Hoe je de negatieve invloed van stress op jouw houding oplost

1866

Is het je wel eens opgevallen dat stress een negatieve invloed heeft op jouw houding? Onbewust neem je bij elke gemoedsrust een bepaalde houding aan. Stel je maar eens voor hoe iemand eruit ziet die nadenkt:vaak iets voorover met zijn of haar hand tegen het hoofd. Bij vrolijkheid hoort een open borstkas en een iets opgeheven hoofd. Bij stress heb je al snel een starre en strakke houding. Daar komt ook de uitdrukking vandaan: ‘stijf van de stress staan’.

Je voelt dit ook als je naar een spannende film kijkt, je kunt de spanning dan ook in je lijf ervaren. Je lijf reageert geheel automatisch op stressvolle of spannende gebeurtenissen uit de film. Omdat je weet dat het niet echt is laat je die spanning vaak weer makkelijk los. In het echte dagelijkse leven ontstaan deze spanningen ook, al nemen we ze vaak niet bewust waar en weten we bewust dat die spanning niet nodig is.

Ons lichaam kan, net als een boog, niet altijd gespannen staan. Als er regelmatig spanning in je lichaam is, of als de spanning blijft, kan je lichaam daar niet mee omgaan. Je kunt last krijgen van nekpijn, spierpijn, schouderpijn, buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. En in het ergste geval een combinatie daarvan.

Als je spanning opgebouwd hebt in je lichaam, veroorzaakt dat aanspanning van je spieren. Als oermens was het belangrijk om snel te kunnen reageren als er een gevaarlijk dier voor je stond. De stress die dan ontstond zorgde dat de spieren zich direct aanspanden en de oermens in staat was om direct te kunnen vechten of vluchten. Tegenwoordig leven we in een hele andere tijd en toch reageert je lichaam op dezelfde manier op alledaagse situaties.

Zorg dus dat je zo min mogelijk spanning opbouwt in je lichaam. Door een goede houding, help jij je lichaamom te voorkomen dat je spanningen opbouwt.

Het veranderen van lichaamshouding kan lastig zijn. Maar realiseer je dat het stoppen met opbouwen van spanningen een stuk gemakkelijker is. Elke keer dat jij jouw lichaam ontlast door een goede houding, help je al om spanning te verminderen!

Veel mensen onderschatten de invloed van hun lichaamshouding. Je lichaamshouding heeft niet alleen invloed op de hoeveelheid spanning in je lichaam maar ook op hoe jij je voelt, welke gedachtes je hebt en dus ook op hoe jij je gedraagt. Wil je dit testen? Ga dan zitten op een stoel met je ellebogen op jouw benen en laat je hoofd maar hangen. Hoe voel jij je? Waarschijnlijk niet zo vrolijk, hé? En ga nu maar eens rechtop zitten, met een rechte rug, je schouders ontspannen naar achteren en je hoofd iets op. Voelt heel anders, hé? Om die reden voel jij je in een gespannen of samengetrokken houding sneller gestrest.

5 tips voor meer ontspannen houding

  1. Let op je houding. Hou je rug recht, en je schouders ontspannen naar achteren. Zo heb je minder last van spanningen in je rug, nek en schouders en dus ook minder pijnklachten.
  2. Zorg voor afwisseling. Doe je vooral zittend werk? Sta dan regelmatig op om even wat te lopen, ga wat te drinken halen of naar de wc. Jouw lichaam is niet gemaakt om langere tijd achtereen stil te zitten. Dat bouwt slechts spanning op.
  3. Beweeg vaak. Door dagelijkse bewegingen als wandelen, fietsen of yoga zorg je er voor dat je lichaam in beweging blijft. Extreem sporten is niet nodig, neem vaker de trap of de fiets.
  4. Controleer je lichaam regelmatig op onbewuste spanning. Spanningen bouw je vaak ongemerkt op, dus controleer jouw lichaam regelmatig op spanningen. Douchen doe je toch ook regelmatig, terwijl je dan ook niet altijd ziet dat je vies bent.
  5. Los je spanningen op. Heb spanning in je lichaam? Zorg dat je lichaam zich weer kan ontspannen.

Dus zo los je door een juiste houding spanning en stress op: Let op jouw houding, zorg voor afwisseling in je dagelijkse houding, beweeg vaak, controleer je lichaam op spanningen en los ze zo nodig op. Zodat je zonder lichamelijke pijnen en stress kunt genieten van jouw leven.

Vorig artikelWinterdip
Volgend artikelIk ren dus ik ben…
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.