Hartkloppingen: oorzaken en oplossingen

87868

Hartkloppingen komen bij veel mensen voor en zijn erg hinderlijk. Herken je de klachten en zoek je naar de beste manier om dat aan te pakken?

In deze blog leggen we uit wat hartkloppingen precies inhouden, hoe het ontstaat en of het gevaarlijk is. Vervolgens vertellen we je over de oorzaken en klachten van hartkloppingen, hartklachten door stress en met welke oplossingen je er zelf iets aan kunt doen.

– Ga bij twijfel altijd naar uw huisarts! –

Wat zijn hartkloppingen?

Je hart klopt ongeveer 70 keer per minuut om het bloed door je hele lichaam te pompen. Tijdens inspanning kan je hartslag ruim twee keer zo snel kloppen om aan de verhoogde vraag naar zuurstof te kunnen voldoen. Als we het over hartkloppingen hebben, hebben we het over een afwijkende manier van het kloppen van het hart. Een manier die jou opvalt.

Meestal voel je in dat geval je hart kloppen en is dit kloppen nadrukkelijk aanwezig en is het kloppen sneller, heviger en/of onregelmatiger dan anders het geval is. Als je bij een stevig inspanning even stilstaat kun je je hart snel en stevig voelen slaan. Dit gevoel is ongeveer het gevoel dat je kunt hebben bij hartkloppingen.

Hartkloppingen zijn vrij normaal en zijn in de meeste gevallen dan ook ongevaarlijk. Een tijdelijke onregelmatige hartslag hoeft ook niet direct een hartritmestoornis te betekenen. Als de hartkloppingen vaak terugkomen of lang aanhouden kan het echter wel vervelend zijn. Vaak is de schrikreactie en angst door hartkloppingen echter groter dan de ernst ervan rechtvaardigt. Een schrikreactie kan op zichzelf voor andere problemen zorgen. Als hartkloppingen samengaan met andere, ernstige klachten, is het verstandig een arts te raadplegen.

Symptomen hartkloppingen

Een afwijkende hartslag is het meest belangrijke symptoom van hartkloppingen. Deze kan plotseling opkomen en kan snel, langzaam of onregelmatig zijn. Daarbij is het vaak zo dat het bij hartkloppingen voelt alsof je hart sterker slaat, dit wordt ook wel een bonzend hart genoemd.

Andere klachten die kunnen voorkomen bij hartkloppingen, zijn: misselijkheid, flauwte, tintelingen, benauwdheid en duizeligheid. Dit heeft vaak te maken met de functies van het hart, waarvan het transporteren van zuurstof een zeer belangrijke is. Daarom kunnen hartkloppingen ook samengaan met hyperventilatie. Als er door een te snelle hartslag meer zuurstof in je hersenen terecht komt, zullen je hersenen actiever worden met andere bijwerkingen als gevolg.

Oorzaken van hartkloppingen

  1. Zware maaltijd
  2. Middelen als alcohol, cafeïne, tabak of drugs
  3. Verblijf in ijle lucht
  4. Medische oorzaak (hart- of schildklieraandoening)
  5. Stress of spanningen

 

Hartklachten door stress

Als stress en hartkloppingen samen voorkomen, kunnen ze elkaar voeden. Omdat je hartkloppingen hebt, zal je dit als stressvol ervaren en omdat je gestrest bent, zal je eerder last hebben van hartkloppingen. Dat betekent niet dat de fysieke en mentale stress de enige oorzaak van de hartkloppingen zijn. Dit proces wordt meestal door een andere, externe factor in werking gesteld, en pas met de reactie van je lichaam kan het stressproces zich manifesteren.

In zo’n geval zal je afwijkingen in het kloppen van het hart sneller opmerken. Niet alleen omdat je er op let, maar ook omdat je hersenen actiever zijn. Deze overactieve functies worden in de medische termen vaak aangeduid met stress, en hebben voornamelijk te maken met een spanning. Deze spanning is zowel fysiek aanwezig, in de spieren en hersenen, als mentaal, in een sterkere focus op een verwacht symptoom. Het verwachten van hartkloppingen is daarmee een oorzaak voor het ontstaan van de hartkloppingen.

Oplossingen bij hartkloppingen

1. Leer omgaan met stress

Vaak is het verstandig om bij jezelf na te gaan welke symptomen je vertoont en hoe ernstig de situatie is. Daarvoor zal je eerst rustig moeten worden om te kunnen bekijken of je hartslag weer terugkomt op het normale ritme. Wanneer je geen stevige pijn voelt in je borst of rond je hart en niet langer benauwd of misselijk bent, kun je er vanuit gaan dat de hartkloppingen niet ernstig zijn.

Afhankelijk van de ernst van de situatie, bijvoorbeeld of je ‘enkel’ gestrest ben of dat je een angststoornis hebt ontwikkeld, kun je op verschillende manieren met hartkloppingen omgaan. In alle gevallen is het raadzaam om proberen om te leren gaan met stress. Ga de oorzaken van stress uit de weg of minimaliseer ze. Cognitieve gedragstherapie is geschikt om de dieper gelegen oorzaken aan te pakken.

Wil je graag hulp bij het omgaan met stress? Volg dan de online cursus tegen stress.

2. Oefen de ademhaling

Natuurlijk is het lang niet altijd zo makkelijk om met angst of stress om te gaan dus een nieuwe aanval ligt op de loer. Oefen alvast de ademhaling en blijf rustig als het daadwerkelijk gebeurt. Neem drie seconden om in te ademen en zes om uit te ademen en blijf dit herhalen.

3. Zoek ontspanning

Regelmatige ontspanning heeft bewezen effect op het verlagen van de cortisolspiegel – het hormoon dat we bij stress aanmaken – in ons lichaam. Dit stresshormoon wordt door ontspanning namelijk verlaagd. Mindfulness helpt je bijvoorbeeld om in het hier en nu te blijven en ook yoga brengt je de nodige ontspanning.

4. Doorbreek de vicieuze cirkel

Vaak zorgt de angst voor weer een nieuwe aanval voor het in stand houden van de klachten. Dat kan komen omdat je lichaam en hersenen actiever en gevoelig zijn en je meer gefocust bent op de symptomen. Deze focus kan de emotionele en lichamelijke spanning juist oproepen, waardoor de hartkloppingen ook weer optreden.

Het is in zo’n geval verstandig rustig te blijven en het overzicht te bewaren over de situatie. Als de stress werkelijk doorzet, kan dit op zichzelf immers een oorzaak worden van terugkerende hartkloppingen. Het is daarom zaak te beseffen dat spanningen, emoties en stresservaringen de reden van de hartkloppingen kunnen zijn. Dit is het begin van de oplossing.

5. Medicatie

Als de angst of stress van dusdanige ernst is dat een psychologische behandeling op korte termijn niet toereikend is, kan een aantal verschillende soorten medicatie worden ingezet. Je kunt dan kalmerende middelen, antidepressiva of bètablokkers voorgeschreven krijgen. Wanneer je medicatie gaat gebruiken is het zeer belangrijk om dit in overleg met de huisarts te doen.

Vorig artikelTinnitus oorzaken en oplossingen: dit kun je eraan doen
Volgend artikelBuikpijn: oorzaken en oplossingen
Ronald Nico
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.