Gestrest en ziek door het nieuws

Rampnieuws op televisie of in de krant leidt tot gezondheidsklachten. Als er een ramp is gebeurd zoals de vliegtuigcrash in Oekraïne, bezoeken meer mensen de huisarts, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Journal of Traumatic Stress.

Nieuwsberichten over de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede leiden zelfs na jaren, tot meer gezondheidsklachten en meer bezoeken aan de huisarts dan in de week voor het nieuws. Er werd ook onderzoek gedaan naar de naar effecten van internationale nieuwsberichten. En de onderzoekers vonden meer gezondheidsklachten in de week na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York.

Mensen die niet aan rampen waren blootgesteld, maar wel het nieuws erover gehoord of gezien hadden, bleken ook vaker ziek te worden. Hieruit kunnen we een conclusie trekken: slecht nieuws maakt ziek!

Het geeft een onveilig gevoel als er een ramp gebeurt, dat is de reden dat slecht nieuws ziek maakt. Wij mensen bouwen een gevoel van zekerheid, en voorspelbaarheid en veiligheid op omdat wij ons daar prettig bij voelen. Als er een ramp gebeurt, zet dat het hele gevoel van zekerheid, voorspelbaarheid en veiligheid op zijn kop. “Als er zomaar ineens een ramp gebeurd, wat kan er dan nog meer gebeuren?”, denken we dan onbewust. Hierdoor ervaren we stress en langdurige stress maakt ziek.

Ben jij gevoelig voor slecht nieuws in de krant op televisie, doseer dan de hoeveelheid nieuws die je leest of kijkt. Vraag je af of het echt noodzakelijk is om meerdere keren per dag het nieuws te volgen. Kun je ook met minder op de hoogte blijven?

Het grootste percentage van het nieuws is negatief. Het nieuws bestaat vaak uit: oorlog, beschietingen, de economische crisis, rampen, overvallen, de zorg die steeds duurder wordt, de huizen die in waarde dalen. En wil jij dat meerdere keren per dag tot je nemen?

Veel mensen zijn bang om op nieuws dieet te gaan omdat ze dan niet meer mee kunnen praten met andere mensen. Maar dat valt best mee, er zijn verschillende manieren om het nieuws te volgen die minder indringend zijn, op die manier kun je toch op de hoogte blijven.

5 Tips om minder negatief beïnvloed te worden door het nieuws

  • Vraag je af of een nieuws dieet goed voor je zou zijn. Zeker als je gevoelig bent voor de negatieve berichten van het nieuws, kun je wellicht ook met minder toe.
  • Als er ergens op de wereld iets gebeurd, hoeft dit niet te betekenen dat dit nu jou ook gaat overkomen.
  • Kijk naar eens naar het jeugdjournaal. Zij brengen het nieuws een stuk milder en wisselen het af met positiever nieuws.
  • Je kunt ook koppen snellen via internet. Via de televisie worden vaak indringende beelden getoond. Als je alleen het nieuws leest komt het minder hard binnen dan dat je er ook beelden bij ziet.
  • Lees ook een het nieuws op www.happynews.nl. Zij brengen alleen maar positief nieuws.

Wil je minder stress en zo jouw gezondheid goed houden? Laat je dan minder beïnvloeden door de slechte berichten uit het nieuws. Ga op nieuws dieet en zoek ook naar andere manieren om op deze manier meer positief nieuws te volgen. Niet alleen leuker maar je wordt er ook vrolijker van!

Vorig artikelGoede voornemens
Volgend artikelTest stress
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.