Last van oorsuizen en benieuwd naar veel voorkomende tinnitus oorzaken? Maar liefst 1 op de 10 heeft wel eens last van dit type klachten. Zij horen bijvoorbeeld een irritante pieptoon na een feest met te harde muziek. Een variant die ook wel bekendstaat als disco-tinnitus en na één of meerdere dagen weer verdwijnt.

Wat zijn andere tinnitus oorzaken en welke oplossingen zijn er beschikbaar? Onder andere stress blijkt een belangrijke rol te spelen. We stellen een paar behandelingen voor, net als manieren om er beter mee te kunnen leven.

Wat is tinnitus?

Welke oorzaak er ook van toepassing is, tinnitus gaat altijd over geluid dat je hoort in een ruimte waar dat niet aanwezig is. Medisch spreken we van ‘Tinnitus Aurium’. Dat komt van ‘tinnire’ dat Latijns is voor bellen of rinkelen, en ‘aurus’ dat staat voor oren. In de volksmond spreken we veelal van ‘oorsuizen’, waar dus dezelfde oorzaken, behandelingen en oplossingen voor gelden.

Let op: tinnitus hoeft niet te gaan om geluid dat je hoort. Het zijn de hersenen die het geluid creëren, al is er geen sprake van waan of hallucinatie.

Tinnitus bestaat in twee belangrijke varianten:

 • Objectieve tinnitus
  Een daadwerkelijke geluidsbron rondom het oorkanaal creëert het geluid. Het kan gaan om een spastische trilling of luchtwervingen, die een arts kan waarnemen.
 • Subjectieve tinnitus
  Het geluid is afkomstig vanuit de hersenen, waardoor een arts dit niet kan waarnemen.

Wat zijn veel voorkomende oorzaken?

Er zijn allerlei oorzaken van tinnitus mogelijk. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

 • Oorinfectie
 • Oorontsteking
 • Afwijking aan het binnenoor
 • Een prop oorsmeer
 • Bijwerkingen medicijnen
 • Stofwisselingsziekte
 • Harde en langdurige geluiden
 • Stress (hoge bloeddruk)
 • Ziekte van Ménière
 • Erfelijke factoren

Het is verstandig om de tinnitus oorzaak vast te stellen. Dat maakt het mogelijk om de juiste behandeling te kiezen of om jouw levensstijl aan te passen. Heb je vaak harde muziek aan op een koptelefoon of ga je naar festivals met harde muziek en draag je geen oordoppen? Dat kan een belangrijke reden zijn dat je er last van hebt. Ook als je regelmatig oorontsteking of -infecties hebt is het verstandig om daar de oplossing te zoeken.

Als er sprake is van objectieve tinnitus kan een arts de oorzaak voor je vaststellen. Doe doet onderzoek naar je oren, om waar te nemen waar het geluid vandaan komt. Een huisarts is de eerste die hier voor je naar kan kijken. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts, gespecialiseerd in de keel, neus en oren.

Last van stress

Zoals je in de lijst van tinnitus oorzaken kunt zien kan je er last van krijgen als het gevolg van stress. Het lastige hiervan is dat er een vicieuze cirkel kan ontstaan waar je niet meer uitkomt. Als het gevolg van stress kun je last krijgen van een hoge bloeddruk. Die hoge bloeddruk kan het oorsuizen in de hand werken. De tinnitus waar je vervolgens last van krijgt kan er vervolgens toe leiden dat je meer stress zal ervaren. De cirkel is op die manier rond, waardoor de klachten steeds erger zullen worden.

Stress kan indirect een oorzaak zijn voor de tinnitus waar je las van hebt. Dat heeft te maken met de hoge bloeddruk die je ervan krijgt. Een te hoge bloeddruk kan er toe leiden dat er trillingen ontstaan, waardoor je last krijgt van de objectieve variant. Er is sprake van oorsuizen, iets dat je heel de dag hoort en waar je niet bepaald rustig van wordt.

Die onrust als het gevolg van tinnitus leidt ertoe dat het risico groot is dat je meer stress zal ervaren. Je bent meer prikkelbaar en je hebt last van allerlei irritaties. Daardoor ervaren je meer stress, waardoor de bloeddruk oploopt. Als het gevolg daarvan krijg je nog meer last van oorsuizen, waardoor de problemen steeds erger worden.

Tip: heb je een hoge bloeddruk en ervaar je veel stress? Zoek de oplossing voor de oorzaak van het oorsluizen in het verminderen van de hoeveelheid stress waar je last van hebt.

Oplossing: behandelen van tinnitus

Het behandelen van tinnitus kan heel eenvoudig of heel complex zijn, afhankelijk van waar je precies last van hebt. Soms is het voldoende om een beetje oorsmeer te verwijderen, terwijl het in andere gevallen niet zo makkelijk is. Wij zetten een paar mogelijke oplossingen en behandelingen op een rij:

 • Ontspannen zonder stress
  Heb je last van stress en irritaties? Het is een van de veel voorkomende oorzaken van tinnitus. Probeer je te ontspannen, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren. Het oorsuizen wordt overstemd, waardoor je daar even geen last van hebt. Dat maakt het makkelijker om je te ontspannen, net als wanneer je leuke activiteiten of sport onderneemt.
 • Geef tinnitus geen aandacht
  Soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar voor veel mensen effectief. Concentreer je op je eigen ademhaling. Na verloop van tijd wen je eraan en schakelt je lichaam over op de automatische piloot. Zo kan dat ook met oorsuizen. Soms kan psychologische hulp je helpen om niet meer op de tinnitus te letten, zodat je daar in de praktijk veel minder last van zal hebben.
 • Bezoek een KNO-arts
  Heeft de tinnitus een blijvend karakter? Ga naar de huisarts, die je kan doorsturen naar een KNO-arts of een audiologisch centrum. Je kunt daar een uitgebreide behandeling krijgen, waardoor je er mogelijk minder last van zal hebben.
  Let op: zo’n behandeling door een KNO-arts of in een audiologisch centrum is alleen mogelijk als er sprake is van objectieve tinnitus.
 • Gebruik een hoortoestel
  Lukt het niet om een oplossing of behandeling te vinden voor de tinnitus waar je last van hebt? Een gehoorapparaat kan dan uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door bepaalde frequenties minder sterk door te laten, of dankzij een tinnitusmaskeerder. Dankzij andere geluiden wordt het oorsuizen overstemd, waardoor je daar geen last van hebt.
  Vergelijk de veel voorkomende oorzaken van tinnitus en ontdek op welke manier jij er last van hebt. En gebruik onze oplossingen en behandelingen, zodat je daar eindelijk iets aan kunt doen.

Meer informatie


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Tinnitus oorzaken en oplossingen: dit kun je eraan doen 1

 

--- Ik wil meer informatie ---


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Tinnitus oorzaken en oplossingen: dit kun je eraan doen 2

6 REACTIES

 1. Op 23 mei 2013 was ik van de ene op de andere dag “plotsdoof” , daarvoor kreeg ik eerder wat problemen met horen dus gehoorapparaten en snel een afspraak bij Auris Bergen op Zoom
  Ik heb het geluk gehad dat ik snel bij Auris in Bergen op Zoom terecht kwam waar een afspraak gemaakt werd voor onderzoeken in Rotterdam.
  Het enige wat ik wel hoorde was een mannenkoor in beide oren, gelukkig wist ik al een en ander over Tinnitus dus daar heb ik weinig aandacht aan besteed. Zolang ik weet dat het bewuste koor niet bestaat gaat het prima met me en het enige nare vind ik dat ze constant hetzelfde zingen.
  Dankzij de Audioloog werd ik snel op een lijst geplaatst voor een cochlair implantaat wat in oktober 2013 geplaatst werd.
  Toen dit in januari werd ingeschakeld was de verwachting dat ik alleen wat geluiden zou horen en dat de rest moest komen door veel oefeningen. Ik voel me een geluksvogel want i9k hoorde gelijk wat er gezegd werd niet optimaal maar voldoende om een gesprek te kunnen voeren, het gaat inmiddels steeds beter maar waarschijnlijk zal ik niet meer kunnen telefoneren of muziek beluisteren maar ik kan wel mijn navigatiesysteem van Garmin prima verstaan. wat het zangkoor betreft daar sta ik eigenlijk nooit bij stil maar ik had nooit durven hopen dat het zo goed af zou lopen

 2. Ook ik heb/had er behoorlijk last van, maar idd ben er aangewend geraakt en dat het bij mijn leven hoort nu.
  Als het erg stil is komt het wel op de voorgrond, maar zet dan gewoon geluiden aan ( tv, radio op normale sterkte ) ga ik naar bed daar heb ik wat anders op gevonden, heb zo philips wakeup call clock gekocht met geluiden van natuur en de oceaan geruis en beekje. Zet hem op standje 2 en op een uur en val dan heerlijk in slaap, zonder dat ( TOEN dat irritante gesuis ).

 3. Sinds enkele weken heb ik een draaiende cintrifuge in mijn hoofd gaf iedereen de schuld van dat lawaai want er wordt gewassen de gehele dag en een gedeelte van de avond afspraak is gemaakt niet s*avonds en nachts meer te wassen ik woon no in een verzorgingshuis.op verzoek vandaag de Dr gebeld en bezocht mij vanmiddag met als opmerking je hebt trinntus je hoort geluiden die er niet zijn maar jij wel dat klopt helemaal probeer ermee te leven je gedachten verzetten de radio en tv laten spelen dat helpt ook helaas heb ik meerdere problemen heb ook nog copd gold 4 maar leef nog nu komt dit er ook nog bij ik stop groeten Jan Kuipers

 4. Aderie van der Steen

  Sinds anderhalf jaar heb ik erg last van oorsuizen,(tinnitus) was naar de huisarts gegaan,die begon met mijn oor uit te spuiten,wat niet hielp,daarna weer na een tijd moest ik mijn neus druppelen,de klachten bleven,er veranderde niets,de huisarts heeft me daarna doorgestuurd naar het ziekenhuis (KNO) Daar werd mijn gehoor getest,maar aan dat geruis kunnen ze niets doen,dus ik had er eigenlijk niets aan dat ik daar geweest was.
  Als ik met iets bezig ben (werk) heb ik er geen last van,ook niet met wandelen of fietsen,dan overheersen andere geluiden,maar als ik weer thuis kom en het is muisstil,heb ik er weer veel last van,en vooral als ga slapen dan is dat geruis erg hinderlijk,en hoop dan gauw in slaap te vallen.

 5. Ik heb lang niet geloofd dat men wat aan mijn tinnitus kon doen. Ik had vroeger al met veel machines gewerkt en had als kind al veel last van neus, oor en keel wegen. De laatste jaren heb ik te hard gewerkt en moest op meer fronten iets gaan doen. Geloof in liefde voor jezelf en de ander is een, daarna alles rustig opgepakt om mijn straatje weer wat op orde te krijgen. Tevens heeft de arts mijn oren schoongemaakt (ik had het oorsuizen wel sinds zijn assistent dat jaren geleden eens zonder beleid had gedaan). Al met al er is rust terug, in hoofd en oorweg. Laat je niet afleiden en neem misschien meer wegen maar neem ze wel.

 6. Ik heb jaren tinnitus .
  Het is soms heel storend ,maar ik kom er nu wel achter als de luchtdruk tegen de 1030 mb het bij mij op gaat spelen dat het hinderlijk is ,kan dat ???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here