Hoe vaak hoor ik: “er zitten veel te weinig uren in de dag”. Ik heb er zelf ook wel eens last van. Ik wil veel te veel in 1 dag en denk vaak onbewust dat de uren wel wat rek hebben. Niets is minder waar. Helaas……, of toch niet helaas? Want tijd kan namelijk ook als een mooie richtingaanwijzer in ons leven fungeren. Op die manier ga je anders naar tijd kijken. Je gaat leren om anders met tijd om te gaan. Jouw tijdbeleving zegt namelijk ook heel veel over jou!
Inhoudsopgave
Tijd is een raar ding
Tijd is natuurlijk sowieso een raar ding. In de stoel bij de tandarts kruipen de minuten voorbij, lijkt er geen eind aan te komen. Wachten op je examenuitslag duurt ook eindeloos. Op een gezellige afspraak vliegen de minuten en uren er doorheen, zodat het al weer voorbij is, voordat je er erg in hebt. Je vakantieweken vliegen meestal ook veel sneller voorbij dan dagen op je werk. Deels gaat tijd gaat dus heel erg over beleving.
Tijd voor onvoorziene zaken
Tijd gaat ook over realisme. Wanneer we aan het werk zijn, of afspraken en werkzaamheden inplannen, hebben we dan wel een realistische bril op? Het is gewoon handig om wel die reistijd voor afspraken buiten de deur in te plannen. Wanneer je rond spitstijd moet reizen is het handig om extra tijd in te plannen, ook al is dat niet leuk.
Ook voor je werkzaamheden en projecten is het handig om wat realisme mee te brengen in je plannen. Wanneer je 25 taken op een dag in je to-do-lijst zit, is het de vraag of het reëel is dat je ze allemaal afkrijgt. Tenzij ze slechts 5 minuten per taak vragen, maar meestal is dat niet zo. Het is ook slim om tussen 2 afspraken of vergaderingen in wat ruimte te plannen. Alle informatie uit zo’n afspraak of overleg moet waarschijnlijk toch verwerkt worden. En is het niet de informatie die verwerkt moet worden, wellicht wil je jezelf dan nog even opladen voor de volgende afspraak.
Extra tijd plannen voor onvoorziene zaken is ook verstandig. Er zijn immers van die dagen dat alles tegen lijkt te zitten en dan is het oh zo fijn dat jij gewoon ergens nog wat ruimte hebt ingepland.
Waar moet je tijd aan besteden?
Tijd: waar wil je het eigenlijk aan besteden? Vaak laat je je tijd afsnoepen door anderen of door zaken waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Deze verloren uren geven vaak veel frustratie en een gevoel van onmacht. Wees dus zuinig met je tijd. Zorg dat je die niet te gemakkelijk weggeeft aan anderen. Dat heeft enerzijds alles te maken met het stellen van prioriteiten en anderzijds alles te maken met het stellen van grenzen.
Hier wordt het dus al een stuk moeilijker, want in dit stuk heb je dus niet meer alleen met jezelf te maken, maar ook met je omgeving. Op dit vlak wordt er ook het nodige van jezelf gevraagd. Heb je helder waar je wel en niet je tijd aan wilt besteden? Heb je duidelijk hoe makkelijk de tijd tussen je vingers doorglipt omdat je anderen er te gemakkelijk beslag op laat leggen.? Hier is dus al heel veel winst te behalen als je hier bewuste keuzes maakt en ook bewuste stappen zet.
Tijd hebben en wel of geen stress ervaren rondom tijd(sdruk) dus veel met elkaar te maken. Ik hoop dat je met de opsomming hierboven iets meer inzicht hebt gekregen hoe dat een beetje werkt. Er is nog veel meer over te zeggen, maar voor nu is het goed om eerst eens te kijken in welke categorie jouw tijdprobleem zich bevindt.