In 7 stappen dichter bij jezelf zijn

Je bent zo vermoeid, dat je vaak niet meer in staat bent om alle dingen te doen die je wilt doen. Doordat je vooral aan het overleven bent, vergeet je wat je zelf eigenlijk wilt. Je hoofd zit helemaal vol en je loopt alleen maar te redderen. Je hebt geen overzicht meer en hierdoor vergeet je van alles. Je wilt graag veel gelukkig voelen maar weet niet hoe je dat kunt bereiken.

Een vriendin vraagt welke film je wilt zien en je zegt: “Weet ik niet. Het maakt mij niet zo uit”. Alle dingen die je doet kosten je meer energie dan je hebt. Daardoor kun je het niet opbrengen om daar echt bij stil te staan en vind je het al snel best. Terwijl je kijkt merk je dat het je niet kan boeien, maar je denkt: “laat maar”. Je hebt niet de puf voor wat dan ook dus laat je het allemaal maar gebeuren.

Je voelt je niet vaak gelukkig en kunt nog moeilijk genieten. Je bent meer aan het overleven dan aan het leven. Hierdoor denk je zelden na over wat je echt wilt. Je bent vaak meer bezig met wat anderen van je verwachten. Daarom ervaar je druk, een opgejaagd gevoel en onrust. Het voelt alsof je geleefd wordt en er geen ruimte meer is voor jou en wie jij bent.

Wat je echt wilt weet je niet meer omdat je al jaren geleefd wordt. Waar word je nou nog echt blij van? Je bent continu bezig om het anderen naar de zin te maken. Hierdoor sla jij jezelf over en dat doe je al zo lang dat je niet eens meer weet wat je zelf wilt, waar jij gelukkig van wordt.

Doe je nog dingen waar je echt blij van wordt? Als je weinig kunt bedenken, vraag je dan eens af wat je als kind leuk vond om te doen. Zodat je weer ontdekt wat jij leuk vindt, waar jij blij van wordt. Om dichterbij jezelf te komen kun je bijvoorbeeld: je laten masseren, mediteren, wandelen, een uur niets doen of tijd voor jezelf nemen om even niets te doen.

Nu denk je misschien: “Het leven staat niet alleen uit leuke dingen”. Dat klopt. Maar het leven hoort ook niet te bestaan uit alleen maar dingen die je moet doen. En de kans is groot dat als je last hebt van overspannenheid of een burn-out je zelden iets doet wat je leuk vindt. In plaats daarvan ben je bezig met wat je denkt dat je  omgeving verwacht. En dat doe je al zolang dat je niet eens meer weet wat je zelf wilt. Je bent gewend om jezelf over te slaan.

Je hebt jezelf “uit” gezet. Maar je kunt jezelf ook weer “aan” zetten. Daar wordt het leven een stuk prettiger van. Je komt weer dichter bij jezelf. Hierdoor wordt het eenvoudiger om keuzes te maken. En kun je kiezen voor dingen die echt bij je passen. Je neemt de regie weer in eigen hand. Hierdoor wordt je niet langer geleefd en voel je je veel beter.

In 7 stappen dichter bij jezelf zijn

  1. Doe je nog dingen in je leven waar je blij van wordt? Of doe je vooral wat je moet doen?;
  2. Zo niet, onderzoek waar je blij van wordt;
  3. Stop met dingen doen die je alleen maar doet om een ander te plezieren en waar je zelf geen plezier aan beleeft;
  4. Laat je niet ontmoedigen als jouw omgeving gaat protesteren omdat het voor hun even wennen is;
  5. Zorg voor een juiste balans tussen routine en dingen waar je blij van wordt. Zowel op je werk als privé;
  6. Onderzoek wat een prettige manier is voor jou om dichter bij jezelf te zijn. En probeer dit uit;
  7. Laat je omgeving weten dat dit belangrijk voor je is en vertel wat jij wilt of nodig hebt.

Ik had een klant die overspannen was en er kwam weinig uit haar handen. Daarnaast wist ze ook niet meer wat ze wilde. Ze had vooral het gevoel dat ze van alles moest doen, maar kwam tot niets. Ze was continu vermoeid en kon zich hierdoor niet concentreren. Ik hielp haar om te ontdekken waar ze zelf blij van werd en wie ze echt was. Hierdoor voelde ze weer wat belangrijk voor haar was. Ze werd niet langer boos op zichzelf en voelde nu welke acties zij wilde doen. Ze was positief verrast dat ze hierdoor meer energie had en meer gedaan kreeg. En ze kreeg een veel beter gevoel over zichzelf. Ze kon nu ook genieten van de resultaten die ze bereikte.

Dus wil je stoppen met overleven en weer leven? Zorg dat je dichter jij jezelf bent. Dat maakt het eenvoudiger om keuzes te maken en je voelt je veel gelukkiger. Onderzoek waar je blij van wordt. Stop met dingen alleen voor anderen te doen. En zorg voor een juiste balans tussen routine en dingen waar je blij van wordt. Het is ook belangrijk dat je je omgeving vertelt wat jij ontdekt. Dat je aangeeft wat jij wel en niet wilt. Zodat zij begrijpen dat zij er ook beter van worden als jij lekker in je vel zit.

Vorig artikel6 tips om jouw volle hoofd leeg te maken.
Volgend artikelIn 5 stappen weer tot rust komen na een hectische periode
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.