Onrust, hoe je ook jouw best doet, je blijft onrust ervaren. Ook als je wel even een rustmoment neemt. Je weet dat het goed is om regelmatig een pauze te nemen. Als je dat dan ook doet, voel je je schuldig. En als je geen pauze neemt voel je dat dat je aandacht afneemt en je nog meer vermoeid raakt. Kortom hoe je het ook wend of keert, je hebt altijd het gevoel dat je het niet goed doet en dat geeft onrust.
Onrust en beweging
Je weet dat het goed is om meer te bewegen, dus neem je jezelf voor om meer te wandelen en sporten. Maar vervolgens maak je je druk of je op deze manier jouw partner niet te kort doet. Of het eigenlijk niet belangrijker is om tijd aan je kinderen of het huishouden te besteden. En dus voel je alsnog onrust, in plaats van plezier en ontspanning.
Hierdoor kun je alsnog niet genieten van iets wat jouw rust had kunnen geven. Daarnaast blijf je je druk maken over dingen die nog op jouw ‘Te doen’-lijstje staan. Als je tijd aan jezelf probeert te besteden voel je je meestal schuldig. En je voelt je verdrietig omdat je ondanks dat je je best doet, je je nog steeds rot voelt.
Je mind blijft altijd zoeken naar wat er niet goed gaat. Overleven, dat is waar je mind zich op richt. De taak van jouw mind is niet om je goed te voelen. Als je dit niet weet, zul je altijd overal achteraan proberen te rennen in de hoop je gelukkiger te voelen. En heb je de neiging om beter je best te doen om te krijgen wat je wilt, maar dat is niet wat er nodig is.
Accepteer wat de functie van je mind is. Dan weet je dat je niet langer naar perfectie hoeft te streven. Dan weet je waar die onrust vandaan komt en ook hoe je daarmee om kunt gaan. Vervolgens kun je open staan voor wat er wel nodig is om meer rust te ervaren.
Je mind definitief tot rust brengen is niet iets wat je in een paar dagen lukt. Daar is oefening voor nodig. Maar de troost is dat je wel direct momenten van rust kunt ervaren. En als je dat oefent, die rust steeds meer kunt uitbreiden. Het is lastig uit te leggen hoe het voelt. Het is dan zo dat jouw gevoel van geluk en rust niet langer afhankelijk is van omstandigheden. En dat is echt een wereld van verschil!
De valkuil is dat je denkt dat alles wat je gewend bent ‘normaal’, is. Realiseer je dat het normaal voelt, omdat je al lang op deze manier met jezelf omgaat. Ik weet nog dat ik in het begin verbaasd was over hoe goed ik me voelde ondanks bepaalde heftige omstandigheden. Het voelde raar, omdat het zo anders is als ik gewend was, terwijl het natuurlijk super fijn is.
In 7 stappen de onrust achter je laten
- Weet dat je dat je mind altijd onrust zal blijven zoeken;
- Accepteer dat, simpel weg omdat je dat niet kunt veranderen;
- Stop me vechten hiertegen, daar maak je het jezelf alleen maar lastiger mee;
- Zorg dat je die oefening net normaal wordt in jouw dagelijkse leven als je tanden poetsen;
- Zorg dat je het verschilt weet tussen welke gedachtes en signalen je wel en niet serieus moet nemen. En neem de signalen van je burn-out wel serieus;
- Wees er op voorbereid dat het in het begin onwennig kan voelen, en het vanzelf zal wennen;
- Geniet zonder schuldgevoel van hoeveel beter je je nu voelt.
Martijn was supergoed om te denken in doemscenario’s. Ik legde hem uit dat zijn mind hem slechts probeerde te behoeden voor gevaar. En dat zijn mind daarmee onbewust onrust creëerde. Ik hielp hem om dit aan te passen. Waardoor hij zich niet langer druk maakt over doemscenario’s, die vaak toch niet gebeurde. Hij bespaarde zich daardoor veel onrust en ervoer veel meer rust.
Dus weet voor welke dingen je je mind het beste kunt inzetten. Gevoelens van schuld, verdriet, frustratie en onrust zullen oplossen. En in plaats daarvan kun je je, zelfs in heftige tijden, goed voelen. Zodat je weer optimaal functioneert en geniet.