Tinnitus oorzaken en oplossingen: dit kun je eraan doen

48429

Last van oorsuizen en benieuwd naar veel voorkomende tinnitus oorzaken? Maar liefst 1 op de 10 heeft wel eens last van dit type klachten. Zij horen bijvoorbeeld een irritante pieptoon na een feest met te harde muziek. Een variant die ook wel bekendstaat als disco-tinnitus en na één of meerdere dagen weer verdwijnt.

Wat zijn andere tinnitus oorzaken en welke oplossingen zijn er beschikbaar? Onder andere stress blijkt een belangrijke rol te spelen. We stellen een paar behandelingen voor, net als manieren om er beter mee te kunnen leven.

Wat is tinnitus?

Welke oorzaak er ook van toepassing is, tinnitus gaat altijd over geluid dat je hoort in een ruimte waar dat niet aanwezig is. Medisch spreken we van ‘Tinnitus Aurium’. Dat komt van ‘tinnire’ dat Latijns is voor bellen of rinkelen, en ‘aurus’ dat staat voor oren. In de volksmond spreken we veelal van ‘oorsuizen’, waar dus dezelfde oorzaken, behandelingen en oplossingen voor gelden.

Let op: tinnitus hoeft niet te gaan om geluid dat je hoort. Het zijn de hersenen die het geluid creëren, al is er geen sprake van waan of hallucinatie.

Tinnitus bestaat in twee belangrijke varianten:

 • Objectieve tinnitus
  Een daadwerkelijke geluidsbron rondom het oorkanaal creëert het geluid. Het kan gaan om een spastische trilling of luchtwervingen, die een arts kan waarnemen.
 • Subjectieve tinnitus
  Het geluid is afkomstig vanuit de hersenen, waardoor een arts dit niet kan waarnemen.

Wat zijn veel voorkomende oorzaken?

Er zijn allerlei oorzaken van tinnitus mogelijk. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

 • Oorinfectie
 • Oorontsteking
 • Afwijking aan het binnenoor
 • Een prop oorsmeer
 • Bijwerkingen medicijnen
 • Stofwisselingsziekte
 • Harde en langdurige geluiden
 • Stress (hoge bloeddruk)
 • Ziekte van Ménière
 • Erfelijke factoren

Het is verstandig om de tinnitus oorzaak vast te stellen. Dat maakt het mogelijk om de juiste behandeling te kiezen of om jouw levensstijl aan te passen. Heb je vaak harde muziek aan op een koptelefoon of ga je naar festivals met harde muziek en draag je geen oordoppen? Dat kan een belangrijke reden zijn dat je er last van hebt. Ook als je regelmatig oorontsteking of -infecties hebt is het verstandig om daar de oplossing te zoeken.

Als er sprake is van objectieve tinnitus kan een arts de oorzaak voor je vaststellen. Doe doet onderzoek naar je oren, om waar te nemen waar het geluid vandaan komt. Een huisarts is de eerste die hier voor je naar kan kijken. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts, gespecialiseerd in de keel, neus en oren.

Last van stress

Zoals je in de lijst van tinnitus oorzaken kunt zien kan je er last van krijgen als het gevolg van stress. Het lastige hiervan is dat er een vicieuze cirkel kan ontstaan waar je niet meer uitkomt. Als het gevolg van stress kun je last krijgen van een hoge bloeddruk. Die hoge bloeddruk kan het oorsuizen in de hand werken. De tinnitus waar je vervolgens last van krijgt kan er vervolgens toe leiden dat je meer stress zal ervaren. De cirkel is op die manier rond, waardoor de klachten steeds erger zullen worden.

Stress kan indirect een oorzaak zijn voor de tinnitus waar je las van hebt. Dat heeft te maken met de hoge bloeddruk die je ervan krijgt. Een te hoge bloeddruk kan er toe leiden dat er trillingen ontstaan, waardoor je last krijgt van de objectieve variant. Er is sprake van oorsuizen, iets dat je heel de dag hoort en waar je niet bepaald rustig van wordt.

Die onrust als het gevolg van tinnitus leidt ertoe dat het risico groot is dat je meer stress zal ervaren. Je bent meer prikkelbaar en je hebt last van allerlei irritaties. Daardoor ervaren je meer stress, waardoor de bloeddruk oploopt. Als het gevolg daarvan krijg je nog meer last van oorsuizen, waardoor de problemen steeds erger worden.

Tip: heb je een hoge bloeddruk en ervaar je veel stress? Zoek de oplossing voor de oorzaak van het oorsluizen in het verminderen van de hoeveelheid stress waar je last van hebt.

Oplossing: behandelen van tinnitus

Het behandelen van tinnitus kan heel eenvoudig of heel complex zijn, afhankelijk van waar je precies last van hebt. Soms is het voldoende om een beetje oorsmeer te verwijderen, terwijl het in andere gevallen niet zo makkelijk is. Wij zetten een paar mogelijke oplossingen en behandelingen op een rij:

 • Ontspannen zonder stress
  Heb je last van stress en irritaties? Het is een van de veel voorkomende oorzaken van tinnitus. Probeer je te ontspannen, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren. Het oorsuizen wordt overstemd, waardoor je daar even geen last van hebt. Dat maakt het makkelijker om je te ontspannen, net als wanneer je leuke activiteiten of sport onderneemt.
 • Geef tinnitus geen aandacht
  Soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar voor veel mensen effectief. Concentreer je op je eigen ademhaling. Na verloop van tijd wen je eraan en schakelt je lichaam over op de automatische piloot. Zo kan dat ook met oorsuizen. Soms kan psychologische hulp je helpen om niet meer op de tinnitus te letten, zodat je daar in de praktijk veel minder last van zal hebben.
 • Bezoek een KNO-arts
  Heeft de tinnitus een blijvend karakter? Ga naar de huisarts, die je kan doorsturen naar een KNO-arts of een audiologisch centrum. Je kunt daar een uitgebreide behandeling krijgen, waardoor je er mogelijk minder last van zal hebben.
  Let op: zo’n behandeling door een KNO-arts of in een audiologisch centrum is alleen mogelijk als er sprake is van objectieve tinnitus.
 • Gebruik een hoortoestel
  Lukt het niet om een oplossing of behandeling te vinden voor de tinnitus waar je last van hebt? Een gehoorapparaat kan dan uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door bepaalde frequenties minder sterk door te laten, of dankzij een tinnitusmaskeerder. Dankzij andere geluiden wordt het oorsuizen overstemd, waardoor je daar geen last van hebt.
  Vergelijk de veel voorkomende oorzaken van tinnitus en ontdek op welke manier jij er last van hebt. En gebruik onze oplossingen en behandelingen, zodat je daar eindelijk iets aan kunt doen.

Meer informatie

Vorig artikelHoe schuldgevoelens stress veroorzaken
Volgend artikelHartkloppingen: oorzaken en oplossingen
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.