarlijk is een cyste in je buik?
Een cyste is een holte gevuld met vocht en wordt meestal per toeval gevonden. Naarmate een cyste groter wordt, kun je het voelen en leidt het tot buikpijnklachten. Een cyste kan uiteindelijk het functioneren van andere organen in de weg zitten. Het kan bijvoorbeeld je darmkanaal blokkeren. In zo’n geval moet de cyste operatief worden verwijderd.
Hoe kan ik gasvorming in mijn buik voorkomen?
- Kauw je eten rustig
- Drink geen koolzuurhoudende dranken (frisdrank, bier etc.)
- Eet minder vet
- Vermijd complexe en vezelrijke koolhydraten in je eten
Meer informatie
- Buikpijn door stress (Dokterdokter.nl)