Stress symptomen: lichamelijk, psychologisch en cognitief

1850

Last van stress symptomen of op zoek naar handige tips om die te herkennen? De symptomen van stress kunnen zich op allerlei manieren kenbaar maken. Soms gaat het om chronische stress symptomen en soms om kenmerken waar veel vrouwen of juist mannen last van hebben. Wij zetten drie soorten symptomen van stress op een rij, om die makkelijker te herkennen.

Symptomen van stress: 3 verschillende soorten

Je kunt last hebben van angst en stress symptomen met een lichamelijke, psychologische of cognitieve oorzaak. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij:

  • Lichamelijke symptomen
  • Psychologische symptomen
  • Cognitieve symptomen

Lichamelijke symptomen

Ben je vaak moe en kun je daar geen duidelijke reden voor aanwijzen? En lukt het aan de andere kant niet om makkelijk in slaap te komen? Het probleem wordt daardoor steeds erger, omdat je moe bent en bovendien niet goed slaapt. Het is een van de duidelijke lichamelijke symptomen van stress, omdat jouw lichaam niet tot rust kan komen.

Bovendien is het risico groot dat je meer last hebt van pijntjes en ziekten. De stress put jouw lichaam uit, waardoor het immuunsysteem minder goed werkt en je weinig weerstand hebt tegen ziekten van buitenaf. Je bent vatbaarder, waardoor je regelmatig loopt te snotteren of een dagje thuis moet blijven met vervelende pijntjes.

Als de stress symptomen langere tijd aanhouden krijgt het een chronisch karakter. Je kunt last krijgen van eetproblemen, hartkloppingen en zelfs verslavingen. Uiteraard is het in die gevallen belangrijk om snel contact op te nemen met een arts of andere specialist.

Psychologische symptomen

Lichamelijk weinig last van de stress, maar psychologisch des te meer? Een van de belangrijke stress symptomen is het aanhoudende gespannen gevoel. Je bent steeds gespannen, waardoor je niet tot rust komt komen en je mentaal vermoeid raakt. Lukt het je niet goed om je te concentreren of helder na te denken? Het zijn typische kenmerken van een teveel aan stress.

Op die manier kun je ook prikkelbaar worden, neerslachtig raken of regelmatig huilen. Het geeft aan dat jouw psychologische ‘emmer’ vol zit, waardoor je er weinig bij kunt hebben. Het is een van de angst en stress symptomen, zelfs als je daar lichamelijk misschien niet veel van merkt.

In meer algemene zin zal je moeite hebben om te genieten van het leven en vooral van de kleine dingen die eigenlijk heel bijzonder zijn. En heb je ondertussen last van een laag zelfvertrouwen? Dan is het risico groot dat je te maken hebt me te veel stress. Het zijn duidelijke psychologische symptomen, waar zowel mannen als vrouwen last van kunnen hebben.

En merk je dat je weinig anderen meer spreekt, omdat je er niet aan toe komt of er de energie niet voor hebt? Als het gevolg van chronische stress symptomen kun je uiteindelijk in een sociaal isolement raken. Je ziet te weinig anderen, waardoor je je meer afzondert en de problemen uiteindelijk alleen maar groter worden.

Cognitieve symptomen

Ten derde kan je last krijgen van cognitieve symptomen. Het zijn symptomen van stress waaraan je merkt dat je brein niet meer zo goed werkt als dat het deed.

Maak je meer fouten en presteer je op een lager niveau? Als je last hebt van concentratieproblemen of als je merkt dat je geheugen achteruit holt kan dat het gevolg zijn van een teveel aan stress. Het is bovendien goed mogelijk dat je veel zit te piekeren en dat je meer besluiteloos bent. Het zijn voorbeelden van waar je last van kunt krijgen op het moment dat je te maken hebt met veel stress.

De cognitieve symptomen laten zien hoe jouw brein beperkt wordt door de stressniveaus die je ervaart. Je kunt minder goed presteren, omdat je de breincapaciteit nodig hebt om de stress beter onder controle te krijgen en daar een oplossing voor te zorgen. Als dat niet goed lukt neemt het niveau steeds verder toe, bijvoorbeeld uit frustratie over de mindere prestaties die je neerzet. Het is daarom belangrijk om zowel de lichamelijke, de psychologische en de cognitieve symptomen hiervan goed in de gaten te houden.

Stress symptomen herkennen

Wil je stress symptomen herkennen of ben je benieuwd wat je eraan kunt doen om dit beter onder controle te krijgen? Het begint altijd met het herkennen dat er sprake is van veel stress. Het kan zijn dat je dit zowel lichamelijk, psychologisch als cognitief merkt, maar de kans is ook groot dat je niet alle kenmerken ervaart. Merk je wel dat je vaak moe bent, maar heb je geen last van een lager zelfvertrouwen? Of is het precies andersom en merk je bijvoorbeeld dat je minder presteert terwijl het lichamelijk nog goed met je gaat? Het is in die gevallen belangrijk om de problemen met stress serieus te nemen.

Zodra je te veel stress ervaart gaat je lichaam veel cortisol aanmaken om dit tegen te kunnen gaan. Daardoor kun je last krijgen van een te hoog cortisolniveau, waardoor je slechter zal slapen en je meer last kunt krijgen van ontstekingen. Op die manier ontstaat er een vicieuze cirkel waar je niet zomaar uitkomt. Herken in een vroeg stadium dat je last hebt van stress, om daar de oorzaak van te vinden en hier iets aan te doen.

Zodra je last hebt van de symptomen van stress is het belangrijk om de bron daarvan op te sporen. Heb je het te druk op je werk, merk je dat het privé niet zo lekker gaat of maak je je veel zorgen over een belangrijke verandering die eraan zit te komen? Mannen en vrouwen hebben er op hun eigen manier last van, vaak in combinatie met een hoge werkdruk, angst of andere mogelijke problemen. Ga op zoek naar de bron, om de stress te verlagen en er daarmee voor te zorgen dat de symptomen uiteindelijk zullen verdwijnen.

Vorig artikelHoe alles zelf willen doen voor onrust zorgt
Volgend artikelCortisol: wat is het en welke functie heeft het?
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.