Perfectionisme, gezond of ongezond?

122

Waarom stress bij ongezond perfectionisme op de loer ligt 

Perfectionisme, gezond of ongezond? Wat is perfectionisme? Het woord verklapt het eigenlijk al een beetje. Perfectionisme is de drang om alles zo goed, al dan niet perfect, te willen doen. Perfectionisme is in de basis een goede eigenschap. Maar perfectionisme kan ook extreme vormen aan nemen. Het kan een obsessie worden om alles zo goed mogelijk te willen doen en dan spreken we van ongezond perfectionisme. 

Ongezond perfectionisme wordt grotendeels gevoed door de angst om te falen. De angst wordt echter in stand gehouden wanneer je continue van jezelf verwacht dat je op alle levensgebieden 100% presteert.Er worden irrationele gedachtes gecreëerd zoals “ik bereik minder of ik ben minder succesvol als ik een keer minder hard mijn best doe”.

Wat is precies het gevaar van ongezond perfectionisme?

Naast het punt dat ongezond perfectionisme angsten en irrationele gedachtes in stand houdt, kan het veel stress veroorzaken. Als perfectionist wil je altijd maar harder en harder werken en ben je nooit echt tevreden met het eindresultaat. Dit maakt dat je de keer daarna nog harder gaat werken en dat is stressvol. Lichaam en geest staan hierdoor altijd “aan” en krijgen nooit de ruimte om even helemaal tot rust te komen.

Deze uitputting kan op langer termijn zelfs een burn-out veroorzaken.

Wat kun je doen tegen ongezond perfectionisme?

Ongezond perfectionisme rem je af door jezelf meer te waarderen. Waardeer jezelf niet alleen maar om de prestaties die je levert maar waardeer jezelf juist om wie je bent als persoon. Ga aan de slag met het tonen van zelfliefde. Een voorbeeld daarvan is: behandel jezelf zoals je een vriend of vriendin ook zou behandelen. Geef jezelf een keer een compliment en durf de controle wat meer los te laten. Vertrouw erop dat als je een keer minder je best doet, het ook altijd goed komt.

Wil jij groeien in zelfliefde? Ik help je graag.
Klik hier https://achievehappiness.nl/online-coaching voor de coaching mogelijkheden.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!

Vorig artikelStress door Social Media
Volgend artikelStress in coronatijd leidt mogelijk tot meer alcoholisten
Als millennial spreekt Eva Wennekes uit eigen ervaring als het gaat om worstelingen met prestatiedrang en perfectionisme. Om haar heen ziet Eva dat ze niet de enige is met dit soort worstelingen en ziet ze steeds meer millennials de grip op hun eigen leven verliezen. Eva heeft als missie om millennials te helpen weer achter het stuur van hun eigen leven te staan. Ze is haar eigen bedrijf gestart waarin het vergroten van mentale veerkracht centraal staat. Veerkracht draait volgens haar om het ontdekken en benutten van je krachten en verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen waar je zelf invloed op hebt. Ze heeft een online interactief werkboek ontwikkeld “Veerkracht zonder te zweven” en ze biedt laagdrempelige online coaching aan. Wil je meer informatie? Klik dan hier: Interactief werkboek - Achieve Happiness