Succesvolle atleten weten dat ze zich moeten focussen op winnen en niet op verliezen. Dat geldt in de topsport, maar net zo zeer in het dagelijks leven. We denken te veel na over wat er fout gaat en te weinig over wat er goed gaat.
Natuurlijk is het goed om bij fouten stil te staan en ervan te leren, maar dat is meestal niet hoe we ermee bezig zijn, we winden ons erover op of het stemt ons verdrietig. We besteden hoe dan ook meer tijd aan het denken over wat er slecht is, dan nuttig is. Sterker nog, deze focus op fouten, falen en mislukkingen, maakt onrustig en minder gelukkig. Het kan je zelfs in de richting van een depressie duwen.
Negatieve emoties kunnen groot en heftig zijn, maar ze vlakken na verloop van tijd af, zelfs als ze te maken hebben met werkelijk grote tegenslagen, zoals als ontslag, scheiding, ziekte of dood. Hoe lang het duurt voordat de heftigheid afneemt, hangt af van de manier waarop jij met de tegenslag in kwestie omgaat. Wanneer je accepteert wat je overkomt en je je daar bij neerlegt, omdat je zelf toch niets aan de situatie kunt veranderen, dan kun je de draad van het gewone leven veel sneller oppakken, dan wanneer je je er tegen blijft verzetten.
Als je je er over blijft opwinden, of als je je blijft afvragen waarom dit jou overkomt, dan rakel je je woede en verdriet telkens weer op en dan houd je de negatieve emoties (veel) langer in stand dan nodig is.
Na een scheiding bijvoorbeeld kun je verdriet en boosheid heel lang in stand houden, door bezig te blijven met de vraag waarom hij of zij niet meer van je houdt en daar allerlei antwoorden op te verzinnen; of door te blijven gissen naar wat jij mogelijk fout hebt gedaan; of door de gedachte levend te houden dat je partner nog bij jou zou zijn, als die andere man of vrouw er niet was geweest.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor het in gedachten bezig blijven met zaken als ontslag, faillissement en fouten die je gemaakt hebt.
Het lukte mij zelfs om met terugwerkende kracht boos te zijn op mezelf, omdat ik zo dom was geweest mezelf een burn-out te bezorgen. Als ik beter voor mezelf had gezorgd, als ik beter naar mijn lichaam had geluisterd, als ik niet altijd ja had gezegd als me iets gevraagd werd, als ik genoegen had genomen met goede prestaties op mijn werk, in plaats van het altijd nog beter te willen doen, dan…
Spijt hebben van dingen die je fout hebt gedaan, of blijven stilstaan bij wat jou door toedoen van anderen is overkomen, levert je niets op. Als je dergelijke gedachten blijft toelaten, houd je jezelf gevangen in negativiteit. Stop ermee en richt je op positieve dingen.
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst. Positief denken kun je trainen. Probeer bewust te focussen op wat er wél goed gaat. Denk aan de positieve dingen die er ongetwijfeld ook in je leven zijn. Koester die positieve zaken, door er veel en vaak aan te denken.
Een even doeltreffende als prettige oefening in is een hele simpele: denk iedere avond voor je gaat slapen aan aan drie positieve dingen die er die dag gebeurd zijn. Dat mogen ook hele kleine dingen zijn. Na twee weken kun je al merken dat het een positief effect op je algehele stemming,
Positief en optimistisch zijn, voelt niet alleen beter, het geeft je ook meer energie. En wat zou het leven van alledag een stuk aangenamer zijn als we niet vooral zouden letten op wat wijzelf en anderen fout doen, maar juist op wat wijzelf en anderen goed doen.
Positief over burn-out
De kans is groot dat jij, als bezoeker van deze website, last hebt van stressklachten en dat je daarvan baalt. Bekijk het eens van de positieve kant. Eigenlijk zou je die klachten dankbaar moeten zijn. Ze waarschuwen dat je over je grenzen gaat. Door naar ze te luisteren en veranderingen in je leven aan te brengen, word je behoed voor nog ernstiger lichamelijke en geestelijke problemen. Luisteren naar je klachten, leidt naar een leven dat voor jou niet alleen beter en gezonder is, maar dat uiteindelijk ook meer ontspannen en plezieriger is.
Het is overigens niet de bedoeling dat je aan negatieve ervaringen of gebeurtenissen altijd een positieve kant zou moeten ontdekken. Je kunt positief denken ook domweg als afleidingsmanouvre inzetten. Als je te maken hebt met een ernstige ziekte of een ander groot probleem, dan helpt tobben daarover niet.Natuurlijk moet je de ruimte geven aan je negatieve emoties daarover, maar leg de tijd die je daar voor neemt aan banden. Je voelt je beter, als het je lukt om je gedachten op iets heel anders te focussen. Denk aan mooie herinneringen bijvoorbeeld, of aan een uitje of een leuke ontmoeting die in het verschiet ligt.
Zodra er negatieve gedachten opkomen, richt je gedachten dan op positieve zaken, of kom in actie en doe iets leuks. Ga naar de film of naar vrienden, ga sporten of de natuur in, of doe iets anders dat je leuk vindt. Leid jezelf af van het negatieve.
Het is het bekende verhaal van het halfvolle en het halflege glas. Focus op het positieve, op wat je wel hebt, op wat je wel kunt en op wat je wel wilt, dan heb je een veel leuker leven.
Doe de gratis cursus positief denken op www.maakjeeigenhappyboek.nl. Het is geen moeilijke training, maar een leuke, luchtige manier om positiever te leren denken. Jouw digitale Happyboek kost niets. Wil je je eigen Happyboek laten printen, dan krijg je als bezoeker van deze site 5 euro korting met de code STRESSPLEIN (van €32,95 voor €27,95).