Wat doe jij om je stress in stand te houden?

1362

Stress, we kennen het allemaal wel en iedereen heeft er wel eens last van. Op het moment dat je auto het begeeft en je hebt die middag een belangrijke afspraak, dan is het begrijpelijk dat je stress ervaart.

Wanneer je in het ziekenhuis de uitslag krijgt van een aantal onderzoeken en de uitslag is niet dat wat je gehoopt had, is het ook logisch dat je stress ervaart. In dat geval zal de stress nog wel een tijdje aanhouden en moet je zoeken naar een nieuw evenwicht in je leven.

Jij doet dingen waardoor jij je eigen stress in stand houdt

Bij bovenstaande voorbeelden is het normaal dat je stress ervaart. Dus dat is niet iets om je echt zorgen over te maken. Maar waarschijnlijk ervaar je ook (veel) stress in je dagelijkse functioneren. Wanneer we het hebben over de stress van iedere dag, dan zou je eens kunnen kijken naar wat jij zelf doet om je stress in stand te houden. Ja, echt, jij doet dingen waardoor jij je eigen stress in stand houdt. Waarschijnlijk heb je daar nooit echt bewust over nagedacht. Vaak hebben we vaste patronen in hoe wij met dingen omgaan. Dat is maar goed ook, want deze onbewuste processen besparen ons veel energie. Als je overal, bij alles wat je doet, bewust moet nadenken over hoe je dat gaat doen, dan kun je knettergek worden. Juist daar zou je dan weer stress van krijgen 😉

Toch is het wel goed om zo nu en dan je eigen patronen onder de loep te nemen, want dan kun je ontdekken wat jij zelf doet om je stress in stand te houden.

Ben je iemand die overal JA op zegt ?

Ben je iemand die losjes met de tijd omgaat en daardoor vaak overal net te laat is? Of juist daardoor niet voldoende tijd neemt om op je volgende afspraak te komen? Dan veroorzaak je dus eigenlijk zelf je stress, omdat je niet zo leeft met de klok. Deze stress is natuurlijk heel gemakkelijk op te lossen.

Niemand anders kan het toch zo goed als jij?

Of ben jij bijvoorbeeld iemand die overal JA opzegt, die altijd bereid is om iedereen te helpen? Een prachtige eigenschap, maar er zijn natuurlijk grenzen aan. Mensen met het “helperssyndroom” vergeten vaak hun eigen grenzen. Ze vergeten ook zichzelf, omdat ze de ander over het algemeen belangrijker maken. Dan wordt een te snel gegeven JA op de lange duur een last en kun je bezwijken onder al je JA dat doe ik wel even. Dat is een sluipend proces, en heel sneaky pleeg je dus roofbouw op jezelf.

Het kan ook zijn dat je iemand bent met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat jij het gevoel hebt dat jij het moet doen, omdat een ander het toch niet doet of niet ziet. Dit zie je regelmatig in werksituaties. Eigenlijk is dat ook een soort van JA zeggen, maar dan in een ander jasje. Dit is vaak de JA van de controlefreak of van de perfectionist. Ook privé komt deze stress-in-stand-houder regelmatig voor. Jij hebt het gevoel dat jij je gezin draaiende moet houden, dat jij precies weet hoe het hoort en moet. Dat niemand anders zo goed kan doen als jij het doet.

Kijk eens op een andere manier naar je stress

Bij al deze voorbeelden (en er zijn er nog veel meer te bedenken) zou je je af kunnen vragen of het echt moet, of jij echt altijd maar JA moet zeggen of dat jij je echt altijd verantwoordelijk voor van alles en nog wat moet voelen. Is dat reëel en klopt dat wel?

Leuke vragen zo aan het begin van een nieuw jaar. Kijk eens op een andere manier naar je stress. Wellicht vloeien er een paar goede voornemens uit voor dit jaar. Voornemens om dingen anders te doen en daardoor 2018 een jaar met minder stress te maken.

Vorig artikelVan wie krijg jij stress? 10 Tips
Volgend artikelHoe stop je de overbelasting door informatie
Joanke Sierksma
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).