10 stappen die je weer in contact brengen met jezelf

1096

Als je alleen maar bezig met je buitenwereld, is de kans op een burn-out groot. Je reageert dan vooral op situaties die ontstaan. Of je bent veel bezig met de mening van anderen of verwachtingen van anderen. Als je dit langere tijd doet verlies je op een gegeven moment het contact met je binnenwereld.

Je collega is chagrijnig en jij denkt direct dat jij iets verkeerd hebt gedaan. Omdat je wilt dat het goed gaat met jouw kinderen gaat daar het grootste deel van jouw tijd en aandacht heen. En als iemand je vraagt hoe het met jou gaat, zeg je: ”goed”. Maar eigenlijk weet je helemaal niet hoe het met je gaat.

Je vooral focussen op de buitenwereld zorgt voor veel twijfel over jezelf. Want de één zegt dit en de ander zegt dat. Waardoor je het helemaal niet meer weet. Je voelt je onzeker. Je voelt je steeds meer gespannen. En dat wordt zo normaal dat je niet eens meer weet waarom je die spanning voelt. Dat is de reden waarom mensen tot het laatst toe niet door hebben dat ze een burn-out hebben.

Je bent het contact met je binnenwereld verloren. Doordat je je altijd hebt aangepast aan wat de buitenwereld van je verwachtte, weet je zelf op een gegeven moment niet meer wie je bent. Je weet niet meer wat je wilt, wat je kunt. Door alle meningen heb je het gevoel dat je niet goed bent zoals je bent. Je gaat twijfelen over jezelf. Je wilt graag geaccepteerd worden en daarom heb je je zo aangepast. Maar nu ontdekt je dat je daar niet gelukkig van wordt.

Stel dat je meer contact zou hebben met jezelf. Wat zou het dan te weten komen? Dat je meer uur moet schoonmaken? Dat je vaker meer werk moet verzetten op je werk? Of dat je eens vaker rust mag nemen? Dat je eigenlijk heel erg vermoeid bent en behoefte hebt aan meer slaap? Of dat je heel graag vaker in de natuur wilt wandelen omdat je daarvan tot rust komt? Dat je vaker met je hobby aan de slag wilt, omdat je daar altijd zoveel plezier aan beleefde? Ontdek weer wat je echt graag wilt!

Zie het als een ontdekkingstocht om jezelf opnieuw te leren kennen. Wat niemand is het zelfde en dus kun je ook andere behoeftes hebben als de mensen in jouw naaste omgeving. Dus klakkeloos doen wat anderen doen, daar wordt je niet gelukkig van. Dat bezorgt je alleen maar druk en een opgejaagd gevoel.

Hou je niet langer bezig met de verwachtingen van anderen. Het is belangrijker wat jij wilt. Als je het gevoel hebt dat je zelf niet goed bent zoals je bent, ga je je anders voor te doen dan je bent. Maar daar loop je op termijn in vast omdat je steeds verder van jezelf verwijderd raakt. Wil je dat niet langer? Leer dan hoe het anders kan!.

10 stappen die je weer in contact brengen met jezelf

 1. Neem elke dag een moment voor jezelf en ga zitten;
 2. Stel jezelf de volgende vraag: “Waar heb ik nu echt zin in?”;
 3. Als er niets duidelijks opkomt, stel jezelf dan de volgende vragen:
  Wil je bewegen? Bijvoorbeeld dansen;
 4. Heb je zin om iemand te bellen, omdat je die vriendin al lang niet hebt gesproken?;
 5. Wil je een knuffel?;
 6. Hoe voel je je, meestal vloeit daar vanzelf een actie uit voort;
 7. Negeer het gevoel dat je iets zou moeten gaan doen. Dat is juist waar je van af wilt, het is een slechte gewoonte die je kunt afleren;
 8. Schrijf op wat er allemaal in je opkomt;
 9. Alles opgeschreven? Voer het direct uit als het kan. Kan het niet direct omdat je bijvoorbeeld iemand anders nodig hebt of je een afspraak ergens voor moet maken? Regel dan direct dat je het echt gaat doen;
 10. Blijf dit elke dag doen. Zodat je een positief patroon ontwikkeld en je steeds meer in contact komt met jouw binnenwereld. Soms heeft het tijd nodig, juist dan is het hard nodig.

Een vrouw kwam bij me met een burn-out en zat helemaal op slot. Ze had zichzelf aangeleerd vooral alles te doen wat ze moest doen en niets meer te voelen. Hierdoor voelde ze ook de positieve emoties niet meer. Ik hielp haar om weer in contact te komen met haar binnenwereld. Waardoor ze het gevoel had dat ze weer tot leven kwam. Nu ze niet langer aan het overleven was kon ze weer genieten. Ze had meer rust in haar hoofd en straalde weer!

Dus focus je voortaan meer op je binnenwereld. Je voelt je veel krachtiger, blijer, lichter en vrolijker. Je kunt je grenzen beter aangeven omdat je weet wie je bent en wat jij wilt. Je weet wat je nodig hebt om je goed te voelen. Zodat je, geestelijk als lichamelijk optimaal kunt functioneren. Je gezond bent, je voldoening ervaart en eindelijk weer gelukkig bent.

Vorig artikelBurn-out is een hardware probleem
Volgend artikelGeheugenverlies: oorzaken en oplossingen
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.