Stress in coronatijd leidt mogelijk tot meer alcoholisten

161

Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders ervaart meer stress sinds de coronacrisis. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen de zorgen zowel in verband staan met de gezondheid als het werk. Stress is uiteraard nooit goed. Zeker langdurige stress heeft enorme gevolgen voor de gezondheid. Bovendien kan dit ook weer leiden tot serieuze andere problemen. Zo zien we steeds vaker dat mensen naar de fles grijpen en een alcoholverslaving ontwikkelen. Er zijn veel zorgen door verslavingsartsen dat we straks na de crisis een grote groep verborgen alcoholisten zullen gaan zien. Stress lijkt hierbij een allesbepalende factor.  

Sociologisch experiment 


Deskundigen beschouwen de huidige tijd ook wel eens met een sociologisch experiment. Want hoe reageert een grote groep mensen wanneer ze binnen korte tijd vrijwel alle bewegingsvrijheid wordt afgepakt? Het antwoord is niet helder. Iedereen reageert anders. Bovendien verschilt dit ook per lockdown. Tijdens de eerste lockdown waren de meeste mensen nog optimistisch dat het niet al te lang zou duren en keken ze vooral naar de positieve gevolgen. Zo aten ze wat ongezonder, begonnen ze met klussen in huis en gingen ze veel naar buiten. 

Nu tijdens de tweede lockdown is dat anders. Er is geen zicht op verbetering. Daarnaast duurt de coronacrisis inmiddels al een jaar. De rek is eruit. Mensen vervelen zich, maken zich zorgen en in sommige gevallen is het leven zelfs nóg meer op de kop gegooid. Bijvoorbeeld bij mensen die plotseling werkloos zijn geworden of een dierbare door corona zijn verloren. 

Een dergelijke situatie levert enorm veel stress op en het hangt af van je eigen coping skills hoe je hier mee om zult gaan. Helaas gaat niet iedereen hier even goed mee om en ligt een alcoholverslaving bij steeds meer mensen op de loer. 

In overlevingsstand 


We lopen het risico om allemaal in een soort overlevingsstand terecht te komen. Door de onzekerheid over de gezondheid, de financiën en met name de beperkingen in het dagelijkse leven, lukt het niet of bijna niet meer om te relativeren. Hierdoor is er geen lichtpuntje meer in momenten van stress. Geen verlichting. En dat al bijna een jaar. Langdurige stress kan er dan ook voor zorgen dat je andere uitwegen probeert te zoeken. Een manier waarop je je even wat prettiger voelt. Hierbij speelt alcohol wellicht een grote rol. Zodra alcohol echter als copingmechanisme wordt gebruikt, dan is de kans heel groot dat je hier afhankelijk van zult worden. Met alle gevolgen van dien. 

Hulp bij alcoholverslaving 

 

Normaal gesproken is er veel sociale controle. Hierdoor valt een alcoholverslaving sneller op. Bijvoorbeeld omdat men minder goed functioneert op het werk, omdat er een alcohollucht wordt geroken of doordat ze openlijk veel alcohol drinken bij sociale uitjes. Inmiddels is deze sociale controle natuurlijk veel minder. Mensen kunnen vanuit huis werken of zijn misschien zelfs wel werkloos geworden en ook sociale bezoekjes staan minder snel op het programma. Hierdoor kan men wegzakken in een verslaving, zonder dat de omgeving dit echt door lijkt te hebben. 

Hulp bij alcoholverslaving is echter ook in de coronatijd gewoon mogelijk. Dus maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Of merk je misschien zelf wel dat je te snel naar de fles grijpt? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een hulpverlener of verslavingsinstelling. Hoe eerder er wordt ingegrepen, hoe groter de kans op volledige genezing. 

Vorig artikelPerfectionisme, gezond of ongezond?
Volgend artikelKoester je hobby
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.