Laat je stemming niet bepalen door je situatie

Herken je dat je stemming vaak wordt beïnvloed door de dingen die er om je heen gebeuren? Door bepaalde situaties die je ervaart. Of door wat andere mensen zeggen of doen. Door wat andere mensen zeggen en doen. Je hebt dan het gevoel dat je stemming ontstaat door wat je meemaakt.

Als je verliefd bent, loop je te stralen op je werk. Jouw collega’s lachen tegen je, en je ziet alleen maar vrolijke gezichten. Je voelt je geweldig en denkt: “Wat is het toch heerlijk om hier te werken en wat bof ik toch met mijn collega’s!”. Een paar maanden later, is je relatie plotseling voorbij. Je hebt er slecht van geslapen. Je voelt je moe en verdrietig en sleept je naar je werk. Die zelfde collega zegt niet eens “Goedemorgen”, tegen je en je een andere collega kijkt nors. En jij denkt: “Oh, nee, wordt het weer zo’n rot dag. Kunnen ze niet wat vriendelijker tegen me doen?”.

Je hebt vaak het gevoel dat jouw stemming afhangt van andere mensen. Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt over je emoties, waardoor je vaak een speelbal voelt. Het voelt meer alsof anderen de regie hebben over jouw leven. Waardoor het voelt alsof je geleefd wordt. Je voelt je verdrietig en je hebt last van een kort lontje. Dit alles brengt je continu uit balans.

Maar het is juist andersom: dat wat je ervaart hangt vooral af van je stemming. Want als je in een goede stemming bent kun je veel meer hebben dan als je in een minder goede stemming bent. Doordat je binnenwereld gekleurd is wordt het lastig om de buitenwereld neutraal waar te kunnen nemen. De kleuring van je stemming veroorzaakt dus ook een kleurig in het waarnemen van je omgeving. Je stemming heeft dus invloed op wat je ervaart. Het is niet voor niets dat de uitdrukking ‘alles door een roze bril zien’ bij verliefdheid wordt gebruikt. Omdat die stemming je waarneming beïnvloed. En zo is dat ook met andere stemmingen.

Zorg dat je je hiervan bewust wordt. Zodat je je bewust bent dat als je stemming niet 100% is dat je dan ook niet neutraal kan waarnemen. En je je dus langer meegaat in de kleuring en alle drama die daar uit voort kan komen. Zodat je je schouders optrekt en zorgt dat je eerst zelf weer in een juiste stemming bent. Zodat je het hele drama kunt overslaan wat meestal voorkomt uit het niet neutraal kunnen waarnemen.

Anderen zijn niet verantwoordelijk voor jouw geluk, dat ben je alleen zelf. Sta je er wel eens bij stil dat andere mensen ook reageren op jouw stemming? Dat emoties die je bij anderen ziet, heel goed een spiegel kunnen zijn van hoe je je zelf voelt. Soms heb je dat zelf niet eens door. De stemming van een ander kan dus goed een reactie zijn op jouw stemming. Terwijl je misschien dacht dat het altijd andersom was.

De valkuil is dat je op zo’n moment mee laat slepen en grote beslissing maakt. Net als dat je dronken niet in staat bent om auto te rijden, ben je op zo’n moment niet in staat om grote beslissing te nemen. Je kunt de werkelijkheid niet neutraal waarnemen en dus bespaar je je zelf een hoop ellende door te wachten met het nemen van grote beslissingen tot je weer nuchter bent.

7 stappen om je stemming niet langer je leven te laten bepalen

  1. Herken het als je in een bepaalde stemming bent waardoor je niet neutraal kunt waarnemen;
  2. Realiseer je dat die stemming niet eeuwig duurt, al kan het soms wel zo voelen;
  3. Ga na wat er zich bij je intern is geweest wat deze stemming heeft veroorzaakt. Welke gedachtes heb je gehad die voor deze stemming hebben gezorgd?;
  4. Wat heb je nodig en kun je dan aan jezelf geven?;
  5. Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen geluk, en geef dus een ander niet de schuld van hoe je je voelt;
  6. Stel grote beslissingen uit totdat je je wel weer in balans bent;
  7. Wat is er mogelijk nog meer nodig om weer in een neutrale stemming te komen?

Als het regent en je moet ergens heen dan loop je misschien chagrijnig door de regen. Maar ga je iets doen, waar je heel veel zin in hebt, dan pak je een paraplu en loop je fluitend door de regen. Het is dezelfde situatie en dezelfde regen en toch kan je die door je stemming heel anders ervaren.

Dus wil je meer in balans zijn? Wordt je bewust dat je stemming jouw ervaring kleurt. Stel ingrijpende beslissingen uit. En zorg dat je eerst die interne oorzaak van je stemming oplost. Hou de schade te beperkt door je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk. Zo voel je je niet langer een speelbal van anderen. Je bent sneller weer in balans waardoor je meer rust en geluk ervaart.

Vorig artikelJe speelsheid verloren door stress? Zo krijg je het weer terug
Volgend artikelLichamelijke symptomen door stress: waar kun je last van krijgen?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.