fbpx
Home Stress Wiki Kennisbank Partner burn-out; hoe ga je daarmee om?

Partner burn-out; hoe ga je daarmee om?

12742

Als partner van iemand met een burn-out kan je het behoorlijk zwaar hebben. Het is niet eenvoudig om toe te kijken hoe iemand lijdt onder een aandoening zonder dat je ook maar iets kan doen om het op te lossen. Iemand met een burn-out kan veel last hebben van stemmingswisselingen en dit gaat ten koste van de onderlinge relatie. Is er nog geen diagnose gesteld, maar vermoed je als partner dat het om een burn-out gaat? Probeer dan in elk geval zo spoedig mogelijk professionele hulp te regelen. Zo voorkom je effectief dat de problemen alleen maar erger worden.

Hoe herken je een burn-out bij je partner?

Een burn-out laat diverse symptomen zien. Niet alle symptomen hoeven aanwezig te zijn om daadwerkelijk een burn-out te hebben. De symptomen zijn namelijk persoonlijk en voor iedereen verloopt een burn-out op unieke wijze. Wel zijn er enkele symptomen die bij vrijwel iedereen in meer of mindere mate voorkomen. Als je merkt dat je partner geen energie en levenslust meer heeft, nergens zin meer in heeft en zich echt ergens toe moet zetten om ook maar iets uit te voeren, dan kan dit een symptoom van een burn-out zijn. Ook (nachtelijk) piekeren en slecht slapen zijn tekenen, evenals een afgenomen lichamelijke conditie. Is je partner ineens erg onzeker, terwijl dit eerder niet het geval was? Of heeft je partner last van onverschillige buien? Dan kunnen dit ook symptomen van een burn-out zijn. Aan de andere kant kan je ook denken aan een burn-out bij je partner wanneer deze juist snel geïrriteerd en bijzonder gevoelig (overgevoelig) is wanneer dit normaal gesproken niet het geval is.

Jezelf even wegstrepen

Het is niet altijd eenvoudig, maar als je partner een burn-out heeft, dan is het belangrijk dat je jouw eigen gevoelens even buiten schot laat als je met je partner bent. Natuurlijk voel je je machteloos, omdat je je partner niet van het probleem af kunt helpen. Dit maakt je verdrietig, gefrustreerd en onzeker. Daarnaast ervaren veel mensen een groot gevoel van onmacht en onvermogen wanneer de partner een burn-out heeft. Natuurlijk mag je over al deze gevoelens praten, dat is zelfs belangrijk om er zelf mee om te kunnen gaan, maar doe dit niet met, of in bijzijn van, je partner. Je partner worstelt met de eigen gevoelens en als jouw negatieve gevoelens hier ook nog bij gedragen moeten worden, dan wordt het echt teveel. Je partner doet jou niet bewust verdriet door een burn-out te hebben, maar deze kan wel een schuldgevoel krijgen als jij je verdriet bij hem of haar neerlegt. Probeer je eigen emoties dus even weg te houden van je partner.

Een burn-out begrijpen

Een burn-out wordt veroorzaakt door stress. De meeste mensen zijn hier wel bekend mee. Echter, stress kan veel vormen aannemen. Lichamelijke stress is heel anders dan emotionele stress. Stress als gevolg van geldzorgen is een heel andere vorm van stress dan wanneer we het hebben over stress als gevolg van een overlijden bijvoorbeeld. Stress komt in eindeloos veel vormen en de meeste vormen kunnen, apart of gecombineerd met elkaar, zorgen voor een burn-out. Mensen met een burn-out herkennen zich wel vaak in eenzelfde soort gevoelens. Om je partner met een burn-out te kunnen begrijpen is het goed om je eens in te denken hoe deze zich voelt. Denk aan het gevoel van uitgeput zijn, energieloos zijn, schaamte en verdriet. Daarnaast kun je denken aan de effecten van slecht slapen, huilbuien, stemmingswisselingen en een wirwar van gedachten in het hoofd.

Bewaar even afstand

Met afstand bewaren bedoelen we zeker niet dat je een partner met een burn-out aan zijn of haar lot over moet laten. Zeker niet! We bedoelen hiermee eerder dat je je niet teveel moet aantrekken van de reacties die je mag verwachten van je partner. Mensen met een burn-out hebben last van irritaties, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen die ervoor kunnen zorgen dat zij zich, vaak ongewild, ronduit onredelijk gedragen. Als je je hier als partner teveel van aantrekt, dan gaat dit absoluut ten koste van je relatie. Probeer daarom wat afstand te nemen van het gedrag van je partner en probeer sterk in je schoenen te staan.

Luister naar je partner met een burn-out

Mensen met een burn-out kunnen eigenlijk twee kanten op; of ze willen er helemaal niet over praten, of ze willen er zo veel mogelijk over praten. Als jouw partner wil praten, luister dan. Kijk uit met de antwoorden die je geeft en toon zoveel mogelijk begrip. Zeg zeker niet dat het uiteindelijk allemaal tussen de oren zit en zeg ook zeker niet dat de burn-out een geval van ‘eigen schuld, dikke bult’ is door bijvoorbeeld te hard of teveel uren werken. Dit helpt in geen geval. Luister naar wat je partner te zeggen heeft en reageer hier zo begripvol mogelijk op.

Bied hulp waar nodig

Even de stofzuiger pakken, een doekje over de tafel halen, de tanden poetsen of de hond uitlaten. Het zijn alledaagse dingen die normaal gesproken geen moeite kosten. Echter, iemand met een burn-out als gevolg van een overdosis stress kan deze eenvoudige zaken als zeer lastig ervaren. Een beetje hulp is dan ook vaak op zijn plaats. Neem niet zomaar zaken uit handen, want dan geef je je partner het gevoel dat deze de controle helemaal verliest. Vraag liever of je iets kunt betekenen.

Samen ontspannen

Een partner met een burn-out levert jou ook veel stress op. Het is belangrijk om deze stress van je af te zetten. Als je geen moment meer kunt vinden om zelf stress los te laten, dan heb je straks ook een burn-out. Zoek dus mogelijkheden om samen te ontspannen. Het helpt je partner met het loskomen van de burn-out en het helpt jou om de stress even van je af te zetten.

Zorg voor professionele hulp

Merk je dat je partner een burn-out heeft, of vermoed je een burn-out? Bespreek dit met je partner en probeer deze zelf de keuze te laten maken om professionele hulp in te schakelen. Een huisarts is een goede eerste stap naar een professionele behandeling van de burn-out van je partner.