Gewoontes kunnen je maken of breken, zeker bij een burn-out

440

Net als iedereen heb je gewoontes. Maar helpen jouw gewoontes je ook of werken ze juist tegen? Roken is een voorbeeld van een gewoonte. Of jezelf overeten en/of te weinig bewegen. En als je een burn-out hebt, heb je ook gewoontes waarmee je jezelf onbewust saboteert.

Van huis uit werd er niet over gevoel gesproken. Je hebt geleerd om vooral door te gaan en je niet af te vragen hoe je voelt. Hup, aan de slag en dingen doen. Dat was wat er van je verwacht werd. En vooral niet klagen of zeuren. En voor boosheid was al helemaal geen tijd en ruimte.

Net na de oorlog werkte het heel erg goed om niet over gevoel te praten. Nederland moest weer opgebouwd worden. Er moest veel gebeuren om alle basisvoorzieningen weer op orde te krijgen. Dus toen werkte deze gewoonte heel erg goed. Emoties zouden de productiviteit alleen maar in de weg hebben gezeten. Maar in deze tijd heb je andere gewoontes nodig.

De persoon die je nu bent, hoe je handelt, en wat je gewoontes zijn is een optelsom van jouw verleden. Het nadeel is dat je met sommige gewoontes jezelf saboteert. Dus is het belangrijk om te leren ontdekken welke gewoontes je wel helpen en welke niet. Welke je verder jouw burn-out helpen of juist eruit. Net als dat je flink gespierd wilt zijn, daar zal je de gewoonte voor moeten hebben om dagelijks te trainen.

Ontdek welke gewoontes je helpen en welke niet. Het woord ‘gewoon’, in het woord ‘gewoonte’ geeft al duidelijk aan dat wat je doet je alleen maar doet omdat je het gewend bent. Je staat er niet eens bij stil of het wel of niet voor je werkt. Je doet gewoon dat wat je altijd doet. Maar bij een burn-out is dat juist niet wat je wilt, anders kom je niet uit je burn-out.

Het doorbreken van gewoontes kan erg lastig zijn. Dit komt doordat elke gewoonte je ooit iets heeft gebracht. Juist omdat het je een bepaald resultaat opleverde bleef je het doen. Zodra je merkt dat een gewoonte niet meer werkt kun je dit veranderen. Hou er rekening mee dat jouw systeem 21 tot 66 dagen nodig heeft om een gewoonte veranderen.

Niet elke gewoonte kun je gedragsmatig veranderen. Vaak is er meer nodig. Meestal moet je eerst de kern van de gewoonte duidelijk krijgen voordat je de gewoonte kunt doorbreken. Het mooie hiervan is ook, dat als je de kern oplost het gedrag automatisch wegvalt. Je hebt dan dus geen 21 tot 66 dagen nodig om de verandering door te voeren, dat is dan direct opgelost.

5 stappen om burn-out gewoontes te doorbreken

  1. Breng je gewoontes in kaart. Dit kun je doen door jezelf bijvoorbeeld te vragen: “Welke gewoonte geeft me onrust?”;
  2. Wat is er nodig om deze gewoonte los te laten?;
  3. En vervolgen: “Welke nieuwe gewoonte gaat me wel helpen?”;
  4. Hou de nieuwe gewoonte minstens 21 tot 66 vol, totdat het is ingesleten;
  5. Kom je er niet alleen uit? Ik ben specialiseert, om gewoontes die je niet helpen vlot en definitief te doorbreken. Neem contact op via het contactformulier

En klant van mij ging juist als ze zich niet lekker in haar vel voelde, piekeren. Daar was ze supergoed in geworden, want ze had dit vaak geoefend. Maar het voelde niet fijn. Want als ze eenmaal was begonnen, kon ze het piekeren niet meer stoppen. Ik leerde haar hoe ze deze gewoonte kon doorbreken. En we onderzochten welke gewoonte dan wel voor haar werkte. En ze was enorm opgelucht dat het voorbij was. Het voelde lichter, ze ervaarde meer rust en zorgeloosheid.

Kortom wil jij van je burn-out af? Pak die gewoontes aan die je niet voor je werken. Zodat je jezelf een ernstige burn-out bespaart. En je weer met volle teugen kunt genieten. Je meer rust ervaart en je weer voor honderd procent energie hebt. Je voelt je positiever, krijgt meer zelfvertrouwen en je ervaart meer voldoening.

Vorig artikelAngststoornis: oorzaken en oplossingen
Volgend artikelStemmingswisselingen: oorzaken en oplossingen
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.