Rek je comfortzone op!

889

Iets doen dat je nog niet eerder deed of waar je tegen op ziet: Het idee alleen al levert bij de meesten van ons stress op. Klamme handen, een vaag onrustgevoel in je onderbuik is nog wel het minste dat je kunt voelen. Soms is het gevoel zo sterk dat je direct afhaakt.

In een periode van (te)veel stress, ben je onzekerder en gevoeliger voor prikkels dan normaal. In zo’n periode zul je niet snel de grenzen van je comfortzone opzoeken. Waarschijnlijk probeer je dit zelfs zo veel als mogelijk te vermijden. Want binnen je comfortzone voel je je veilig. Juist in deze periode waarin je je onzeker voelt kan jouw zelfvertrouwen wel een boost gebruiken.

Comfortzone = veiligheid

Door (vroegere) ervaringen weet je waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Die ervaringen maken dat je bepaalde verwachtingen van jezelf hebt. Stond je ooit stotterend en met een rood hoofd voor de klas als je een spreekbeurt moest geven, dan is je verwachting waarschijnlijk dat het geven van presentaties niet jouw ding is. Was je vroeger verlegen en hield je jezelf op de achtergrond in grote groepen, dan is je verwachting nu waarschijnlijk dat het moeilijk is om in onbekende groepen contact te leggen. Op dat soort momenten zoek je de veiligheid van je comfortzone: je gaat het geven van presentaties uit de weg, en in groepen stel je je afwachtend op.

Veranderingen of onbekende dingen ondernemen vinden we van nature niet prettig, en daardoor schrikken we in nieuwe situaties terug. We zijn bang om onze veiligheid (comfortzone) te verlaten. Liever houden we vast aan wat we kennen. Maar juist buiten je comfortzone liggen de kansen om het tegenovergestelde te ervaren. Want hoewel je DENKT dat je iets niet kunt, het is geen feit!

Hoe herken je de grens van je comfortzone?

Als er iets van je gevraagd wordt dat buiten je comfortzone ligt, merk je aan alles dat dat een grens voor jou is. Je bent onzeker, gebruikt smoezen om er onder uit te komen, voelt lichamelijk onprettige reacties enz. Maar tegelijkertijd kun je naast die onprettige gevoelens ook iets ervaren dat zegt : “ja maar wat als we het wel proberen?”. Precies op dat moment zit je op de grens van jouw comfortzone. Stel je zelf de volgende vraag: blijf ik binnen die grens of ga je de nieuwe uitdaging aan?

Buiten je comfortzone gebeurt het!

Door iets te doen dat buiten je comfortzone ligt kun je veel bereiken. Je zult je zelfverzekerder, zelfstandiger en onafhankelijker voelen. Groeien doe je door nieuwe dingen te proberen. Door jezelf uit te dagen de grenzen van je comfortzone op te rekken.

Stel: het geven van presentaties is niet echt jouw ding. Dat van die spreekbeurten van vroeger ben je nog niet vergeten en je gaat het steeds weer uit de weg door allerlei smoezen te gebruiken. Maar wat als je die presentatie wel geeft en na afloop complimenteren je collega’s je dat het zo’n interessant of verhelderend verhaal was. Wat zou dat met jou doen? En in het slechtse geval is er niemand die iets zegt. Dan nog: JIJ hebt het wel gedaan! Met knikkende knieeen en kriebels in je buik maar JIJ stond er wel en er werd naar je geluisterd en men was geinteresseerd.

Ga de uitdaging aan!

Als je jouw comfortzone wilt oprekken, hoe je niet direct met iets groots te beginnen. Begin vooral met kleinere doelen. Wat zou jij graag willen en hoe kun je dat – voorzichtig – uitproberen? Je comfortzone vergroot je door het te doen!

Weet je zelf geen uitdaging, probeer dan eens één van de onderstaande uit:

  • Spreek vijf willekeurige mensen aan en begin een gesprek.
  • Ga één van je angsten aan (vang een spin, klim op een toren, enz.)
  • Zeg ja tegen een uitnodiging waar je normaal nee tegen zou zeggen.
  • Doorbreek een gewoonte (boterham met kaas als ontbijt, vaste plek in de bus)
  • Doe een cursus die buiten je comfortzone ligt; knuffel een koe, ga pottenbakken
  • Ga alleen naar de bioscoop, de sauna, het strand, of wandelen.

Vul dit lijstje zelf maar aan, je weet er vast nog wel een paar te bedenken. Voer het uit en ervaar hoe dit voor jou is: Hoe voel je je voordat je er aan begint, en hoe voel je je daarna? Ben je trots, tevreden, smaakt het naar meer?

Vorig artikelFocus op het positieve
Volgend artikelDe illusie van het hebben van controle
Henny Lemstra
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.