Rust in 10 minuten per dag

1749

Je kunt je stressklachten al in 10 minuten per dag omzetten in rust. Je wilt graag vlot van je stressklachten af want je hebt waarschijnlijk een druk schema. Of misschien heb je veel verschillende taken. Misschien heb je iets ingrijpend meegemaakt, of misschien breekt het jaren net een tandje te veel doen je nu op.

Het voelt alsof er altijd overal druk achter zit. Hierdoor voel jij je telkens opgejaagd. En je hebt zo veel te doen, jouw taken zijn nooit af. Als je dan ook nog iets ingrijpends meemaakt zoals; een verhuizing, het beëindigen van een relatie, continu heftige ruzies met je kind, of een ontslag, is het allemaal te veel.

Bij overspannenheid of een burn-out kun je diverse klachten krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van je spijsvertering. Stress remt de werking van je spijsvertering. Dus zeker als je langdurig onder stress staat kun je last krijgen van: onregelmatig stoelgang, verstoppingen, pijn in je maag, winderigheid, misselijkheid, diaree, een opgeblazen gevoel of buikpijn.

Elke dag bouw je spanningen op doordat je actief bent. Als je bezig bent is jouw sympathische zenuwstelsel actief. Hierdoor versnellen de functies van je hart en wordt de spanning in je spieren verhoogd. Tevens wordt de werking van je spijsvertering en jouw uitscheidingsorganen geremd. Je lichaam wordt in een staat van alertheid gebracht zodat je klaar bent om te vechten of te vluchten. Hierbij kun je jij je ook angstig en opgewonden voelen. In de oertijd was dit nuttig omdat deze extra drive je leven kon redden. Als je in deze tijd lang last hebt van stress, dan noemen we dat chronische stress, dan komt je lichaam niet meer vanzelf tot rust en raak je snel overspannen of krijg je een burn-out.

Uit diverse studies blijkt dat mediteren een goede manier is om spanningen te verminderen. Door meditatie gaat je lichaam over op het parasympathische zenuwstelsel en komt het tot rust. Je hartslag gaat naar beneden, je spieren verspannen en je spijsvertering gaat zijn werk doen.

Mediteren lijkt ingewikkeld en tijdrovend. Er staat niet voor niets “lijkt”, want  Andy Puddicombe heeft mediteren eenvoudig en overzichtelijk gemaakt. Andy is op zijn 22e monnik geworden en heeft tien jaar lang in talloze kloosters in verschillende landen gewoond. Als monnik komt Andy regelmatig naar Engeland en het valt hem op dat zijn vrienden en hij eigenlijk op zoek zijn naar hetzelfde. Daaruit groeide het idee om zijn ervaring te delen met iedereen die meer geluk wil ervaren. Mediteren kan in 10 minuten, dat maakt het overzichtelijk, en 10 minuten in voldoende om stress te verminderen.

Tien dagen lang, 10 minuten per dag geeft een goed resultaat. Met de ‘Take 10-aanpak’ is het eenvoudig om een rust moment in te bouwen. Dus als je 10 dagen lang, 10 minuten per dag focust op je ademhaling zorgt dat voor rust in je hoofd en het laat zien dat het makkelijk is meditatie in je dagelijkse leven op te nemen. Je de oefening op een stoel doen.

In 10 minuten per dag tot rust komen met de ‘Take 10’!

 1. Zoek een rustige plek en ga zitten op een rechte stoel;
 2. Zet je telefoon uit;
 3. Zet een (kook)wekker op 10 minuten;
 4. Haal vijf keer adem, in via je neus en uit via je mond. En sluit je ogen;
 5. Voel hoe je lichaam zicht voelt. Ervaar je ergens in je lichaam spanning?;
 6. Voel hoe je voeten de grond raken;
 7. Hoe is je stemming?;
 8. Voel waar je in je lichaam het beste het rijzen en dalen van je ademhaling voelt;
 9. Volg je ademhaling, gaat het vloeiend of schokkend?;
 10. Tel in gedachte de ademhalingen: 1 voor inademing, 2 voor uitademing. Ga door tot 10;
 11. Herhaal dit 5 tot 10 keer;
 12. Laat je focus los en ontspan;
 13. Richt je aandacht weer op je lichaam en je voeten op de vloer;
 14. Als je klaar bent open jij je ogen.

Kortom wil je graag meer rust? Zodat je spijsvertering goed verloopt, je meer ontspannen bent, je beter slaapt, je positiever bent, en je gelukkige voelt? Doe tien dagen de ‘Take10’, en ervaar hoe je stressklachten verminderen. Ik denk dat de missie van Andy om meditatie eenvoudig en overzichtelijk te maken wel gelukt is. Misschien bevalt het je wel zo goed dat je er ook na 10 dagen mee door blijft gaan, waardoor je steeds meer rust in jouw leven krijgt!

 

Vorig artikelSlapeloosheid: oorzaken en oplossingen
Volgend artikelPartner burn-out; hoe ga je daarmee om?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.