Verminder de stress, niet alleen de symptomen

Je hebt last van stress en zoekt naar tips om jouw stressklachten op te lossen. Met name op internet zijn er veel tips te vinden. Als je wel eens wat hebt uitgeprobeerd heb je gemerkt dat dat soms helpt, maar soms ook niet. Of het lijkt een tijdje te werken en vervolgens komende de stressklachten weer terug. Dan is de kans groot dat er een onderliggend probleem is wat jouw klachten veroorzaakt. Zonder de oorzaak van jouw stress te weten kun je dit niet oplossen.

Vergelijk het met het wieden van onkruid in je tuin. Als je het onkruid alleen afknipt, groeit het gewoon weer door. Het probleem lijkt opgelost, maar na korte tijd zie je het onkruid gewoon weer opkomen. Verwijder je het onkruid met wortel en al verwijdert, dan blijft het onkruid definitief weg. Het onkruid met wortel en al verwijderen is dus een definitieve oplossing, en het onkruid afknippen een tijdelijke. Dit zelfde geldt voor het “afknippen” van het symptoom stress. De wortel, het echte probleem, blijft zitten.

Jouw stressklachten worden misschien tijdelijk iets minder. Maar ondertussen verstrijkt de tijd. Tijd die je een stuk leuker had kunnen besteden zonder jouw stressklachten. En misschien kost deze tijdelijke oplossing je geld, omdat je niet voor honderd procent kunt functioneren. Of je voelt je een lozer omdat het je niet lukt om van je stressklachten af te komen. En zeg nou eerlijk, zonder die klachten ziet jouw leven er toch een stuk leuker, prettiger en gelukkiger uit. Vraag je eens af wat je allemaal weer zou kunnen doen. Of niet langer hoeft te laten doordat je van die stressklachten af bent.

Omdat je je niet bewust bent van het kernprobleem van jouw stress lukt het niet om echt van jouw stress af te komen. Pak je alleen de symptomen aan, dan wordt er niets echt opgelost. Vaak hoor ik dat klanten klant al van alles hebben geprobeerd voordat ze bij mij komen. Ze worden er moedeloos van dat het ondanks hun inspanning niet lukt. Ze vinden het hoopvol dat er echt een oplossing is. Anderen geven het op om te proberen om het op te lossen. En die mensen dan komen nooit van hun stressklachten af.

Door het kernprobleem aan te pakken kun je definitief van jouw stressklachten af. Het is vaak lastig om dit zelf te onderzoeken, omdat je blind bent voor jouw eigen patronen. Als je je patronen en de kern jouw stress helder zou hebben, had je het zelf natuurlijk allang opgelost. De symptomen van stress zijn vaak wel gelijk, maar de kern waardoor je last hebt van stress kan erg verschillen. Daarnaast is het is veel gemakkelijker en je maakt veel grotere stappen als je je hierbij laat helpen.

Wat is het nut om zelf te blijven aanmodderen? Je rekt de tijd waarin je je rot voelt alleen maar langer. Dus vraag jezelf eens af wat maakt dat je het nog niet opgelost hebt. Soms ben je zo druk met het dagelijkse leven, dat je er niet meer bij stil staat dat het allemaal veel eenvoudiger en plezieriger kan.

Het is erg lastig om jezelf een spiegel voor te houden. Voor een ander is dat vaak veel eenvoudiger. Want alles wat je doet voelt als normaal. Niet omdat het perse goed is, maar vooral omdat je het al zolang doet. Om die reden kunnen dingen of gewoontes voor jou zo vanzelfsprekend zijn dat je niet door hebt wat de gevolgen zijn van wat en hoe je de dingen doet. Een ander kan jouw blinde vlekken wel zien en voor jou helder maken.

Soms kost het tijd om weer in contact te komen met de dingen waar je echt me zit. Ze sudderen dan onder de oppervlakte terwijl je het niet eens doorhebt. Je leeft al jaren volgens een bepaald patroon, daar ben je aan gewend. Dan kan het lastig zijn om iets anders te gaan doen. In de oude situatie weet je namelijk waar je aan toe bent. En ook al is de nieuwe situatie beter voor je, toch kiezen mensen er soms onbewust voor om de oude situatie met klachten in stand te houden omdat deze bekend is en dus veilig voelt.

5 stappen om stress bij de kern aan te pakken

  1. Waardoor worden jouw stressklachten veroorzaakt?;
  2. Onderzoek de diepere oorzaak van jouw stressklachten als je niet direct het antwoord weet;
  3. Kom in actie om dit kernprobleem aan te pakken;
  4. Bepaal een periode waarbinnen je het wil proberen dit zelf op te lossen. Zet het ook in je agenda;
  5. Lukt dat niet binnen die periode? Blijft dan niet aanmodderen en laat je begeleiden.

Voordat een klant bij mij kwam had hij geprobeerd zelf zijn stress zelf op te lossen. Hij wachtte te lang met hulp zoeken en kreeg een burn-out. Hij bleef een paar weken ziek thuis en ging daarna weer aan het werk. Een half jaar later had hij de 2e bun-out. Hij had de kern van zijn stress niet opgelost. Vervolgens kwam hij bij mij. En ik hielp hem de kern van zijn stress te ontdekken en op te lossen. Hij heeft is nu superblij dat hij weer rust voelt. Hij ervaart meer voldoening en heeft meer energie. Hij is af van de druk die hij altijd voelde en kan weer genieten.

Kortom blijf te last houden van stressklachten ondanks dat je tips uit probeert, los dan het onderliggende probleem op. Jouw klachten zijn vaak slechts de symptomen. Zodra je de kern van jouw stress opgelost, zijn jouw klachten ook opgelost. Dus zorg dat je helder krijgt wat jouw kernprobleem is. En onderneem actie om dit kernprobleem op te lossen. Lukt dat niet alleen? Laat je dan daarbij begeleiden. Want het is zonde als stressklachten blijven bestaan terwijl je de tijd die verstrijkt op een veel leukere manier had kunnen doormaken.

Vorig artikelLaat het los!
Volgend artikelBoekrecensie: Het emotionele DNA
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.