Hoe alles zelf willen doen voor onrust zorgt

818

Als je denkt dat je alles zelf moet doen, heb je al snel een te lange takelijst. Je merkt dat je continu bezig bent met alles wat gedaan en geregeld moet worden. De hele dag door ben je daar mee bezig en het is nooit af. Je komt niet aan dingen voor jezelf toe. En kan ook nog eens niet meer genieten van de dingen die je wel doet.

Als je thuis komt van je werk wil je het liefst even helemaal niets. Omdat je even wilt bijkomen van het werken. Maar zodra je de sleutel in het slot steekt willen je kinderen jouw aandacht. Je kunt eigenlijk wel een moment voor jezelf gebruiken. Maar ja, het huishouden doet zichzelf niet. Dus bikkel je gewoon door. Het komt niet in je op om hulp te vragen want jij hebt het gevoel dat je alles zelf moet doen.

Aan het einde van de dag ben je helemaal uitgeput. Tegen de tijd dat je avond begint heb je een lange dag achter de rug en bel je doodmoe. Hierdoor kun je niet van de avond genieten. Je hebt last van de onrust in je hoofd. Je moet er niet aan denken om te gaan sporten, daar heb je geen energie meer voor. En iets afspreken met een vriendin is je ook te veel. Dus naast je uitputting heb je ook geen plezier meer. En je voelt je steeds eenzamer.

Je hebt geleerd dat je vooral niets  voor jezelf mocht vragen en moest doen wat er gezegd werd. Zo heb je onbewust geleerd dat je anderen vooral moet stellen en niets voor jezelf mag doen of vragen. Misschien vonden je ouders het lastig dat je om dingen vroeg die ze je niet konden geven. En dus wil dat niet zeggen dat je nu je volwassen bent niet zou mogen vragen om wat je nodig hebt.

Sommige mensen weten niet eens meer wat ze nodig hebben. Dus is het belangrijk dat je weer leert ontdek wat jij nodig hebt. Je bent geen robot die alleen maar de taken van anderen uit  moet voeren. Jij hebt ook verlangens, wensen en behoeftes. Maar omdat je die  zolang genegeerd en weggestopt hebt, kan het zijn dat je je daar niet meer van bewust bent. Dan is het belangrijk om dat weer te ontdekken.

Leer weer te vragen om wat jij nodig hebt. Kinderen vragen gewoon om wat ze willen, ze denken daar niet eens over na. Je bent dan nog zo puur dat je dat heel normaal vindt. Maar hoe ouders je wordt hoe meer je dat afleert. Bijvoorbeeld omdat je daar in teleurgesteld bent. Het voelt misschien een beetje onwennig om te doen. Maar het zal je positief verrassen hoe eenvoudig je leven gaat worden als je eenmaal weer om hulp gaat vragen.

Geef jezelf de tijd om dit weer te gaan doen. Probeer verschillende manieren uit en kijkt wat werkt voor jou. Leg je omgeving uit dat je jezelf al heel lang van alles hebt ontzegt omdat je dacht dat dat van je verwacht werd.  Dat je dat niet meer wilt omdat je daar heel ongelukkig van wordt. Mensen die echt om je geven zullen je hierbij willen ondersteunen, als je hun hulp vraagt natuurlijk. “Ik trek het niet” is een uiting van hoe je voelt. Maar daarmee is het voor een ander niet duidelijk wat je wilt. Als je vraagt: “Wil jij vandaag even stofzuigen”, is concreet en dat werkt veel beter.

5 stappen om meer rust te ervaren door hulp te vragen

  1. Vraag je af wat je nodig hebt;
  2. Leg je omgeving dat je hun hulp de komende tijd regelmatig nodig hebt omdat het jou even te veel is;
  3. Vraag concreet om wat je nodig hebt;
  4. Geef niet op als het niet direct lukt. Bedenk verschillende opties om te krijgen wat je nodig hebt;
  5. Zorg dat je geniet van de tijd die je nu aan jouw rust kunt besteden. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen, je doet genoeg voor anderen!

Een klant van mij zag het allemaal niet meer zitten, ze voelde zich door haar burn-out moe en lichtelijk depressief. Ze deed de dagelijkse dingen en zorgde daarnaast voor haar moeder. Meer kon ze niet opbrengen. Tot ze eenmaal doorhad dat ze haar man gewoon om hulp kon vragen. Haar man nam haar serieus en nam taken van haar over. Ze was totaal verbaasd, ze had niet verwacht dat het zo eenvoudig kon zijn. En ze realiseerde zich dat ze het zichzelf lang moeilijk had gemaakt. Vervolgens leefde ze helemaal op toen ze dingen ging doen die zij nodig had om zich beter te voelen.

Dus pas het ‘ik durf te vragen’- principe toe, zodat jij de rust krijgt waar je zo naar verlangt. Onderzoek wat je nodig hebt. Zodat bijvoorbeeld een keer een keer heerlijk uitslapen en een boek lezen in bed. Zorg dat je concreet bent in wat je nodig hebt, en wat je van een ander vraagt. Wees creatief in hoe je kunt krijgen wat je nodig hebt. En geniet vooral van die tijd voor jezelf. Je hebt het verdient en het geen je nog meer rust en energie ook!

Ik geef donderdag 24 januari 10:00 een gratis online masterclass. Je kunt je inschrijven op mijn website.

Vorig artikelHoe je ontslag kunt zien als een kans
Volgend artikelStress symptomen: lichamelijk, psychologisch en cognitief
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.