Bij te veel stress denk je al gauw aan te veel hooi op de vork, maar vlak het effect dat mensen op je hebben ook niet uit. Heb jij mensen in je omgeving die jouw stresslevel omhoog jagen? Een negatieve baas, een lastige moeder, een zeurende collega? Vaak zijn het mensen waar je mee om moet blijven gaan, tenzij je hele drastische maatregelen neemt. Probeer het op een andere manier op te lossen.
Mensen die iets over je te zeggen (menen te) hebben, zoals een leidinggeving of een bazige ouder, wekken vaak stress op en het is extra lastig om daar goed mee om te gaan, omdat je het risico niet wilt lopen de relatie te laten klappen. Dus enige strategie is geen overbodige luxe.
TIP 1: Word je aangevallen, dan hoef je niet over je heen te laten lopen. Soms kan het goed zijn om je tanden te laten zien, want als ‘agressors’ weten dat je kunt bijten, zijn ze vaak voorzichtiger.
TIP 2: Schiet bij dergelijke personen in elk geval niet in de verdedigingsmodus, wat je vaak automatisch juist wel doet, daardoor versterk je je eigen innerlijke reactie en heb je er nog meer last van.
Ook anderen kunnen je enorm op stang jagen en een stress reactie triggeren. Bepaalde mensen kunnen, zonder dat je misschien zelfs weet waarom, jou uit het lood doen slaat. De bekende rode lap en de stier. Mensen bijvoorbeeld die (al dan niet verpakt) een oordeel over je hebben. ‘Ga je nu alwéér met vakantie?; ‘Mooi weertje om het onkruid te wieden (als jij net lekker in je tuinstoel zit); ‘Je gaat je zeker nog omkleden?; ‘je bent zeker moe? ‘(omdat hij vindt dat je langzaam bent) of: ‘Ik zag je laatst inparkeren, wil je dat ik je leer hoe dat moet?’.
Als iemand anders dat zegt, haal je je schouders erover op, maar als die bewuste persoon hetzelfde zegt , sla je op tilt. Weet, voordat je de strijd aangaat, of er als binnenvetter wakker van ligt, dat er betere manieren zijn om om te gaan met vervelende, moeilijke, goedbedoelende, veeleisende of irritante stressbezorgers.
TIP 3: Wees je ervan bewust dat niet het gedrag van de ander jouw grootste probleem is, maar jouw reactie er dat gedrag. Jij laat je opfokken. Je kunt er ook voor kiezen de ander niet die macht over jou te geven;
TIP 4: Maak je het in je hoofd niet groter dan het is? Of misschien klopt wat je denkt zelfs niet eens.
Heel vaak maken mensen zomaar opmerkingen, om iets te zeggen, en hebben ze helemaal niet de bedoeling om je te bekritiseren, laat staan te kwetsen. ‘Ben je alweer je sleutel kwijt?’ kan net goed medelevend, als kritisch bedoeld zijn, maar vaker nog, is het een manier van de ander om jou te laten weten dat hij belangstelling voor je heeft, hij weet immers nog dat je je sleutel vorige maand ook kwijt was.
Vraag je dus af of die ander het wel zo negatief bedoelt als jij denkt. Het is niet altijd gemakkelijk om het gedrag van de ander te begrijpen. Blijf niet gissen, maar vraag waarom hij of zij iets zegt of doet.
TIP 5: Bedenk dat jaloezie een reden achter de opmerking kan zijn, dan stelt e.e.a. meteen in een heel ander licht.
TIP 6: Sta erbij stil dat de criticaster vaak geen idee heeft dat de opmerking zo hard aankomt en wil dat ook helemaal niet. De opmerking is niet bedoeld om je te kwetsen, maar iets voor elkaar te krijgen/jouw gedrag te beïnvloeden.
TIP 7: Zelfs als de ander de (kritische) opmerkingen inderdaad zo serieus bedoelt als jij het opvat, kun jij er zelf voor kiezen hoe serieus jij het neemt. Besluit er minder zwaar aan te tillen. Een zekere onverschilligheid voor wat anderen vinden of zeggen, kan een zegen zijn.
TIP 8: Onverschilligheid kan goed zijn, maar empathie is beter. Natuurlijk heb je helemaal geen zin om begrip te hebben voor de mensen die jouw leven moeilijker maken en je in hen te verplaatsen, maar empathie heeft vooral op jezelf een groot effect. Het is eigenlijk de beste manier om de stress die door personen wordt opgewekt, te bestrijden. Probeer het daarom gewoon eens. Denk na over de situatie van die ander en probeer te begrijpen waarom die persoon zegt wat hij zegt, of doet wat hij doet. Vaak haal je, door de focus te verleggen naar zijn of haar situatie de angel uit jouw probleem met hem of haar.
Het maakt het bovendien gemakkelijker om (weer) een warmere relatie met elkaar aan te gaan.
TIP 9: Probeert hij of zij jou daadwerkelijk en bewust te ondermijnen, ga daarover dan een gesprek aan. Daar kan het alleen maar beter van worden.
TIP 10: Als bovenstaande allemaal niet werkt, heb je nog een alternatief: als iemand jou stress bezorgt, stel je hem of haar dan voor in zijn blootje (sokken mogen aanblijven), of in pyjama met een slaapmuts op. Klinkt kinderachtig, maar je beweegt jezelf er zo toe de ander als minder machtig te zien.
Positiever leren kijken naar mensen die op jouw zenuwen werken, is een onderdeel van positief (leren) denken. Doe de gratis cursus positief denken op www.maakjeeigenhappyboek.nl. Het is geen moeilijke training, maar een leuke, luchtige manier om positiever te leren denken. Jouw digitale Happyboek kost niets. Wil je je eigen Happyboek laten printen, dan krijg je als bezoeker van deze site 5 euro korting met de code STRESSPLEIN (van €32,95 voor €27,95).