Check je werkstress

180

Stress laat je niet los. Zo zat ik afgelopen weekend in de sauna en sloeg tussen twee zweetsessies door de krant open die de actieweek van de overheidscampagne Check je werkstress aftrapte onder de dikgedrukte kop ‘Stressverzuim kost bedrijven miljarden’.

De BV Nederland is ziek

Naast dat een klinisch lijstje opsomt dat 870.000 werknemers in Nederland momenteel kampen met burn-out klachten en meer vrouwen dan mannen last hebben van te hoge werkdruk, is er sinds de publicatie van mijn boek weinig nieuws onder de zon. Opmerkelijk in het artikel vind ik het verschil dat gemaakt wordt tussen gewoon (wit) en psychisch (ook wit, of toch grijs?) ziekteverzuim, maar daar wil ik het nu niet over hebben. De BV Nederland is ziek, en aangevoerd door minister Asscher wil politiek Den Haag dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat en gezond huiswaarts keert. Maar als je weet dat veruit de meeste werknemers arbeid als vervelend, verplicht en zinloos ervaart, dan kun je als bedrijf proberen om werk anders te organiseren en als politiek het werkstressprobleem beheersbaar te maken, maar is gelijktijdig een grondige analyse van de huidige werkende mens noodzakelijk.

In het kader van Het Nieuwe Werken wijst onderzoek door TNO uit dat flexplekken, flexwerken, job crafting en jobflirts de gemiddelde werknemer alleen maar ongelukkiger maakt. De immer bereikbare, multitaskende liefst autonome arbeidskracht die in de avonduren doorwerkt levert extra stress op, waarbij opeenvolgende recessies en baanbehoud een belangrijke rol spelen. De verwachtingen van de politiek en werkgevers – iedereen gelukkiger en productiever – wordt al een tijdje ingehaald door de realiteit.

Jiskefet

Een paar werkstress weetjes: twee derde van de werknemers heeft behoefte aan structuur en snakt naar een minder transparante, vaste werkplek in een Jiskefet-achtige omgeving. Door thuiswerk neemt de binding met het bedrijf af en daarmee de kwaliteit van werk. Het gros van de werknemers is helemaal niet flexibel en willen helemaal niet autonoom zijn. Vrouwen zijn socialer, werken graag samen en bekommeren zich meer dan mannen om de beslommeringen van het gezin, waardoor ze vaker ten prooi vallen aan chronische stress en burn-out. De meeste slachtoffers van burn-out zijn dertigers en veertigers. Burn-out gaat naast ervaren werkdruk veelal gepaard met ingrijpende gebeurtenissen of opgelopen trauma. Een groot deel van de managers, leidinggevenden en andere medewerkers weten zich geen raad met hun vrije tijd, bewegen te weinig en nemen het slechtste voedsel tot zich. Wat dat betreft is de boodschap van Asscher om toekomstige gepensioneerden door te laten werken niet geheel verkeerd, hoewel nog te bezien valt welke consequenties daar aanhangen, maar dat terzijde.

Anders denken

Ik heb het weleens eerder aangehaald, maar het stressfenomeen is een kamer waar talloze deuren op uitkomen. Wanneer het gaat over overmatige stress op de werkvloer, dan zijn tal van economische en organisatorische oorzaken aan te wijzen. Het is goed te lezen dat in diverse bedrijven alarmbellen zijn gaan rinkelen en actie ondernomen wordt om het tij te keren door aanpassingen in het werk te proberen en coachingstrajecten uit te zetten. Maar zij kunnen het niet alleen. De workshop stressbestendigheid die ik daartoe heb ontwikkeld maakt ook deel uit van het pakket aan maatregelen om organisaties te adviseren, maar vooral om de individuele werknemer zichzelf te laten (her-)ontdekken. Of, zoals de oprichter van stressplein.nl Ronald Nico in een interview met Metro eindigde: ‘Ik ben anders gaan denken’.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelPerfecte mensen
Volgend artikelHeb ik na drie keer nu eindelijk het licht gezien?
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.