5 tips tegen cryptostress

705

De ‘Fear of missing out’ en toegang tot ‘gratis geld’ zorgen de laatste tijd voor een hoop stress onder de handelaren in cryptocurrency. Na een relatief overzichtelijke periode van de Bitcoin is er al een tijd een waanzinnige gekte gaande onder de altcoins. Dit zijn alternatieve coins en hier zijn er inmiddels duizenden van. Koersen fluctueren elke dag met tientallen procenten. Duizenden Euro’s per dag verliezen of winnen is geen uitzondering.

Cryptocurrency of cryptovaluta zijn vormen van een digitale munteenheid. De eerste en grootste is Bitcoin. Beleggers handelen veel in de verschillende vormen van cryptovaluta om geld te verdienen.

Inmiddels komen er steeds meer bekentenissen van mensen die bezwijken onder de stress. Dag en nacht handelen en constant met de mobiel in de hand de koersen controleren of het laatste nieuws tot je nemen, blokkeert alle momenten van ontspanning en zorgt op termijn voor uitputting.

Dat financiële problemen veel stress kunnen opleveren is al langere tijd bekend. Financiële zorgen brengen veel onzekerheid en zo kan je in een neergaande vicieuze cirkel belanden van werkloosheid, financiële zorgen en psychische problemen.

Ook de beelden van gestreste mensen op de beurs zijn bekend en daarom is de stress rond de handel in cryptocurrency niet vreemd. Vergeleken met de ‘normale’ beurshandel zijn er echter diverse factoren die zorgen voor extra stress en nog minder ontspanning.

Wat cryptostress nog extremer maakt

  • Cryptomarkten zijn altijd open. 7 dagen per week en 24 uur per dag zijn de markten open en is er dus kans om geld te verdienen of geld te verliezen.
  • Door de enorme stijgingen en winsten die er geboekt worden hebben veel mensen de ‘fear of missing out’. Elke coin met een megawinst die niet in de portefeuille zit is een verloren kans. Hoeveel je ook verdient, het had altijd meer kunnen zijn.
  • Door de onvolwassenheid van de markt is er de constante dreiging van het klappen van de zeepbel. Een constante twijfel is beleggers dan ook niet vreemd.
  • Door de snelle fluctuaties en de snelle wereld van het internet is het verleidelijk om alle nieuwsberichten over het onderwerp te volgen. Dit kost heel veel tijd en kan snel leiden tot een informatie overload.

Ondanks deze factoren is het zeker mogelijk om te beleggen in cryptocurrencies en de stress onder controle te houden.

5 tips voor minder cryptostress

  1. Beleg voor de lange termijn. Kies een aantal munten om in te beleggen en spreek met jezelf af om hier bijvoorbeeld 3 of 6 maanden niets aan te doen. Ook beleggers die niet elke dag handelen hebben in het verleden grote winsten geboekt.
  2. Verwijder apps van je telefoon waarmee je kunt handelen of de koersen kunt checken. De constante stroom aan informatie zorgt voor een chronisch gebrek aan ontspanning.
  3. Plan vaste momenten in om te handelen of de koersen te controleren. Bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week op een vast moment.
  4. Stel een stop-loss in, zodat de munten automatisch verkocht worden onder een bepaalde grens.
  5. Een open deur, maar cruciaal. Beleg enkel met geld dat je kan missen. Zorg dat er geen man overboord is wanneer je de volledige waarde van je cryptocurrencies morgen kwijt bent.

Kun je het ondanks deze tips toch niet loslaten? Stop er dan mee. Er is meer in het leven dan geld en je gezondheid is velen malen belangrijker. Daar kan geen koerswinst tegenop!

Vorig artikelHoe stop je de overbelasting door informatie
Volgend artikelLaat het los!
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.