Met een burn-out naar de arbo-arts

451

Wanneer je in een burn-out terecht komt, moet je er vroeg of laat aan geloven; de arbo-arts. Veel mensen staan nog steeds te trillen op hun benen wanneer ze naar ‘de arbo’ moeten. De horror verhalen van weleer zijn echter vaak niet meer van toepassing. Een arbo-arts wordt namelijk betaald om te zorgen dat jij beter wordt. Waar er in het verleden nog wel eens veel onbegrip was voor mentale ‘stress’ gerelateerde aandoeningen, is er nu veel meer begrip. De arbo-arts zal, net als je gewend bent van je huisarts, proberen een oplossing voor je problemen te vinden zodat je met frisse ‘tegenzin’ aan de slag kunt.

Wanneer naar de arbo?

Op het moment dat je bij je werkgever een ziekmelding doet en dit stress gerelateerd is, zal de werkgever meestal snel de arbo-arts inschakelen. De werkgever kan het ook even afwachten, maar de eerste afspraak moet in ieder geval binnen 6 weken na de eerste ziekmelding plaatsvinden. Op basis van de afspraak kan de arbo-arts een beoordeling en inschatting maken. Wanneer de ziekmelding langer aanhoudt dient de arbo-arts ook een aantal verplichte stappen te ondernemen. Zo moet er op bepaald moment een re-integratieplan geschreven worden. Dit is uiteraard om je te helpen, maar ook om aan te tonen dat de arbo-arts en daarmee ook de werkgever zijn uiterste best doet om de werknemer te ondersteunen.

Hoe ziet re-integratie eruit?

Een re-integratie traject start vaak met zeer kleine stappen. Dit kan bijvoorbeeld beginnen met enkele uren per dag op 1 of 2 dagen in de week weer gaan werken. Dit lijkt zeer weinig, maar na een burn-out kan dit al een zeer zware inspanning zijn. Zeker in het begin zal de angst voor een terugval en het onder ogen komen van alle collega’s veel energie vreten. Wanneer het goed gaat kan de inzet langzaam opgevoerd worden.

De inhoud van het werk zal ook onder de loep worden genomen. Het is zeker in het eerste stadium belangrijk om gekaderd werk te doen zonder deadlines of andere stressfactoren. Ook is het goed om te onderkennen welke onderdeel van het werk voor de meeste stress heeft gezorgd en deze (tijdelijk) uit het takenpakket te halen.

Met jezelf aan de slag

Naast het re-integreren, is het ook belangrijk om aan jezelf te gaan werken. Een burn-out is vaak een keerpunt en belangrijk leermoment in iemand zijn leven. Het is een moment om eens diep in jezelf te duiken en uit te vinden waar de overbelasting vandaan komt. Wellicht is het een trauma uit je jeugd of misschien wel een gespannen thuissituatie. Vaak is het goed om hierbij hulp in te schakelen van een coach of psycholoog. Andere mensen gaan op zoek naar methoden om beter te ontspannen en melden zich bijvoorbeeld aan voor een mindfullness cursus. Het is belangrijk om hierin je eigen pad te bewandelen en te zoeken naar de juiste weg voor jou.

Het is belangrijk om dit moment wel te pakken. Je krijgt nu de tijd en ruimte om in jezelf te investeren. Wanneer je weer volledig aan het werk bent en in het ‘normale’ ritme zit gaat dit weer moeilijker.

Vorig artikelBoekrecensie: Doe niet zo moeilijk – De kunst van het relativeren
Volgend artikelJe kunt een ander niet veranderen, wel jezelf!
Redactie
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.