Keeping Up Appearances

452

‘Keeping Up Appearances’ oftewel ‘Schone Schijn’ is een komische Britse televisieserie met in de hoofdrol de snobistische Hyacinth Bucket (“Bouquet”). Miss Bucket probeert in de serie een stuk boven haar stand te leven. Eigenlijk heeft ze een normaal huis en een normaal leven. Ze zou echter graag bij de hogere rangen horen. Om dit te bereiken loopt deze vrouw constant op haar tenen en komt ze steeds in moeilijke situaties terecht. Haar man Richard wordt meegetrokken in deze gênante situaties.

Door hoog van de toren te blazen en het perfecte plaatje na te bootsen, maakt zij het niet alleen zichzelf moeilijk, maar brengt ze ook haar naasten in verlegenheid. Buurvrouw Elizabeth wordt hier namelijk zo nerveus van, dat het servies regelmatig sneuvelt. Zus Daisy en haar slonzige man Onslow zullen ook nooit aan de verwachtingen van Hyacinth voldoen.

Waarom een column over deze serie? In de serie wordt uitvergroot hoe iedereen het zichzelf en elkaar heel moeilijk maakt. Wanneer je de verhalen op bijvoorbeeld Facebook leest, lijkt het of iedereen een perfect leven heeft. Er staan allemaal perfecte foto’s op, iedereen heeft perfecte vakanties en perfecte kinderen. Daarnaast hebben ze ook nog de perfecte baan en perfecte vrienden. Hetzelfde effect krijg je wanneer je iemand vraagt hoe de vakantie was of hoe het met zijn kinderen gaat. Niet alleen houden we iedereen voor de gek, we leggen hiermee ook de lat voor iedereen heel hoog. Wanneer we alsmaar geconfronteerd worden met deze perfecte levens, lijkt het op den duur dat ‘perfect’ de nieuwe norm is.

Wanneer je het zelf moeilijk hebt, krijg je al snel het idee dat je tekort schiet en de enige bent. Jouw vakanties zijn namelijk niet allemaal perfect. Je hebt weleens ruzie in je relatie en je baan is helemaal niet zo geweldig. Het goede nieuws is: Het is allemaal gebakken lucht. Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken anti-depressiva. Bovendien is het rustgevende middel Oxazepam het meest gebruikte geneesmiddel in Nederland. Gebruiken die mensen dit allemaal omdat het leven zo perfect is?

Het zou veel eerlijker zijn wanneer we tegenover elkaar de maskers eens zouden afzetten. Dan hoeven we de schone schijn niet op te houden. Het leven is nu eenmaal niet altijd makkelijk. Prettige en dramatische perioden zullen elkaar altijd afwisselen. Bedenk dus goed dat je niet de enige bent die weleens tegenslag heeft in zijn leven. ‘Elk huisje heeft zijn kruisje’ gaat in de meeste gevallen op. De zogenaamde ‘perfecte mensen’ hebben ook echt wel hun problemen. Ze weten het alleen heel goed te verbergen en brengen ‘Keeping Up Appearances’ zeer goed in praktijk.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!

Vorig artikelMinder stress? Ga roken!
Volgend artikelSlapeloosheid: oorzaken en oplossingen
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.