Lichamelijke symptomen door stress: waar kun je last van krijgen?

1915

Benieuwd naar lichamelijke symptomen van stress waar je last van kunt krijgen? Sommigen spreken van hartklachten of een hartaanval, terwijl anderen last krijgen van de ogen, de keel of de maag.

Wat is er waar van die klachten en in hoeverre is dat terug te leiden naar stress symptomen? Het klopt dat je uiteindelijk zelfs hartklachten kunt ervaren of te maken kunt krijgen met een hartaanval, maar het zijn niet de meest gangbare symptomen.

9 lichamelijke klachten door stress

We zetten 9 lichamelijke klachten door stress voor je op een rij, die gemiddeld genomen helaas veel vaker voorkomen:

  • Hoofdpijn
  • Stijve spieren
  • Duizelingen
  • Misselijkheid
  • Oorsuizen
  • Hormonale schommelingen
  • Overmatig zweten
  • Vermoeidheid
  • Maagklachten

Hoofdpijn

Veel mensen die last hebben van stress ervaren hoofdpijn. Dit kan verschillende vormen aannemen, waarbij migraine tot de meeste problemen leidt. Zo’n 1 op de 5 Nederlanders heeft iedere week een keer hoofdpijn. Een veel kleiner deel krijgt te maken met migraine en kan daardoor soms dagenlang niet functioneren.

Tip: heb je last van spanningshoofdpijn door stress? Dan is de kans groot dat je ook lichamelijke klachten ervaart zoals een stijve nek of pijnlijke schouders.

Stijve spieren

Pijnlijke en stijve spieren behoren tot de bekende lichamelijke symptomen van stress. Jouw lichaam ervaart lichamelijke moeheid, omdat de voorraad energie die normaal gesproken in de spieren zit niet beschikbaar is. De voorraad is op of wordt verkeerd gebruikt, waardoor het niet lukt om afvalstoffen af te voeren uit de spieren en gewrichten. Het gevolg is dat jij anders gaat bewegen, waardoor je spieren makkelijk overbelast, uitput en daar uiteindelijk last van zal krijgen.

Duizelingen

Een klacht die niet veel mensen relateren aan stress is duizeligheid. Toch kan het een belangrijk gevolg zijn van een te hoog stressniveau dat te lang aanhoudt. Je kunt dat ervaren als je opstaat, maar ook op andere momenten waar in eerste instantie geen goede reden voor lijkt te zijn.

Tip: word je regelmatig duizelig tijdens het autorijden of specifiek tijdens het inparkeren? Dat kan komen door een verhoogd stressniveau op dat moment.
Duizeligheid kan op verschillende momenten optreden. Is er geen duidelijk aanwijsbare reden aanwezig? Dan kan het te maken hebben met stress, waardoor het een van de lichamelijke symptomen is waar je last van hebt.

Misselijkheid

Moet jij een belangrijke presentatie geven aan een groep mensen, komt het er voor jouw sport op neer dat je deze keer goed presteert of ga je heel duidelijk buiten je comfort-zone? De kans is groot dat je vooraf een beetje misselijk bent. Dat heeft niet te maken met je voeding of met ‘ziek zijn’, maar kan komen door de spanning en stress die je ervaart.
Eten en drinken staat je waarschijnlijk tegen, omdat jouw lichaam bezig is de spanning onder controle te krijgen. Neemt de misselijkheid snel af zodra je eenmaal begonnen bent? Dan is de kans groot dat het gaat om een lichamelijk symptoom van stress, waar je gelukkig maar tijdelijk last van zal hebben.

Oorsuizen

Meer structureel kun je last krijgen van oorsuizen, al is dat moeilijk voor te stellen voor mensen die dat niet ervaren. Het symptoom staat ook wel bekend als Tinnitus en kan ontzettend vervelend zijn. Het gaat om een geluid dat van binnenuit lijkt te komen, in plaats van van buitenaf.

De omgeving hoort het geluid niet, en het kan verschillende vormen aannemen. Bij sommige mensen is er sprake van ruisen of fluiten, terwijl anderen het omschrijven als piepen. Zo’n hinderlijk geluid van binnenuit kan een lichamelijk symptoom zijn van te veel stress. Een vervelende klacht waar je helaas weinig aan kunt doen en die bovendien lang aan zal houden.

Hormonale schommelingen

Stress maakt je tijdelijk extra alert, en gebruikt daarvoor een aantal hormonen. Adrenaline en cortisol zijn daar goede voorbeelden van. Als je te lang blootstaat aan te veel stress bestaat het risico dat je daar hormonale schommelingen door gaat krijgen.
Je kunt te maken krijgen met plotseling gewichtsverlies, stevige stemmingswisselingen, concentratieproblemen en moeite om te kunnen slapen. Soms helpt het om extra hormonen in te nemen, maar vaker is het belangrijk om de mate van stress die je ervaart onder controle te krijgen.

Overmatig zweten

We zweten allemaal wel eens, maar als het gevolg van te veel stress kan dat grotere vormen aannemen. Merk je dat je veel zweet, terwijl de temperatuur of jouw inspanningen daar niet meteen aanleiding voor geven? Het is een oeroud lichamelijk symptoom van stress, dat bijvoorbeeld ook optreedt als er gevaar dreigt en jij je daar tegen dient te wapenen.

Vermoeidheid

Een gevolg van te veel stress tijdens een langere periode is vermoeidheid. Jouw lichaam staat continu ‘aan’, waardoor je op hoog niveau presteert. Je presenteert echter in het rood, waardoor je na verloop van tijd merkt dat jouw lichaam en geest uitgeput raken. Zodra dit het geval is neemt het risico op hartklachten of een hartaanval toe. Bovendien loop je meer risico dat je last krijgt van de stress symptomen voor de ogen en de keel, omdat jouw lichaam niet voldoende energie en middelen heeft om die gezond te houden.

Maagklachten

Een van de andere lichamelijke symptomen van stress gaat over klachten met de maag. Het kan zijn dat je maagpijn ervaart, omdat je te veel en te lang blootstaat aan stress. Ontstekingen krijgen de kans om zich te ontwikkelen. Jouw lichaam kan zich daar niet goed tegen wapenen, waardoor je de deur als het ware op een kier zet voor allerlei andere problemen.

Lichamelijke en andere symptomen van stress

Bij te veel stress is het risico groot dat je zowel lichamelijke als psychologische en cognitieve symptomen zal ervaren. Stress kan grote gevolgen hebben op jouw gezondheid, het energieniveau dat je ervaart en de prestaties die je op de lange termijn kunt leveren. Herken tijdig eventuele lichamelijke symptomen van stress, omdat het een teken aan de wand is dat je het iets rustiger aan moet doen om niet verder in de problemen te komen.

Vorig artikelLaat je stemming niet bepalen door je situatie
Volgend artikelHyperventilatie: oorzaken en oplossingen
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.