Laat het los!

984

Loslaten, hoe vaak heb jij dit woord in het afgelopen jaar gehoord? Het is een mode-woord dat te pas maar vooral ook te onpas wordt gebruikt. Alsof loslaten een truckje of een werkwoord is.   

Niets is minder waar:  als er iets moeilijk is dan is het wel loslaten. Loslaten van emoties, gevoel, gedachten, situaties, mensen, gewoonten enz  is gewoonweg niet eenvoudig, en er is ook geen gebruiksaanwijzing voor. Wat voor de één goed werkt, helpt de ander juist niet. Of wat jou die ene keer verder heeft geholpen helpt misschien in je huidige situatie niet.

Controle

Juist als je heel erg je best doet om iets los te laten, houdt je het des te meer vast. Ons brein – ooit lang geleden geprogrammeerd en niet aangepast aan deze tijd – heeft graag controle. Het zal er alles aan doen om die controle te houden. Een verandering? Iets niet meer willen (doen)?  Zo werkt dat niet in ons brein: Controle houden dat is waar het om gaat.

Ik ben best een controle-freak. Al wel heel veel minder dan vroeger (dat denk ik toch graag), maar nog steeds heb ik graag controle over zo’n beetje alles op mijn pad. En alhoewel die controle mij ook goede dingen brengt, het zit mij ook regelmatig in de weg. Vooral als de situatie lastig of uitdagend is, is het voor mij soms lastig om los te laten.

Loslaten is accepteren

Accepteren is niet iets doen, maar juist iets niet doen. Accepteren is geen verzet (meer) bieden, weten dat het is zoals het is en daar oké mee zijn. Loslaten werkt ook op die manier: je laat los op het moment dat je weet dat het is zoals het is – goed of slecht- en dat het jou niet verder helpt.

Loslaten zegt iets over de mate waarin je gehecht bent aan iets. Als je weet waaraan en waarom je je hecht en dat kunt accepteren,  kun je gemakkelijker loslaten.

Loslaten is niet “je handen ergens van aftrekken” en hup dat is klaar. Loslaten is vertrouwen hebben. Weten dat jouw controle gebaseerd is op een emotie, en daar mee om kunnen gaan. Nelson Mandela schreef er een gedicht over. Hij laat zien dat “loslaten” ook “anders vasthouden” kan betekenen.

Loslaten betekent niet dat het me niet meer uitmaakt, het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan doen.
Loslaten betekent niet mijzelf afsluiten, het is het besef dat ik een ander niet kan beheersen
Loslaten betekent machteloosheid toegeven, het betekent dat ik het resultaat niet in handen heb
Loslaten betekent niet in het middelpunt staan en alles beheersen, maar anderen toestaan hun eigen weg te gaan
Loslaten betekent niet treiteren, schelden of ruzie maken, maar zoeken naar eigen tekortkomingen en die verbeteren
Loslaten betekent niet alles naar je eigen hand zetten, maar elke dag nemen zoals hij komt
Loslaten is niet spijt hebben van het verleden, maar erdoor groeien en leven in het hier en nu
Loslaten betekent niet oordelen, maar de ander toestaan mens te zijn
Loslaten betekent niet ontkennen, maar accepteren
Loslaten betekent niet zorgen voor, maar geven om
Loslaten betekent minder vrezen, en meer beminnen

Nelson Mandela

Wil jij (leren) loslaten, misschien helpen deze tips jou:

  1. Weet welke gedachten of emoties jou belemmeren om los te laten. Ga rustig zitten en schrijf alles op wat in je opkomt, zonder er over te oordelen of over na te denken.  Lees daarna terug wat je bezig houdt. Best confronterend, maar je hebt nu wel overzicht op wat of wie of welke emotie jou het meeste in de weg zit en kun je daarmee aan de slag.
  1. Omschrijf voor je zelf – zo duidelijk mogelijk – wat je wilt loslaten. Vraag je zelf wat heb je (nu) aan hetgeen je vasthoudt? Levert het je iets op en wat zal het jou opleveren als je dit loslaat. Droom vervolgens verder over je nieuwe situatie waarin je hebt losgelaten.
  1. Verzet je gedachten als je teveel gaat piekeren / in je hoofd zit. Ga naar buiten, mediteer, ga sporten, onderneem iets nieuws. Als het je maar afleidt en je gedachten verzet.
  1. Ga voor de mindful benadering: Adem in en adem uit. Het is zoals het is en (blijkbaar) kun jij er (nu) geen verandering in brengen. Het is oké, het maakt niet uit wat anderen van je vinden, wat anderen van je verwachten, wat niet perfect is of wat je niet kunt veranderen. Accepteer wat er is in plaats van werken aan loslaten.
Vorig artikel5 tips tegen cryptostress
Volgend artikelVerminder de stress, niet alleen de symptomen
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.