Raar maar waar: stress door tv kijken

Uit onderzoek blijkt dat je van tv kijken stress kunt krijgen. In een Nederlands en Duits onderzoek werden vijfhonderd mensen onderzocht. Naast stress blijk je er ook gevoelens van schuld van te kunnen krijgen. En dat terwijl de meeste mensen juist denken dat tv kijken ontspannend is.

Veel mensen zakken na een lange dag met werk- en zorgtaken uitgeblust neer op de bank voor de tv. Zo en af toe ook gelijk even een maaltijd naar binnen schuiven. Je verstand op nul kunnen zetten, nergens aan hoeven denken en vermaakt worden lijkt dan de uitkomst als je uitgeblust bent. En de ideale manier om tot rust te komen.

Echter de ondervraagden voelden zich eerder egoïstisch, schuldig en falend.  Ze konden er niet echt van genieten en voelden zich ook niet verfrist en relaxt. Vooral de ondervraagden die moe waren en last van stress hadden, gaven aan dat het tv kijken hen de ontspanning bracht die ze zochten. Volgens het Journal of Communication moesten de ondervraagden aangeven hoe zij zich voelden aan het eind van hun werk- of schooldag. Daarnaast moesten zij aangeven of ze videospelletjes hadden gedaan of televisie hadden gekeken en hoe ze zich daarbij voelden.

Vooral mensen die moe zijn hebben het gevoel dat ze falen. Ze hebben het idee dat ze toe hebben gegeven aan een verleiding terwijl ze eigenlijk iets anders hadden moeten doen. Dat is natuurlijk geen fijn gevoel en hierdoor voelen zij zich schuldig en egoïstisch en hebben ze het gevoel dat ze falen.

Sociale media blijkt de veroorzaker van stress die kan ontstaan bij tv kijken of bij het spelen van computerspelletjes. ”De continue beschikbaarheid van media lijkt vaker een stressveroorzaker, dan rustgevend tijdverdrijf”, aldus de Duitse Dr. Leonard Reinecke. En doordat we de mogelijkheid hebben is de verleiding daar om er ook gebruik van te maken.

Wat mee speelt is de verwachtingen die we van onszelf hebben. Je wilt van alles doen, maar is dat wel reëel? Zowel op het werk, als thuis. We hebben een huis schoon te houden, de zorgen voor kinderen of ouders, een relatie, vrienden, hobby’s en sporten, gezond eten en slapen en dat allemaal in 24 uur.

Het is belangrijk dat als je iets doet, je het met alle aandacht doet. Als je probeert alles even snel te doen, raak je als snel in de stress. Als je er de tijde voor neemt en dingen met aandacht doet kun je ook meer genieten.

5 tips die wél voor rust zorgen

  • Pas je verwachtingen aan. Als je minder hoge eisen stelt, kun je door de dag al meer ontspannen;
  • Ban gedachtes die voor stress zorgen uit. Zo ervaar je meer rust;
  • Maak een ontspannings-top 5. Maak een lijst en hou er rekening mee dat social media, tv kijken en computerspelletjes spelen niet zo ontspannend is als je denkt;
  • Maak een weekindeling voor meer balans. Zorg voor afwisseling qua activiteiten, of het nu gaat om sporten, tv kijken of om afspraken;
  • Geniet van wat je doet! Zorg dat als je iets doet, je daar dan ook van geniet.

Dus wil jij je ontspannen? Doe dan dingen die ook echt ontspannend werken. Wil je wel tv kijken of een computerspelletje spelen? Geniet er dan echt van! Want als je de dingen met aandacht en bewust doet, geniet je meer.  Bovendien hoef je je dan niet schuldig of egoïstisch te voelen en het gevoel te hebben te falen.

Vorig artikelToeval bestaat
Volgend artikelLang zullen we leven
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.