Tips tegen stress door een meditatieleraar

583

Meditatieleraar Gerjan Schoemaker van meditatiecentrum Patipada geeft 6 tips om stress te voorkomen en te reduceren:

Tip 1: Leef in het NU

Als je veel stress ervaart is dat vaak een signaal dat je niet (voldoende) ‘bewust in het NU’ leeft. De kans is groot dat je verstand veelal met de toekomst bezig is. Mogelijk heb je gedachten als “ik moet dat nog afmaken want anders…” of “Als dit of dat gebeurt, nou.. dan heb ik echt een probleem!”. Laat de toekomst los en concentreer je volledig op de handeling waarvan je vindt dat je deze NU moet verrichten. Laat verder alles los. Natuurlijk verwacht ik niet dat dit eenvoudig is, maar deze vaardigheid kan je onder meer trainen met meditatie.

Tip 2: Wees bewust van je lichaam

Als we bezig zijn houden we vaak onnodig veel spanningen vast in ons lichaam. Ga bijvoorbeeld eens na welke spieren je onnodig aanspant als je aan het fietsen bent. In principe heb je niet veel meer nodig dan de spieren om je benen in beweging te brengen. Maak vaak span je veel meer aan dan nodig is, bijvoorbeeld spieren in je nek en schouder gebied. Of je kaken. Let daar maar eens op. En ga eens na of je bepaalde spieren verder kan laten ontspannen als je dit aan het lezen bent.
Kortom: Kom in het NU en wees je bewust van je lichaam.

Tip 3: Ga met volledige overgave en kwaliteit aan de slag

Bepaal wat je NU moet doen. En doe dit dan vol overgave. We willen maar al te vaak SNEL naar het volgende, wat ook weer SNEL af moet. Zo hossen we van de ene deadline naar de andere.
Kom naar het nu, ga na of er geen onnodige spanningen in je lichaam zijn en richt je volledig op de handeling die je NU aan het verrichten bent. Probeer hier al je kwaliteit aan te geven. En dan misschien wel het moeilijkste: Als je merkt dat je gehaast of gestrest bent, probeer het dan even los te laten. Neem een time-out. Ga een kopje thee zetten of een doe een 3 minuten meditatie. Pak het vervolgens weer op met de intentie om met volledige overgave en kwaliteit de handeling te gaan verrichten.

Tip 4: Maak gebruik van korte time outs

Ga de time outs zoals hierboven beschreven ook bewust inbouwen. Bijvoorbeeld na iedere 45 min. neem je een time-out. Wat je in deze time-out doet kan je afwisselen. Bijvoorbeeld thee zetten, meditatie of een yogaoefening (persoonlijk knap ik vaak enorm op door even de Egyptische Zonnegroet tussendoor te doen).

Tip 5: Neem tijd voor ‘bezinning’

Doordat we er midden in zitten, kunnen we het idee hebben dat we in een ratrace zijn beland waarvan het einde niet in zicht komt. We moeten maar doorgaan want anders… Toch blijkt dit dikwijls onzin te zijn. Zelf heb ik een paar jaar geleden een keer gehad dat ik dacht “O jee… zoveel deadlines. Dit gaat helemaal fout”. Vervolgens ging ik vier dagen in een meditatieretraite. Dus de deadlines kwamen daardoor nog eens vier dagen dichterbij. Mijn gevoel zei dat ik onmogelijk in retraite kon gaan. Dit heb ik toch gedaan en toen ik eruit kwam dacht ik “waar heb ik mij druk om gemaakt.” Overal had ik een oplossing voor en ik voelde mij vele malen lichter.

Dus: Neem afstand en geloof niet te vaak wat je denkt en/of voelt!

Tip 6: Pas je levensstijl aan: bouw ontspanning en beweging in

Tandenpoetsen wordt door de meeste mensen vaak wel iedere dag gedaan. Maar ga voor jezelf na of je ook ontspanning en beweging hebt ingebouwd. Dit kan het beste op vaste momenten van de week, zodat het op een gegeven moment vanzelfsprekend wordt. Bijvoorbeeld iedere ochtend meditatie (begin eens met 3 minuten en bouw dit dan bijvoorbeeld uit tot 20 minuten). Tijdens het werk 1 yogaoefening. 1 keer per maand naar de sauna. 3 keer per week lopen. 2 avonden in de week sporten. Enzovoort. Als je nog niets doet, begin dan klein en bouw dit verder uit. Maak de drempel niet te hoog, maar het is wellicht wel goed om van te voren een plannetje uit te schrijven met de stappen die je wilt zetten.

Vorig artikelIs familie een bron van stress voor jou?
Volgend artikelMinder stress? Ga roken!
Gerjan Schoemaker
Gerjan geeft meditatielessen en workshops in Meditatiecentrum Vihara: vihara.nl