Boekrecensie: Eerste hulp bij Stress en Vermoeidheid

Terwijl ik in de media laatdunkende opmerkingen beluister over het genre zelfhulpboek en stress- en vermoeidheidsverschijnselen niet alleen bij ons maar ook in België de pan uitrijzen, begrijp ik niet waarom het boek van Frank Schaper uitgegeven bij Scriptum pas aan de zesde (!) druk bezig is.

Burn-out is de dramatische afsluiting van een levensfase, gekenmerkt door een jarenlang volgehouden levensstrategie in een steeds ongezondere situatie. Het kan in gang gezet worden door een enkele gebeurtenis of een samenloop van omstandigheden. Het Schaper Burnoutmodel geeft een helder overzicht van alle risicofactoren, gebundeld in de burnout Top 50 signalen.

Sommigen hebben wel 39 klachten op één dag, zo kenmerkend dat het niet eens meer opvalt. De auteur vergelijkt een (naderende) burn-out met een auto op de reservetank die file veroorzaakt in het hoofd. Het wordt tijd voor een grondige onderhoudsbeurt, niet meer nadenken maar anders nadenken. Wellicht kom je erachter dat je doodop en afgepeigerd bent. Als je telkens moe opstaat, vereist dat nogal wat zelfstudie om het te begrijpen.

Niet zelden wordt een burn-out gediagnosticeerd als de ziekte van Pfeiffer, nog een belangrijke reden om dit boek tot je te nemen. Veelal zoemt de huisarts in op wat de patiënt vertelt, een enkele klacht misschien waardoor de kans groot is dat je met een andere diagnose de deur uitgaat. Met de burnout Top 50 signalen in het achterhoofd zal de huisarts preciezer vaststellen wat u mankeert met een verwijsbrief naar een therapeut, om aan de slag te gaan met uzelf.

U bent uw eigen onderhoudsmonteur als het gaat om uw stress- en vermoeidheidssignalen. U ontkomt er niet aan u te verdiepen in uw lichaam, uw stressuitingen, uw karakter, uw leefgewoonten, de oorzaken en mogelijke oplossingen. Onverwerkte gebeurtenissen hebben de neiging zich aan de oppervlakte te melden als u verzonken in werk bijna bent uitgeteld door stress en vermoeidheid. Wanneer de onbalans compleet is, als u blijft steken in ergernis of onmacht, is de burn-out of een andere crisis nodig om te veranderen. Het probeert u hardhandig in contact te brengen met gevoelens die zijn onderdrukt, genegeerd of waar u jarenlang mee hebt geworsteld.

De auteur legt in begrijpelijke taal een vergrootglas op het vinden van het probleem en het vinden van de oplossing, veel meer dan spoedeisende hulp. Voor alle zelfhulpboeken geldt dat een personal coach nodig is om u te begeleiden, om jezelf eens een flinke portie aandacht te geven. Want hoe drukker we zijn, hoe minder tijd we voor onszelf hebben. Moraliserend misschien, maar sta eens stil waar je goed in bent, wat je goed doet en wat je al hebt bereikt. Ik ben blij dat ik het boek van Frank Schapers in de kast heb staan. Hoe ziet uw klachtenlijstje eruit?

Vorig artikel7 tips voor een leven in flow
Volgend artikelStress door verlies van je baan
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.