Minder stress? Ga roken!

4329

Al jaren horen we dat roken slecht is en dat het je gezondheid ernstige schade toebrengt. Hierbij wil ik toch eens een lans breken voor de rokers en de positieve punten benadrukken. Rokers zijn namelijk uitermate goed in powerbreaks en mindfulness.

Vanwege de dagelijkse nicotinebehoefte is een roker zeer gehecht aan zijn korte pauzes. Ik ga hier even uit van een kantoormedewerker. Tijdens deze korte pauzes zullen de meeste rokers hun werkplek verlaten en even naar buiten lopen. Buiten steken ze een sigaret op en met hun volledige aandacht spelen ze met de rook en hun in- en uitademing. Met volledige aandacht worden er kringetjes geblazen en bewonderd.

Precies zoals elke mindfulness-leraar je zal leren; leef in het nu en doe alles met volledige aandacht. Tijdens de pauzes komt het hoofd even tot rust en kan er niet gewerkt worden. Na de pauze kan men weer vol goede moed aan het werk.

Is dit dan een aanmoediging om met zijn allen weer te gaan roken? Nee, natuurlijk niet. Alle schade aan de gezondheid en de stressverhogende werking van nicotine wegen niet op tegen de voordelen. Daarnaast is een verslaving ook een bekende oorzaak van stress. Ik vind het wel interessant het positieve aspect eruit te halen.

Het pakken van korte pauzes waarin je van je werkplek afloopt en het hoofd leegmaakt. In plaats van rook uitblazen kun je ook met volle aandacht een klein rondje lopen of een kop thee drinken. Wetenschappers hebben allang aangetoond dat korte breaks goed zijn voor je cognitieve prestaties. Je geheugen, motivatie, scherpte in denken verbeteren direct. Door de korte breaks geef je het brein even rust en bovendien breng je het lichaam weer even in beweging.

Heb je geen tijd voor korte pauzes? Bedenk dan goed dat de positieve effecten het tijdverlies weer goedmaken. Mensen die gestrest zijn werken niet efficiënt meer. Ze kunnen minder goed besluiten nemen en zijn veel minder creatief. De garantie die de wetenschap je kan geven is dat je beter en sneller werkt met een opgeruimd hoofd. Aan het eind van de dag heb je dus meer werk verzet en met een hogere kwaliteit door de korte pauzes.

Mijn advies: Neem rookpauzes zonder te roken!

Vorig artikelTips tegen stress door een meditatieleraar
Volgend artikelKeeping Up Appearances
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.