Wil je meer rust? Loslaten is de oplossing!

De kans is groot dat je onbewust vasthoud aan dingen, mensen of situaties alleen maar omdat het is wat je gewend bent. Misschien weet je dat ergens ook wel. Je wilt wel meer loslaten, maar hoe doe je dat dan? Want het lijkt zo eenvoudig, maar in de praktijk kan het knap lastig zijn.

Je voelt al lang dat je op je werk niet meer op de juiste plek zit. Er is een hoge werkdruk. Je hebt al vaak een gesprek met je leidinggevende hierover gehad maar het lost niets op. Ook je collega’s hebben hier last van en met regelmaat meld er zich weer een collega ziek met een burn-out. Je merkt dat jij ook op je tandvlees begint te lopen. Je hebt van alles geprobeerd om je  werksituatie te veranderen maar het helpt niet. Jouw goede ideeën verdwijnen in een la en er verandert niets.

Doordat je te lang door gaat met mensen, situaties of dingen die niet bij je passen voel je je steeds minder enthousiast worden. Het plezier is ver te zoeken. Je doet wat er van je verwacht wordt en stoort je aan hoe het loopt. Dit kost enorm veel energie waardoor je steeds vermoeider wordt. En omdat je je stoort ga je alleen maar nog harder je best doen om de situatie te verbeteren. Of je geeft het op en probeert het te laten rusten. Maar je voelt dat je het niet los kunt laten dus het blijft je energie kosten.

Je weet ergens wel dat je beter voor je is als je het los laat. Maar je laat je verleiden door je eigen  verstandelijke argumenten. Hierdoor luister je niet naar wat je diep van binnen voelt. Omdat je bang bent om je inkomen te verliezen. Of als het om je relatie gaat, dat je bang bent om er alleen voor te staan. Of omdat je bang bent voor het onbekende, omdat je niet weet wat je er voor terug krijgt als je dit loslaat.

Het dubbele is….er is pas ruimte voor iets nieuws zodra je loslaat. Stel je maar eens voor dat je letterlijk je handen vol hebt met spullen. Is er dan ruimte om iets anders aan te pakken? Nee! Dus zul je eerst iets figuurlijk los moeten laten voordat je iets anders kunt oppakken.

Het feit dat loslaten spannend kan voelen maakt het niet onjuist. Misschien verwar je dat gevoel? Het voelt slechts spannend omdat het nog niet kent. Het oude loslaten geeft juiste de ruimte om het nieuwe met beide handen aan te pakken. Er zijn vaak veel meer mogelijkheden dan je denkt, omdat je die nu nog ziet omdat je nog aan het oude vast houd. Terwijl dat je misschien al lang niet meer dient.

Het is ook belangrijk om oude denkwijzen en/of gewoontes los te alten. Want je kunt wel je situatie veranderen. Maar als je niets in jezelf verandert, trek je toch weer dezelfde soortsituaties of mensen aan. Simpel weg omdat je jezelf mee neemt naar de nieuwe situatie of relatie.

Wat is loslaten wel en niet?

  • Loslaten wil niet zeggen dat het je niet raakt, het betekent dat je alleen jezelf kan helpen en niet een ander.
  • Loslaten betekent niet dat je vlucht, Je geeft de ander ruimte.
  • Loslaten is toegeven dat je soms machteloos bent, omdat je niet altijd weet wat het resultaat gaat worden.
  • Loslaten is niet bewust de ander pijn doen, maar kiezen voor jezelf,
    omdat je diep van binnen voelt dat dit is wat je nodig hebt.
  • Loslaten is niet kiezen voor angst voor het onbekende, maar vertrouwen hebben in je innerlijke kracht.
  • Loslaten is accepteren dat er dingen kunnen veranderen.
  • Loslaten is dankbaar zijn voor wat er geweest is, geen spijt hebben van het verleden en je richten op jouw groei en jouw weg. Zodat je je weer gelukkig voelt.

Een klant van mij liep op het werk tegen verschillende problemen aan. Haar collega’s namen hun verantwoordelijk niet. Haar leidinggevende was te afwachtend, de werkdruk was te hoog. En juist in haar functie had ze daar last van. Ze raakt er helemaal gefrustreerd van dat ze heel erg haar best deed om aanpassingen in het bedrijf voor elkaar te krijgen en dat haar niet lukte. Ik hielp haar om duidelijk te krijgen wat haar mogelijkheden waren om haar werkomstandigheden aan te passen. Hierdoor kwam ze tot de conclusie dat het geen zin meer had. Ze solliciteerde en had binnen een mum van tijd een baan die wel een gezonde werkomgeving voor haar was.

Kortom vind je het spannend om los te laten of weet je niet hoe? Voel diep van binnen wat goed voor je is. Ook al voelt het spannend, het is belangrijk om los te laten wat je niet meer dient. Zodat er ruimte is voor nieuw mogelijkheden, voor groei en nieuw geluk. Je bespaart jezelf een hoop frustratie en gedoe dat niet goed voelt. Je hebt meer energie en uiteindelijk voel het echt beter. Want eerlijkheid duurt het langst, ook naar jezelf toe.

Ik geef vrijdag 8 maart om 10:00 uur een gratis online masterclass. Je kunt je inschrijven op mijn website.

Vorig artikelGeheugenverlies: oorzaken en oplossingen
Volgend artikelDoe ik het wel fout genoeg?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.