Stress verminderen als werkgever – 8 tips

706

Wanneer de stress voor een groot gedeelte te maken heeft met de werksituatie is de werkgever cruciaal. De opstelling van werkgever op het moment van chronische stress of zelfs al een burnout kan een persoon maken of breken. Het is het verschil tussen iemand die in de WIA beland en iemand die hersteld en sterker dan ooit terugkeert. De volgende 8 tips kunnen je als werkgever helpen om je werknemer de kans te geven om te herstellen en waardevoller voor het bedrijf te worden dan ooit tevoren.

1. Toon begrip voor de werknemer

Wanneer je zelf geen negatieve ervaring hebt met stress ie het soms moeilijk om de werknemer te begrijpen. Bedenk echter dat stress een heel groot probleem is binnen het bedrijfsleven en dat dit heel heftig is voor iemand als persoon. Probeer begrip op te brengen en mee te denken.

2. Vraag wat de werknemer nodig heeft

Vaak weet iemand met stress heel goed waar hij het meeste stress van krijgt. Vraag hem wat de pijnpunten zijn. Als werkgever heb je de macht om dit te veranderen. Wellicht kun je een project of bepaalde werkzaamheden (tijdelijk) door iemand anders laten uitvoeren.

3. Zorg voor professionele hulp

Zoek in overleg met de werknemer contact met de arbodienst. Zij hebben heel veel ervaring met stress aangezien het inmiddels een groot gedeelte van het ziekteverzuim veroorzaakt. Afhankelijk van de omstandigheden is het wellicht verstandig om een psycholoog in te schakelen of andere soorten van externe hulp.

4. Contact houden met de werknemer

Het is belangrijk om contact te houden met de werknemer. Zo krijgt deze niet het gevoel dat hij of zij wordt afgeschreven. Toon daarbij interesse, maar ga niet telkens vragen wanneer de werknemer het oude werk weer kan oppakken. Toon interesse, maar leg geen druk op.

5. Geef aandacht aan de werkomgeving

Bespreek samen met de werknemer of het wellicht zou helpen om van werkomgeving te veranderen. Wanneer iemand bijvoorbeeld in een kamer met veel andere mensen werkt kan het helpen om (tijdelijk) ergens anders te werken waar meer rust is. Wellicht kan het ook helpen om de werknemer thuis te laten werken voor bijvoorbeeld één in de week als dit mogelijk is.

6. Breng werkhoeveelheid in kaart

Breng samen met de werknemer in kaart wat zijn werkzaamheden allemaal zijn en hoeveel tijd hij hieraan besteed. Besteed hierbij ook aandacht aan de energie die de werknemer uit deze werkzaamheden haalt. Soms is het probleem niet eens de hoeveelheid werk, maar het type werk. Wellicht past dit beter bij een andere werknemer en kun je door werk te verschuiven al veel bereiken.

7. Stel de medewerker gerust

Bij overmatige stress of een burnout betreft het meestal een loyale betrokken medewerker. Benoem dit en stel de medewerker gerust. Geef aan dat het in ieders belang is dat hij of zij weer beter wordt en goed in zijn vel komt te zitten. Voor de werknemer is dit uiteraard beter, maar ook voor jouw als werkgever is dit heel belangrijk.

8. Negeer het niet

Wellicht de meest belangrijke regel. Onderneem actie! Het feit dat de werknemer zich ziek meldt met klachten of bij jouw komt praten is vaak het topje van de ijsberg. Waarschijnlijk lopen de klachten al heel erg lang en is nu het moment gekomen dat ze niet meer te negeren zijn. Op dat moment is het een feit dat het niet meer zo verder kan. Er moet iets veranderen anders zal het steeds erger worden en zal de werknemer uiteindelijk helemaal opbranden. Hoe eerder je ingrijpt om de stress te verminderen, hoe minder lang de weg naar herstel zal zijn.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!

Vorig artikelStress op het werk – 10 tips tegen stress op kantoor
Volgend artikelStress meten met de app store
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.