6 tips om jouw volle hoofd leeg te maken.

1524

Stress wordt vaak veroorzaakt door gedachten aan dingen die zijn geweest of die nog kunnen gebeuren. Zo kun je stress ervaren als je (te lang) nadenkt over een gesprek dat je had en dat eigenlijk niet zo goed verliep. Je gaat in gedachten na wat je gezegd hebt, wat je had moeten of kunnen zeggen en baalt van de uitkomst of de reactie van de ander. Of je bent in gedachten bij de vakantie van afgelopen zomer en denkt terug aan het mooie weer, het strand en het gelukkige gevoel dat je toen had. Tegelijkertijd ontstaat er een weemoed en verlangen om dat gevoel terug te krijgen. Maar helaas dat lukt je niet.

Je kunt je ook zorgen maken om dingen die nog te gebeuren staan. Zoals een klus op je werk dat maar niet opschiet maar waarvoor je de komende week wel iets moet opleveren. In gedachten hoor je je baas al mopperen en je weet nu ook al (te bedenken) dat die ene collega waar je al weken achteraan zit nu ook wel weer niet zal doen wat je vraagt. Je voelt de frustratie bij voorbaat al opkomen. Of je bent in gedachten al bij dat weekje weg dat je binnenkort gepland hebt, even heerlijk ontspannen. Nou ja tenzij natuurlijk het weer tegenvalt of dat hotel dat je geboekt hebt toch niet helemaal is wat het lijkt op de foto. Om nog maar te zwijgen van alle dingen die je nog moet doen voordat je weg kunt!

Je zorgen maken over het verleden of de toekomst levert niets op, maar we doen het wel vaak. Al dat gepieker zorgt er voor dat ons hoofd vol raakt met gedachten. Het volle hoofd veroorzaakt een stress-reactie en voordat je het weet raakt je hoofd daarvan nog voller, en voller, en voller.

Om de vicieuze cirkel van negatieve gedachten en emoties te doorbreken moet je het bewust herkennen en bewust stopzetten. Als je hoofd meer lijkt op een berg watten dan op een opslagplaats voor informatie erken dit dan en zeg (hardop) tegen jezelf : ik stap uit deze gedachtencirkel. Neem vervolgens tijd voor jezelf en doe iets om uit je hoofd te komen, bijvoorbeeld:

1) Glimlach!

Een glimlach werkt altijd, vanaf het moment dat je je mondhoeken omhoog brengt ontstaat er in je lijf direct een geluks-reactie. Echt probeer het maar. Ook zul je door jouw glimlach anderen positief raken, waardoor je gemakkelijker met elkaar in verbinding komt.

2) Staar naar buiten.

Dit kun je overal doen. Gewoon een poosje naar buiten staren en de wolken volgen. Niet over nadenken of proberen te beredeneren of je schuldig voelen, alleen maar het blauw en de wolken volgen.

3) Verlaag je tempo.

Merk je dat je gehaast en snel werkt, loopt of denkt vertraag dan jouw tempo. Loop (bewust) langzaam naar het koffiezetapparaat of de printer. Vertraag de muisklikken op je scherm, drink koffie of thee met kleine slokjes of vertraag iedere handeling die je doet.

4) Leg je hand op je hart en adem daar naar toe.

Nee dit is geen zweverig meditatiegedoe, dit is een bewezen techniek. Door de aanraking maak je contact met jouw lichaam en zal je ademhaling direct reageren en tot rust komen. Adem een paar keer met volle aandacht naar je hart en je zult de rust voelen toenemen.

5) Streel je eigen hand

Het strelen van je eigen hand klinkt misschien een beetje raar, maar door de aanraking kom je uit je hoofd en weer bij je lichaam. Dus: streel eerst zachtjes je rechter hand en daarna zachtjes je linker hand en maak je zintuigen wakker.

6) Beweeg

Of je nu wandelt, huppelt, danst of op-en-neer springt maakt op zich niet uit, als je maar beweegt! Door een andere beweging dan normaal te maken (het liefst iets buiten je comfortzone) neem je bewust afstand van je gedachten.

Welke van deze tips ga jij uitproberen?

Vorig artikelZo ga je om met de stress van een scheiding
Volgend artikelIn 7 stappen dichter bij jezelf zijn
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.