Stress op het werk – 10 tips tegen stress op kantoor

3447

Een groot gedeelte van de werkende mensen zit tegenwoordig op kantoor. Stress op het werk is de voorzaak waarom veel mensen overspannen raken. Doordat iedereen inmiddels met oneindig veel middelen kan communiceren heb je nooit rust. De volgende tips kunnen je helpen om de stress op het werk toch te kunnen beheersen.

1. Begin je dag met een plan

Wanneer je je dag energiek begint is het verleidelijk om je gelijk te storten op alle mailtjes en andere zaken die binnen gekomen zijn gedurende je afwezigheid. Plan echter elke ochtend 10 minuten in om even een takenlijst te maken van de zaken die je die dag gedaan wilt hebben. Probeer hier vervolgens zo min mogelijk vanaf te wijken. Dit zorgt voor een gevoel van controle en zal de stress op het werk verminderen. Taken die je die dag nog niet afkrijgt kun je naar de volgende dag schuiven.

2. Filter je CC-mail

Misschien wel de belangrijkste ergernis in het moderne kantoor. Als je even niet oplet staan er weer tientallen of honderden e-mails in je box en ben je alleen nog maar bezig met puinruimen. CC’en lijkt de manier geworden van mensen om zich in te dekken en om iedereen maar zoveel mogelijk te informeren. Besef echter goed dat je een CC heel anders kunt behandelen dan een mail die direct aan jouw gericht is. Maak daarom een aparte map in je mailprogramma aan genaamd CC en laat alle mail waarbij je in de CC staat daar automatisch naar toe verplaatsen. De meeste e-mailprogramma’s hebben zo’n functie. Vaak zijn het regels die je kunt instellen. Wanneer je dit hebt gedaan kun je één keer per dag of één keer per week in je agenda inplannen om deze map door te nemen waarna je de heel map leegmaakt.

3. Neem pauze

Heel veel mensen slaan hun pauze op het werk over vanwege de werkdruk. Dit is echter heel onverstandig. Onderzoeken hebben aangetoond dat je totale productiviteit naar beneden gaat en het is dodelijk als het gaat om stress. De pauze moet gebruikt worden om even tot rust te komen en de drukke gedachten in je hoofd even tot rust te brengen. Neem daarom echt pauze en niet op je werkplek. Loop het liefst buiten een rondje en praat dan over iets anders dan over je werk. Alleen een rondje lopen is ook een goede manier om het hoofd leeg te krijgen.

4. Haal koffie/thee/limonade

Hier zullen je collega’s ons dankbaar voor zijn. Loop regelmatig even weg van je werkplek om bijvoorbeeld even wat drinken te halen. Op die manier heb je weer even een rustmomentje en mogelijk even een praatje met een collega.

5. Andere werkplek

Verken de mogelijkheden op jouw werk om op een andere plek te werken. Wellicht zijn er flexplekken of bijvoorbeeld stilteruimtes. Steeds meer bedrijven zorgen ook voor een mogelijkheid tot thuiswerken. Hierdoor kun je even ontsnappen uit de mogelijk drukke omgeving op je normale werkplek en zal de stress verminderen.

6. Verwerk e-mail op vaste tijden

Wanneer je veel mail krijgt en je e-mail programma staat de hele dag open zal je herkennen dat je constant gestoord wordt. Vaak dwingt je nieuwsgierigheid je om elk nieuw mailtje gelijk te gaan lezen. Het kost je energie terwijl dit helemaal niet nodig. Plan één of twee momenten op de dag om je mail weg te werken. De meeste mensen kunnen echt wel een dag wachten op antwoord. Wanneer dit niet zo is bellen ze je wel. Heel belangrijk is ook om de mail dan wel te verwerken. Dus beantwoord, plan in of voer uit zodat je niet constant weer dezelfde mailtjes aan het doornemen bent.

7. Blok je agenda

Heb je ook zo’n last van een volgeplande agenda en kom je daardoor niet aan ander werk toe? Plan je werk dan gewoon in. Blok een aantal momenten in je agenda waarin je geen afspraken accepteert. Zo geef je jezelf wat rust om je werkzaamheden uit te voeren.

8. Ruim je bureau op

Een opgeruimde omgeving zorgt voor rust in je hoofd. Het is simpel, maar toch liggen veel bureaus vol met papieren waardoor de moed je gelijk al in de schoenen zakt. Ruim daarom elke middag even de troep op zodat je de volgende ochtend weer in een opgeruimde omgeving kunt beginnen.

9. Stop multitasking

Het modewoord van de afgelopen jaren is bewezen ineffectief. Multitasking bestaat eigenlijk niet eens. Wat je wel kan doen is heel snel schakelen tussen verschillende soorten werkzaamheden. Dit is echter niet effectief. Het zorgt voor stress en je doet ook langer over je taken. Werk je taken dus één voor één af.

10. Zeg nee!

Wees kritisch op nieuwe opdrachten of vergaderingen. Wellicht hoef je niet overal aan mee te doen of bij te zitten. Veel mensen maken er een doel van om zoveel mogelijk vergaderingen te beleggen en vervolgens ook zoveel mogelijk mensen uit te nodigen. Geef aan dat je het druk hebt en dat je niet altijd overal bij kunt zijn.

Jouw tips

Wat zijn jouw tips om stress op het werk te verminderen op kantoor en het werk een stuk prettiger te maken?


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Volgend artikelStress verminderen als werkgever – 8 tips
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.