Stress verminderen als werkgever is van belang wanneer de stress voor een groot gedeelte te maken heeft met de werksituatie, daarbij is de werkgever cruciaal. De opstelling van werkgever op het moment van chronische stress of zelfs al een burnout kan een persoon maken of breken. Het is het verschil tussen iemand die in de WIA beland en iemand die hersteld en sterker dan ooit terugkeert. De volgende 8 tips kunnen je als werkgever helpen om je werknemer de kans te geven om te herstellen en waardevoller voor het bedrijf te worden dan ooit tevoren.
Inhoudsopgave
1. Toon begrip voor de werknemer
Wanneer je zelf geen negatieve ervaring hebt met stress is het soms moeilijk om de werknemer te begrijpen als werkgever. Bedenk echter dat stress een heel groot probleem is binnen het bedrijfsleven en dat dit heel heftig is voor iemand als persoon. Probeer begrip op te brengen en mee te denken, zo kun je stress verminderen als werkgever op de werkvloer.
2. Vraag wat de werknemer nodig heeft
Vaak weet iemand met stress heel goed waar hij het meeste stress van krijgt. Vraag hem wat de pijnpunten zijn. Als werkgever heb je de macht om dit te veranderen. Wellicht kun je een project of bepaalde werkzaamheden (tijdelijk) door iemand anders laten uitvoeren. Stress verminderen als werkgever gaat beter wanneer je luistert en vraagt.
3. Zorg voor professionele hulp
Zoek in overleg met de werknemer contact met de arbodienst. Zij hebben heel veel ervaring met stress aangezien het inmiddels een groot gedeelte van het ziekteverzuim veroorzaakt. Afhankelijk van de omstandigheden is het wellicht verstandig om een psycholoog in te schakelen of andere soorten van externe hulp. Stress verminderen als werkgever is soms niet zelf op te lossen en zul je andere hulp mogen inschakelen.
4. Contact houden met de werknemer
Het is belangrijk om contact te houden met de werknemer. Zo krijgt deze niet het gevoel dat hij of zij wordt afgeschreven. Toon daarbij interesse, maar ga niet telkens vragen wanneer de werknemer het oude werk weer kan oppakken. Toon interesse, maar leg geen druk op.
5. Geef aandacht aan de werkomgeving
Bespreek samen met de werknemer of het wellicht zou helpen om van werkomgeving te veranderen. Wanneer iemand bijvoorbeeld in een kamer met veel andere mensen werkt kan het helpen om (tijdelijk) ergens anders te werken waar meer rust is. Wellicht kan het ook helpen om de werknemer thuis te laten werken voor bijvoorbeeld één dag in de week als dit mogelijk is. Stress verminderen als werkgever gaat ook om begrip tonen.
6. Breng werkhoeveelheid in kaart
Breng samen met de werknemer in kaart wat zijn werkzaamheden allemaal zijn en hoeveel tijd hij hieraan besteed. Besteed hierbij ook aandacht aan de energie die de werknemer uit deze werkzaamheden haalt. Soms is het probleem niet eens de hoeveelheid werk, maar het type werk. Wellicht past dit beter bij een andere werknemer en kun je door werk te verschuiven al veel bereiken.
7. Stel de medewerker gerust
Bij overmatige stress of een burnout betreft het meestal een loyale betrokken medewerker. Benoem dit en stel de medewerker gerust. Geef aan dat het in ieders belang is dat hij of zij weer beter wordt en goed in zijn vel komt te zitten. Voor de werknemer is dit uiteraard beter, maar ook voor jouw als werkgever is dit heel belangrijk.
8. Negeer het niet
Wellicht de meest belangrijke regel. Onderneem actie! Het feit dat de werknemer zich ziek meldt met klachten of bij jouw komt praten is vaak het topje van de ijsberg. Waarschijnlijk lopen de klachten al heel erg lang en is nu het moment gekomen dat ze niet meer te negeren zijn. Op dat moment is het een feit dat het niet meer zo verder kan. Er moet iets veranderen anders zal het steeds erger worden en zal de werknemer uiteindelijk helemaal opbranden. Hoe eerder je ingrijpt om de stress te verminderen, hoe minder lang de weg naar herstel zal zijn. Stress verminderen als werkgever scheelt je erg veel geld door tijdig in te zien waar de knelpunten van jouw belangrijkste asset ligt, de werknemer, jouw werknemer.