Oorzaak narcisme: hoe ontstaat het en wat zijn de oplossingen?

9428

De oorzaak van narcisme? Iedereen is weleens vol van zichzelf. Het is in de huidige maatschappij soms zelfs nodig, om je te onderscheiden van anderen. Sommigen slaan door in die obsessie van zichzelf. Hoe ontstaat narcisme en is het bijvoorbeeld erfelijk? Ontdek wat het is, de kenmerken, oorzaken en hoe je daar met de juiste oplossingen beter mee kunt omgaan.

Wat is narcisme?

Wat is narcisme? Het is een persoonlijkheidsstoornis. Narcisten hebben een vervormd zelfbeeld en gaan op een andere manier relaties met mensen aan. Ze komen charmant over, maar blijken opschepperig en egoïstisch. Ze geven vaak prioriteit aan hun eigen behoeften, zijn uit op waardering en hebben weinig inlevingsvermogen.

Let op: narcisme komt veel voor tijdens de puberteit, maar gaat vaak vanzelf weer over. Neemt het niet af? Dan kan er sprake zijn van een stoornis

om je vinger winden
Een narcist is vaak in staat om mensen te bespelen

Kenmerken: openlijk en verborgen

Narcisme herkennen kan lastig zijn, omdat narcisten vaak ‘normaal’ overkomen en overtuigend kunnen liegen. De kenmerken komen pas aan het licht als je langer met iemand omgaat die er last van heeft. Bovendien onderscheiden we twee vormen:

•   Openlijk narcisme
Openlijk narcisten komen arrogant over. Ze leggen de nadruk op zelfverheerlijking, waardoor er botsingen ontstaan met mensen om zich heen. De narcist gaat die botsingen niet uit de weg en is overtuigd van het eigen gelijk. Door charme en mensenkennis valt dit vaak pas na verloop van tijd op.

•   Verborgen narcisme
Moeilijker te herkennen, omdat deze narcisten zich subtieler uiten. Lief naar de buitenwereld toe, om waardering te oogsten. Pas in een vertrouwde omgeving zal de narcist egoïstisch en zelfverzekerd gedrag vertonen. Dit gedrag is vaak een compensatie, voor onzekerheid en een laag zelfbeeld.

Zonder specifieke focus op de oorzaak van narcisme vooral benieuwd naar mogelijkheden om dit te herkennen? We zetten een aantal symptomen op een rij. Een narcist:

 • Komt in eerste instantie charmant en zelfverzekerd over
 • Windt mensen makkelijk om de vinger
 • Gedraagt zich manipulatief
 • Gedraagt zich egocentrisch
 • Heeft weinig zelfkennis door grootheidswaanzin
 • Denkt altijd gelijk te hebben
 • Zegt geen ‘sorry’
 • Is jaloers op andermans successen
 • Projecteert eigen gebreken op een ander
 • Kan niet tegen (opbouwende) kritiek
 • Als er sprake is van gesloten narcisme gelden er nog een paar andere symptomen. In dat geval zal de narcist:
 • Verlatingsangst hebben
 • Zichzelf wegcijferen om complimenten te ontvangen
 • Een negatief zelfbeeld hebben

Oorzaken van narcisme

De oorzaak van narcisme is nog niet goed bekend. Wel gelden er een paar invloedrijke theorieën, die er vanuit gaan dat de stoornis tijdens de kindertijd ontstaat:

•   Opvoeding als oorzaak van narcisme
Narcisme lijkt niet erfelijk, maar kan wel door de opvoeding ontstaan. Narcisten zijn vaak gevoelige kinderen geweest. Extra gevoelig voor de druk die ouders opleggen en daardoor slecht bestand tegen kritiek. Die kritiek wordt ervaren als een bedreiging voor het zelfbeeld.
Sommige ouders zijn erg prestatiegericht. Kinderen moeten lief, slim, behulpzaam en beleefd zijn. Zo’n ideaalbeeld leren de kinderen zichzelf op te leggen, wat een van de oorzaken van narcisme kan zijn.

•   Trauma of stress als oorzaak van narcisme
Hoe narcisme ontstaat kan daarnaast het gevolg zijn van een trauma of stress. Ingrijpende gebeurtenissen zoals misbruik en mishandeling creëren extreme niveaus van stress. Kinderen gebruiken narcisme als overlevingsmechanisme daartegen. Het is een manier om zwakke emoties te verdringen en slechts het ideale beeld van zichzelf te tonen.

Oplossingen: beschikbare behandelingen

Omgaan met narcisme lukt het best als de oorzaak duidelijk is. Het is mogelijk om daar een therapie op af te stemmen. Dat werkt doorgaans beter dan medicatie, omdat narcisme geldt als een gedragsstoornis in plaats van een ziekte. Twee bekende behandelmethoden zijn:

•   Cognitieve gedragstherapie
Om beter om te gaan met narcisme is het essentieel dat een narcist inziet dat het eigen gedrag afwijkt van de norm. Cognitieve gedragstherapie is dan goed geschikt om het vertoonde gedrag te veranderen. De narcist gaat aan de slag met het eigen gedrag, om beter om te leren gaan met de bijbehorende problemen.

•   Stress voorkomen
Stress geldt als belangrijke oorzaak voor narcisme, als er sprake is van een eventueel trauma. Het narcisme is een reactie op de vrijgekomen stress, waardoor het belangrijk is om het stressniveau onder controle te krijgen. Narcisten kunnen daar beter mee omgaan door stressvolle situaties te vermijden en zowel lichaam als geest voldoende rust te bieden.

Omgaan met iemand met narcisme

Benieuwd hoe je beter kunt omgaan met iemand met narcisme? Het is belangrijk om een narcist niet te ‘pleasen’. Dat creëert een meer machtig gevoel, dat geldt als de waardering waar een narcist veelal naar op zoek is.

Beïnvloeden van het gedrag valt niet mee, maar het is wel mogelijk om de eigen reactie aan te passen. Kruip niet in je schulp en doe niet mee aan psychologische spelletjes. Probeer er boven te staan en het normale gedrag als voorbeeld te vertonen. Een alternatief is het spiegelen van het vertoonde afwijkende gedrag. Dat is een manier om een narcist te confronteren met het eigen gedrag.

Er zijn verschillende oorzaken van narcisme mogelijk en de oplossing hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Om beter te kunnen omgaan met narcisme is het belangrijk om goed te begrijpen wat het is, waardoor het is veroorzaakt en hoe dat in het dagelijks leven tot uiting komt en tot problemen kan leiden. Bovendien is het belangrijk dat de narcist bewust wordt van het eigen gedrag, om daar samen met de directe omgeving constructief aan te kunnen werken.

 


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

 • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
 • Geef je beter je grenzen aan;
 • Heb je meer regie over je eigen leven;
 • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
 • Kijk je weer positief naar de toekomst;
 • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelNeem jij ook te veel verantwoordelijkheid?
Volgend artikelLeven is geen Status Quo
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.