Stress en migraine, oorzaak en gevolg?

882

Migraine is een neurologische aandoening die zich kenmerkt door terugkerende, kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Het kan gepaard gaan met een reeks van andere symptomen, waaronder misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Stress wordt vaak genoemd als een mogelijke trigger voor migraine. Maar wat is precies de relatie tussen stress en migraine? En hoe kan stress deze zware hoofdpijnen veroorzaken?

Wat is migraine en hoe wordt het veroorzaakt?

Migraine is een complexe aandoening die vaak wordt geassocieerd met een overgevoeligheid voor prikkels in de omgeving. Het kan worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder genetica, hormonale veranderingen, omgevingsfactoren en emotionele stress. Migraineaanvallen worden vaak getriggerd door specifieke prikkels, zoals bepaalde voedingsmiddelen, gebrek aan slaap, fysieke inspanning of emotionele stress.

Wat is stress?

Stress is een fysiologische reactie op een bedreiging, een uitdaging of een verandering in de omgeving. Het kan worden veroorzaakt door zowel positieve als negatieve gebeurtenissen en kan leiden tot verschillende reacties in het lichaam, waaronder verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en verhoogde productie van stresshormonen. Langdurige blootstelling aan stress kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder angststoornissen, depressie en hart- en vaatziekten. Maar stress en migraine zijn ook een vaak voorkomend probleem.

Hoe kan stress hoofdpijnen veroorzaken?

Stress wordt vaak genoemd als een trigger voor migraine. Hoewel de exacte relatie tussen stress en migraine nog niet volledig begrepen is, zijn er verschillende manieren waarop stress migraine kan veroorzaken. Stress kan leiden tot veranderingen in de bloedvaten in de hersenen, waardoor ze verwijden en vernauwen, wat kan leiden tot migraineaanvallen. Bovendien kan stress de productie van bepaalde neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden, zoals serotonine, die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de pijnrespons.

Hoe kan migraine stress veroorzaken?

Migraine kan ook leiden tot stress. Migraineaanvallen kunnen leiden tot gevoelens van frustratie, woede en verdriet, die op hun beurt weer kunnen leiden tot stress en angst. Bovendien kan migraine de dagelijkse activiteiten en routines van mensen verstoren, waardoor ze zich gestrest en overweldigd voelen.

Wat kan gedaan worden om stress en migraine te verminderen?

Er zijn verschillende manieren om stress en migraine te verminderen. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, waaronder voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en het vermijden van triggerende voedingsmiddelen. Daarnaast kunnen ontspanningstechnieken je helpen om de migraine te verminderen. Je kunt denken aan ademhalingsoefeningen maar ook MindFulness om juist in het nu te leven en minder te gaan piekeren.

Behandeling van stress en zware hoofdpijnen
Een van de meest effectieve manieren om stress en migraine te behandelen, is het verminderen van de stressfactoren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hieronder zijn een paar behandelingen opgesomd:

Medicatie bij stress en migraine
Medicatie kan helpen om migraine symptomen te verlichten. Ik probeer het zelfzo min mogelijk te gebruiken maar soms ben je gewoon genoodzaakt. Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar, waaronder pijnstillers, triptanen en preventieve medicijnen. Overleg altijd met een arts voordat u medicijnen gaat gebruiken. Ik ben liever voorstander van de overige behandelmethoden zoals hieronder beschreven.

Ontspanningstechnieken
Ontspanningstechnieken kunnen een geweldige manier zijn om stress te verminderen en daarmee de frequentie en intensiteit van migraine te verminderen. Enkele ontspanningstechnieken die kunnen helpen zijn:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Meditatie
  • Yoga
  • Diepe spierontspanningstechnieken

Veranderingen in levensstijl voor minder stress en migraine
Veranderingen in levensstijl kunnen ook helpen om stress en migraine te verminderen. Dit vergt wel meer tijd en doorzettingsvermogen maar de uiteindelijke resultaten zijn ook langer merkbaar.  Vaak is het de knop omzetten van onbewust gedrag naar bewust gedrag en de patronen die dat met zich meer brengt. Enkele veranderingen die u zou kunnen overwegen zijn:

  • Voldoende slaap krijgen, bv met het gebruik van een slaapmasker
  • Regelmatig sporten
  • Gezond eten
  • Stressverminderingstechnieken toepassen
  • Voldoende water drinken

Therapie en trainingen
Therapie kan helpen om de onderliggende stressfactoren aan te pakken die migraine kunnen veroorzaken. Enkele veel voorkomende therapieën voor stressmanagement zijn:

Conclusie
Hoewel stress en migraine hand in hand kunnen gaan, is het belangrijk om te weten dat stress niet de enige oorzaak van migraine is. Een gezonde levensstijl, voldoende slaap, regelmatig sporten en ontspanningstechnieken kunnen allemaal helpen om de frequentie en intensiteit van migraine te verminderen. Als u echter aanhoudende of ernstige migraine heeft, is het altijd raadzaam om medisch advies te vragen.

Vorig artikelZonder stress op vakantie
Volgend artikelExamenstress
Edwin (1965) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout en of dat niet genoeg was nog een 2e keer een burnout. Uiteindelijk was dat de trigger om het roer om te gooien. Nu is Edwin MindFulness trainer maar tevens ACT en NLP trainer. Mede auteur van MindFulKompas. Alle ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn 30 jarige ondernemerschap brengt hij in de praktijk bij de diverse trainingen en coach trajecten. Edwin is eigenaar van Stressplein.nl