Hoe stop je de overbelasting door informatie

De hele dag door heb je te maken met informatie die voorbij komt. Of je dit nu bewust registreert of niet, je kunt er flink door overspoeld raken. Op je werk staat de radio aan en thuis de televisie. Jouw e-mail komt continu binnen. Daarnaast nog sms-berichten, facebookberichten, tweets. En jouw zintuigen nemen ook nog alles waar wat er gezien, gehoord, gevoeld, geroken en geproefd kan worden.

Terwijl je aan het autorijden bent, hoor je alle berichten van sociale media binnen komen. Je ziet de sneeuw die valt, je voelt welke temperatuur het is, je hoort de muziek en de nieuwsberichten op de radio. Of je staat bij de kassa af te rekenen en op hetzelfde moment wordt je gebeld. Of je krijgt een bericht via sociale media terwijl je in gesprek bent met iemand.

Het kost veel energie, stress en tijd als op het zelfde moment veel informatiestromen op je af komen. Je aandacht en tijd raakt versnipperd. Elke keer weer probeer je je opnieuw te concentreren op wat je aan het doen was. Hierdoor kosten zaken extra veel tijd en energie. Daarnaast kun je ook veel stress ervaren omdat je het gevoel hebt dat je overal gelijk op moet reageren. Je wilt niet het gevoel hebben dat je iets mist. Het gaat echter wel ten koste van jouw rust.

In deze tijd is de informatiestroom groter dan ooit, hierdoor kun je gemakkelijk overprikkeld raken. Het kan lastig zijn om het overzicht te houden op wat wel en niet belangrijk voor je is. De informatie komt snel bij je binnen, en er vaak ook snel een reactie verwacht. Als dit allemaal laat geburen en geen keuzes maakt, raak je snel in de stress. Je kunt de vooruitgang niet stoppen, en dat is ook niet wat nodig is.

Het is belangrijk om informatie te filteren om niet overspoeld te raken. Dit doe je door van tevoren te bepalen welke informatie echt belangrijk voor je is en waar je echt iets mee doet. In eerste instantie lijkt misschien alles even belangrijk. Maar als je dit goed onderzoekt zal je ontdekken dat er informatiestromen zijn die meer of juist minder belangrijk voor je zijn.

Door de enorme informatiestroom die nu groter is dan ooit, kun je gemakkelijk overprikkeld raken. Het is lastig om het overzicht te houden over wat nu wel en niet belangrijk voor je is. En de informatie komt snel bij je binnen, dus worden er ook snelle reacties verwacht. Als je daar geen keuzes in maakt en het allemaal laat gebeuren, raak je al snel in de stress. We kunnen de vooruitgang niet stoppen, en dat is ook niet nodig.

Het is belangrijk om informatie te gaan filteren om niet overspoeld te raken. Je moet van tevoren bepalen met welke informatie je echt iets wilt doen. Op dit moment lijkt misschien nog alle informatie even belangrijk, maar als je dit nader gaat onderzoeken zijn er altijd dingen die meer of juist minder belangrijk voor je zijn.

We zijn in deze tijd, door de techniek, ongemerkt in een informatietijdperk gekomen. Terwijl het in het begin nog te doen was om van vijf vrienden op Facebook te lezen wat ze zoal de hele dag doen, is dat bij honderden of duizenden ‘vrienden’ niet meer te doen. Het zal wennen zijn om op deze manier te gaan denken en handelen. Je wilt niet dan mensen je niet langer aardig gaan vinden.

De grootste valkuil is dat jij je niet afvraagt wat nu echt belangrijk voor je is. Hierdoor ga je niet filteren, hierdoor lijkt alles even belangrijk. Zo ontstaat gemakkelijk de situatie dat je met iemand in gesprek bent en dat onderbreekt voor een blik op jouw mobiel, maar wat is nou belangrijker? Een echt gesprek of een tweet? Je wilt niets missen, en toch is het belangrijk om jouw leven te eenvoudiger te maken, om zo meer rust te creëren.

3 tips om jouw informatie te filteren en meer rust te krijgen:

  1. Vraag je af welke informatie echt belangrijk is. Als je dit op een rijtje hebt, wordt het vanzelf ook duidelijker welke acties daarbij horen. Hou er rekening mee dat dit op momenten verschillend kan zijn;
  2. Zet de informatiestroom stil op momenten dat je er niets mee kunt. Ben je aan het autorijden? Dan kun je de telefoon niet opnemen of geen meldingen van sociale media ontvangen. Dus kun je hem beter uitzetten. Op dat moment is autorijden belangrijker;
  3. Vereenvoudig je leven. Stop informatiestromen waar je toch niets mee doet.

Dus, filter jouw informatiestroom. Dat scheelt je stress, een slechte concentratie, energie en tijd. Zodat je meer toekomt aan jouw rust. En er meer ruimte is voor jou om te genieten.

Vorig artikelWat doe jij om je stress in stand te houden?
Volgend artikel5 tips tegen cryptostress
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.