Baksels

212

Het is lastig het jaar te eindigen zonder clichés. Wat weer opvalt is de al dan niet verpakte boodschap dat de mens elke dag gelukkig moet zijn. En als hij dat niet doet, benadrukt nieuwe statistiek dat hij of zij beter z’n best moet doen om dat wel te zijn.

Geluk

Gelukkig zijn is volgens wat het individu dagelijks omringt een maakbaar begrip. Alles wat geluk in de weg zit, moet worden geëlimineerd. Verontrustend is dan ook te leven in een wereld waarin het bestaan van niet-gelukkig zijn wordt ontkent. Ik zou haast denken dat gelukkig zijn niet bestaat. Uit de weg gaan van wat onblij maakt en angst oproept, ontmoet ook de thuiszittende ernstig gestreste mens dagelijks. Let maar eens op, als wenkbrauwen worden opgetrokken en schouders opgehaald als burn-out in even welk televisieprogramma aandacht krijgt.

Ontkenning

Ontkenning is een afweermechanisme als iemand geconfronteerd wordt met gevoelens of emoties die moeilijk te accepteren zijn. Voor degene die het treft meestens een eerste stap naar aanvaarding, bij de doorsnee toeschouwer een knellend gebrek aan inlevingsvermogen en de gedachte dat het altijd anderen zijn die het overkomt. Met de donkere dagen voor kerst wakkert er voor de ander zijn weer op, een goeddoenerij van een bedenkelijk soort. In de wetenschap dat bijna de helft van alle Nederlanders gebrouilleerd is met broer of zus omdat de manier van leven wordt bekritiseerd, en meer dan ooit de oudere wegkwijnt in eenzaam verlangen naar contact, wordt het ook dit jaar weer gezellig met de kerstdis.

Warme gevoelens

Een recept om gelukkig te zijn bestaat niet. Terugzien op de wijze woorden van vroegere generaties, is geluk te vinden in de plooien van het leven. Met dat in gedachte kijk ik naar The great pottery throw down, waarin gepassioneerde pottenbakkers onder deskundig oog van een even temperamentvolle jury de meest prachtige creaties weten te maken van een bonk klei. Meegaand met de tijd is het niet vreemd dat juist deze baksels, maar ook de gerechten in Masterchef zulke warme gevoelens oproepen.

Niet alleen het plezier, maar ook het samen doen spat van het scherm. Soms denk ik dat het een reden heeft dat eten en iets maken zo populair zijn.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelStress vermijden als je ziek thuis zit
Volgend artikelIs familie een bron van stress voor jou?
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.