Zo beleef je december zonder stress

In verband met de vele feestdagen ervaren veel mensen stress tijdens de laatste maanden van het jaar. Mensen zijn bang dat er ruzie ontstaat in de familie. Dat ze niet genoeg tijd hebben voor het regelen van alle feesten. Dat het eten niet goed lukt, of dat ze niet de juiste kleding hebben om aan te trekken. Allerlei angsten waardoor ze denken dat de feestdagen niet leuk zullen gaan worden. Dit maakt dat de laatste maanden van het jaar door veel mensen als stressvol worden ervaren.

Dit komt vooral door de verwachtingen die mensen hebben van de laatste maanden van het jaar: “Het moet gezellig zijn”, denkt men dan. Of: “Het moet gaan zoals het altijd gaat”, of wellicht heb je het gevoel dat je verplicht bent om bepaalde mensen uit te nodigen of om naar bepaalde familieleden toe te gaan.

Pas je verwachtingen bij, heb niet zulke hoge verwachtingen van dagen als Kerst, en hou het kleiner als dat je helpt om minder stress te ervaren. Denk na over je verwachtingen en jouw wensen en onderzoek of deze bij elkaar aansluiten. Zo niet? Pas dit aan!

Tips voor relaxte feestdagen:

  • Bedenk je wat je wilt vieren, sommige mensen vieren dat ze op een gezellige manier samen zijn, anderen vieren vooral de geboorte van Jezus Christus, of mensen vieren dat de dagen weer langer gaan worden. Plan de viering aan de hand van die keuze.
  • Kies welke feesten je wel en niet gaat vieren. Je kunt in de laatste maanden van het jaar de volgende feesten vieren, zoals: Halloween (31 okt), St. Maarten (11 Nov), Sinterklaas (5 dec), Kerst (25 en 26 dec) en oudejaarsavond (31 dec) en nieuwjaarsdag (1 jan). Je hoeft niet alle feesten te vieren.
  • Als je een etentje geeft rond kerst, zorg dan dat je van te voren eventuele nieuwe gerechten hebt uitgeprobeerd. Dan weet je zeker of een gerecht zal slagen. Bij het uitproberen kun je erachter komen of het recept voor verbetering vatbaar is en heb je nog alle tijd om het recept te wijzigen.
  • Maak een lijst met alle boodschappen en zorg dat je tijdig alles in huis hebt. Als je op het laatste moment boodschappen doet, kan het zijn dat bepaalde ingrediënten niet meer verkrijgbaar zijn.
  • Beperk de hoeveelheid alcohol die geschonken wordt. Mensen die veel drinken worden meestal minder gezellig.
  • Pas je kleding aan bij de wijze waarop jij deze dagen wilt vieren. Het kan zijn dat je wilt voldoen aan de verwachtingen van anderen. Maar is het niet belangrijker dat jij je ergens prettig in voelt?
  • Nodig mensen die slecht samen kunnen niet tegelijk uit, hou het klein. Tweeënvijftig procent van de mensen is bang dat er ruzie met hun familie ontstaat tijdens de feestdagen met hun familie. Je kunt bepaalde speciale dagen ook met vrienden te vieren. Als je zelf op bezoek gaat, kun je ervoor kiezen om kort te gaan en niet te blijven eten. Op die manier blijft het beperkt en is er een grotere kans dat het gezellig blijft en je hebt zelf de vertrektijd in de hand.

Bedenk je dat er veel mensen met Kerst denken aan de mensen die er niet meer bij kunnen zijn. Het is belangrijk om daar bij stil te staan. Geef mensen de ruimte om het hierover te hebben als ze daar behoefte aan hebben. Om er minder last van te hebben is het vaak al voldoende dit naar elkaar uit te spreken.

Je verwachtingen aanpassen en alles goed voorbereiden zorgt ervoor dat feestmaanden op een leuke manier en met minder stress kunnen verlopen. Ik wens je hele fijne feestdagen!

Vorig artikelHooggevoeligheid en andere hippe labeltjes en hokjes
Volgend artikelVan wie krijg jij stress? 10 Tips
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.