Duizeligheid: oorzaken en oplossingen

101435

Alles draait, je ziet sterretjes en vlekken voor je ogen en het voelt alsof je gaat flauwvallen… Hoe komt dit allemaal? In deze blog lees je alles over duizeligheid.

Eerst leggen we uit wat duizeligheid precies is en wat de meest voorkomende symptomen zijn. Vervolgens benoemen we de oorzaken en gaan we dieper in op de oorzaak stress. Tot slot, geven we je tips om van je duizeligheid af te komen.

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is een klacht, waarbij je omgeving lijkt te draaien en je niet meer stabiel kunt blijven staan. Het is doorgaans een resultaat van een gebrek of overvloed aan informatie in je hersenen, over de omgeving en hoe je je daarin bevindt. Meestal gaat het snel weer voorbij door even een pauze te nemen en te zitten. Duizeligheid gaat soms gepaard met andere klachten, zoals zweten en misselijkheid en is vaak aan meerdere symptomen te herkennen.

Symptomen

 • je voelt je licht in je hoofd
 • je ziet zwarte vlekken
 • je ziet sterretjes
 • je hebt geen evenwicht
 • je hebt last van een gedempt gehoor
 • je hebt het gevoel dat je flauwvalt

Oorzaken van duizeligheid

Je evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat je stabiel blijft staan. Als dit verstoord wordt, kun je je duizelig voelen. Er zijn meerdere oorzaken die ervoor zorgen dat je evenwichtsorgaan niet goed meer functioneert, deze lichten we hieronder toe.

Verstoring van je evenwichtsorgaan

Je duizeligheid ontstaat wanneer je hersenen geen volledige controle hebben over hoe de rest van je lichaam zich tot de omgeving verhoudt. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke reacties van je lichaam (evenwicht, dieptezicht, coördinatie en snelheid) minder accuraat zijn dan wanneer je lichaam in normale staat is. Omdat je hersenen veel verschillende informatiebronnen gebruiken (oren, ogen, evenwichtsorgaan), kan het voorkomen dat deze bronnen geen eenduidige informatie doorgeven. Je hersenen ervaren hierdoor geen stabiliteit en je raakt uit balans. Dit kan komen door:

 • te lang staan
 • te snel opstaan
 • daling van je bloeddruk
 • daling van je bloedsuikerspiegel
 • medicatie
 • intensief sporten
 • zuurstofgebrek
 • doorbloedingsstoornis
 • ziekte van ménière
 • ontsteking van je evenwichtsorgaan
 • heftige emoties
 • psychische aandoeningen (zoals stress, angst of depressie)

De relatie met stress

Stress kan de oorzaak zijn van je duizeligheid, maar het kan ook een gevolg zijn. Wanneer je eenmaal last hebt van stress en duizeligheid kunnen deze elkaar in stand houden.

Duizeligheid geeft stress

Als jouw duizeligheid een fysieke oorzaak heeft kan dit, in ernstige gevallen, leiden tot stress. Wanneer je duizelig bent en je weet niet goed waar dit door komt, kun je je daar druk over gaan maken. Ook kan de duizeligheid je hinderen in je dagelijks leven. Wanneer je je druk maakt om je duizeligheid, ben je je ook extra bewust van de hinder die het oplevert en heb je er dus meer last van.

Stress geeft duizeligheid

Wanneer je lichaam gespannen is, en daarmee ook je hersenen overactief zijn, zul je sterker reageren op signalen. Kleine afwijkingen in de signalen die je hersenen ontvangen kunnen daarom leiden tot grotere of heftigere reacties. Wanneer je brein gebrekkige informatie krijgt, zal dat in zo’n geval eerder tot duizeligheid leiden. Je hersenen weten dan even niet wat je lichaam moet doen om in evenwicht of balans te blijven. Je hersenen proberen de verschillende signalen die ze ontvangen tot één bruikbaar signaal te verwerken. Die activiteit kun je als duizeligheid ervaren.

Hyperventilatie

Veel symptomen van stress kunnen voor duizeligheid kunnen zorgen. Eén daarvan is hyperventilatie. Hyperventilatie zorgt er voor dat er een relatief overschot aan zuurstof in je bloed komt. Tegelijkertijd neemt je koolstofdioxide niveau af. Hierdoor verandert de zuurtegraad van je bloed en daarmee ook de activiteit van je hersenen. Dit kan tot duizeligheid leiden.

Oplossingen

Om van je duizeligheid af te komen, kun je onderstaande tips toepassen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl geeft een gezonder lichaam. Je kunt duizeligheid tegengaan door je conditie te trainen, gezond te eten, voldoende te slapen, niet te roken en stress te vermijden. Verder is het belangrijk om regelmatig te ontspannenOntspanningsoefeningen kunnen je daarbij helpen. Beter ontspannen met Yoga Nidra

Medicatie

Het kan zijn dat je medicatie gebruikt met duizeligheid als bijwerking. Ga van tevoren goed na of medicatie de reden van je duizeligheid zou kunnen zijn en vraag aan je dokter of huisarts of er ook andere medicatie bestaat waar je niet duizelig van wordt.

Onderzoek

Als je last hebt van de duizeligheid is het verstandig de oorzaak te laten onderzoeken. Je huisarts zal met jou kijken wat eraan gedaan kan worden. Het is raadzaam van tevoren op te schrijven wanneer je duizelig bent. Zo kan er misschien een duidelijke oorzaak worden aangewezen. Je huisarts zal je waarschijnlijk doorsturen naar de KNO-arts (Keel Neus Oor) als hij zelf geen oorzaak aan kan wijzen. De KNO-arts kan bijvoorbeeld een evenwichtsonderzoek of gehoortest doen.

Veelgestelde vragen

Hoe ernstig is duizelig zijn?

Duizeligheid is niet levensbedreigend. Langdurige duizeligheid kan wel erg vervelend zijn en tot grotere complicaties leiden. In de meeste gevallen kan door een onderzoek de oorzaak van je duizeligheid worden aangewezen.

Kan ik flauwvallen door de duizeligheid?

Door duizeligheid kun je ook flauwvallen. Dit komt meestal door een plotse sterke daling van je bloeddruk. Vaak gebeurt dit als je van laag naar hoog gaat, bijvoorbeeld bij opstaan. Het flauwvallen is dan een veiligheidsmechanisme van het lichaam en is niet gevaarlijk, tenzij je verkeerd terecht komt. Omdat dit wel een risico geeft, is het belangrijk dat je gelijk even gaat zitten of liggen als je duizelig bent. Ga vervolgens langs je huisarts om de oorzaak te achterhalen.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

 • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
 • Geef je beter je grenzen aan;
 • Heb je meer regie over je eigen leven;
 • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
 • Kijk je weer positief naar de toekomst;
 • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelZo geef je invulling aan je dag als je ziek thuis zit met een burn-out
Volgend artikelWaarom jouw mind dol is op onrust
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.