De illusie van het hebben van controle

1044

Heb jij de neiging om veel dingen onder controle te willen houden? Dan weet je ook dat als dat niet lukt je in de stress schiet. En er ontstaat spanning, en dat voelt niet fijn. Controle willen uitoefenen of alles wat er gebeurd leidt dus vaak tot spanning.

Je moet wachten omdat er een ongeluk is gebeurd, terwijl je op weg bent naar een afspraak. Je voelt de spanning en stress toenemen want je wilt graag op tijd komen. Of je wilt graag iets doen, maar er komt iets anders tussen door, waardoor dit niet beide gaat lukken. Dan ontstaat er spanning omdat het niet gaat zoals je dat in je hoofd had.

Het gevoel van controleverlies zorgt voor spanning die vervolgens een stress reactie geeft in je lichaam. Als dit in een sterkte mate gebeurd of regelmatig gebeurd kun je hierdoor lichamelijke klachten krijgen zoals; nekpijn, hoofdpijn, rugpijn, misselijkheid, schouderpijn of duizeligheid. En niet te vergeten, vermoeidheid. En in de ernstige vorm zorgt dit voor dwang gedachten en dwang handelingen.

De reden dat je controle wilt hebben komt doordat je zoekt naar houvast. Je zoekt dan de veiligheid en duidelijkheid buiten jezelf door overal controle op te willen hebben omdat je je van binnen onzeker voelt. Als in de buiten wereld alles onder controle is geeft dat een gevoel van (schijn) veiligheid. Maar als dat niet zo is, loop je op deze manier het risico om steeds meer spanning op te bouwen dan je afbouwt. Waardoor je ook steeds meer stress opbouwt. Terwijl jouw lichaam het nodig heeft om te kunnen ontspannen zodat het zich weer kan ontladen.

Wordt je bewust dat het hebben van controle een illusie is. Op sommige dingen heb je wel invloed maar op de meeste dingen niet. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op een ongeluk dat al gebeurd is, maar wel over hoe jij met de vertraging omgaat. Als je eenmaal weet dat het hebben van controle een illusie is weet je ook dat het geen zin heeft om controle na te streven.

Heb je geen invloed op bepaalde situatie?  Richt je dan niet op het gevoel van controleverlies, maar op het oplossen van de situatie. Zodra je de situatie hebt opgelost, zal het gevoel van controleverlies automatisch verminderen. Als je je richt op het gevoel van controleverlies is de kans groot dat je alleen acties onderneemt om dat gevoel te veranderen. En daarmee ga je in de praktijk vaak nog meer controle elementen inbouwen waardoor je jezelf alleen maar nog meer vastzet.

Voorkom dat je te veel dingen tegelijk gaat veranderen. Het een beetje meer de controle loslaten werkt het beste als je het stapje voor stapje doet. Verwacht je vanzelf een 180 graden verandering dan loop je het risico dat je verandering zo groot is dat je jezelf alleen maar meer angst en stress bezorgt. Dus pak het stapje voor stapje aan zodat het hanteerbaar is en je ervaart dat het prima kan.

5 tips voor het beïnvloeden van jouw stressniveau

  1. Kun je invloed uitoefenen op een situatie? Richt je dan op het oplossen van de situatie en niet op het gevoel van controleverlies;
  2. Kun je een situatie niet veranderen? Leg je er dan bij neer, dat scheelt je een hoop spanning. Je kunt wel veranderen hoe jij erover denkt, dus verleg je aandacht. Hoe kun je positiever denken over de situatie?;
  3. Pas de controle aan. Zorg dat je de overtuiging aanpakt die te maken heeft met het willen hebben van controle;
  4. Pas jouw gedrag aan. Probeer eens uit of minder controle houden op zaken niet veel prettiger is omdat het je minder spanning en stress geeft. En geniet van wat er wel is;
  5. Pak jouw onzekerheid aan. Als je het gevoel hebt dat jouw onzekerheid een grote rol speelt bij het willen hebben van controle, pak dan deze onzekerheid aan.

In het geval van een ongeluk kun je kijken naar een alternatief. Is er een andere route waardoor je er toch op tijd kunt komen? Zo niet, leg je erbij neer dat het niet anders kan. Geniet van deze pauze, zing lekker mee met de muziek, bel handfree met iemand die je toch als wilde bellen, fantaseer over of geniet na van jouw vakantie.

Kortom je kunt de controle wat los laten omdat deze je meer belemmerd dan helpt. Accepteer situaties die je niet kunt veranderen, en maak er het beste van. Richt je op het positieve. Onderzoek de alternatieven en geniet van wat er wel is. Zodat je stopt met jezelf te belemmeren en onnodige spanning op te bouwen. En je niet langer last hebt van de bijbehorende klachten. Spanningen die je niet opbouwt hoef je ook niet op te bouwen. Want het hebben van controle is ten slotte een illusie.

Vorig artikelRek je comfortzone op!
Volgend artikelTijd: Hoe ga jij daarmee om?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.